4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az orosz elnök szemfényvesztő taktikai húzása után továbbra is a biztonságpolitikai szürke zónában marad, vegyítve a diplomáciai, információs, katonai, energiapolitikai és politikai-pszichológiai intézkedéseket.  Ezekkel továbbra is teljes bizonytalanságban tarthatja a Nyugatot.  Káncz Csaba jegyzete

„Oroszország kész a bizalomerősítésről tárgyalni az Egyesült Államokkal és a NATO-val” - jelentette ki tegnap Vlagyimir Putyin elnök, miután kedden Moszkvában több mint három órán át tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral. 

Továbbra is Putyin osztja a kártyákat

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium az utóbbi órákban a sebeit nyalogatta, hiszen egy kiváló taktikai húzásként a Kreml nem adta ki az Ukrajna elleni támadási parancsot, helyette inkább „részleges” csapatvisszavonást jelentett be.  Az amerikai titkosszolgálat is blamálta magát, hiszen a múlt heti értesülései szerint éppen ma kellett volna megindulnia az orosz offenzívának.

Ez már régen volt, újabb kézfogásra most nem számíthatunk (fotó: MTI)
Ez már régen volt, újabb kézfogásra most nem számíthatunk (fotó: MTI)

A harctér helyett tehát az információs hadviselés terepén folytatja huzakodását Washington és Moszkva.  Putyin elnök tehát továbbra is a biztonságpolitikai szürke zónában maradva vegyíti a diplomáciai, információs, katonai, energiapolitikai és politikai-pszichológiai intézkedéseket, amellyel teljes bizonytalanságban tarthatja a Nyugatot. 

Szemfényvesztés mesterfokon

De a Kreml taktikai húzását már csak azért is maximális óvatossággal kell fogadnunk, mivel az elmúlt hetek karcsörtetésének eredményeképpen semmilyen kézzelfogható eredményt sem tudott kicsikarni a NATO-tól, cserébe viszont a katonai szervezet megerősítette jelenlétét Kelet-Európában.  Továbbra sincsen semmifajta garancia arra, hogy Ukrajna ne csatlakozhasson a NATO-hoz, mint ahogyan arra sem, hogy Kijev végrehajtaná a 2015-ös Minszki Megállapodást.

A tegnap bejelentett részleges visszavonulás csak a nyugati és déli katonai körzeteket érinti, amelyek állandó bázisa egyébként sincsen távol az ukrán határtól.  A Távol-Keletről és Szibériából érkezett csapatok a válságövezetben maradnak.  Moszkva már korábban is jelentett be hasonló részleges csapatvisszavonást, amelyek aztán jelentéktelennek bizonyultak. A Maxar nevű vállalkozás keddre virradó éjjel tett közzé műholdfelvételeket, amelyek bizonyítják, hogy a Krímbe 10 darab Szu-34-es vadászgép érkezett.  A nyugat-oroszországi Belgorod térségébe pedig több tucat szállító- és harci helikoptert vezényeltek át.  

Európa lakossága eközben kimondottan pesszimista a kilátásokat illetően.  A Külügyek Európai Tanácsának (ECFR) friss felmérése szerint a németek 52 százaléka számít idén orosz támadásra Ukrajna ellen.  Lengyelországban ez az arány 73 százalék.

Új, átfogó stratégia kell

A jelenlegi válság és az orosz manőverezés arra is rámutat, hogy Washington és London eddigi erőfeszítései Moszkva kiszorításáról kudarcra vannak ítélve.  Ahogyan Anatol Lieven, a „Quincy Institute for Responsible Statecraft” kutatója rámutat, Oroszország egy kulcsállam az európai biztonságpolitikai építményben.  A kutató ennek kapcsán idézi Macron elnököt, aki szerint Oroszország túl nagy, túl erős és túlságosan is beágyazott közvetlen szomszédságába ahhoz, hogy ki lehessen zárni az európai biztonsági rendből. 

A kutató szerint ezért a NATO-nak megnemtámadási szerződést kellene kötnie a Moszkva által vezetett és volt szovjet tagállamokat tömörítő „Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetével” (CSTO).  Valójában egyik félnek sem áll szándékában a másik megtámadása, de a dokumentum csökkentgetné a paranoiát.  Az EU-nak pedig teljes körű diplomáciai szerződést kellene kötnie az Eurázsiai Gazdasági Unióval.

Michael McFaul, az Obama kormányzat volt moszkvai nagykövete is egy átfogó megállapodásban látja a háború elkerülhetőségének egyedüli garanciáját.   Szerinte egyfajta „Helsinki 2.0” megállapodás alapján lehetővé kell tenni, hogy az orosz ellenőrök rendszeresen meglátogathassák a Lengyelországba és Romániába telepített amerikai rakétavédelmi létesítményeket, míg a NATO ellenőrei ugyanilyen hozzáférést kapnának az orosz kalinyingrádi exklávé Iszkander rakétabázisaihoz.

McFaul leszögezi, hogy egy új, átfogó biztonságpolitikai megállapodás nélkül Putyin továbbra is Európa és Észak-Amerika országainak megosztására fog törekedni – még akkor is, ha nem indít átfogó támadást Ukrajna ellen. 

Rajan Menon politológus is ezt a narratívát vallja magáénak.  Szerinte az európai biztonságpolitikai architektúra elavult és Washingtonnak új stratégiát kell kidolgozni kontinensünkre, amelynek az Atlanti-óceántól az Urálig kell terjednie. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
Makro / Külgazdaság Lehet menni a kasszához: vaskos számlát kapnak az adófizetők a brexit miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:09
Hosszú halogatás után az Egyesült Királyság kormánya idén bevezeti az EU és a szigetország közti áruforgalomban az vámellenőrzési rendszert, ami jókora cechet jelent a brit adófizetőknek.
Makro / Külgazdaság Titkos tárgyalásra készül Zelenszkij és Putyin?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 07:51
Londonban az a hír járja, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő titkos találkozón egyeztethet országaik kapcsolatának jövőjéről.
Makro / Külgazdaság Most Ön is kérdezheti Somogyi Zoltánt a Magyar Péter-jelenségről a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 07:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG