<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Putyin közelmúltbeli támogatásának fő mozgatórugója Szerbia azon reményén alapult, hogy Moszkva remélt ukrajnai győzelme lehetővé teszi számukra, hogy visszanyerjék az irányítást Koszovó egyes részein és a Balkán más részein. Vučić tíz évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta Szerbia megőrizte a semlegesség homlokzatát Oroszország és az EU között és kijátszotta a két felet egymás ellen. Káncz Csaba jegyzete.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Putyin az az államférfi, akit a szerbek a legjobban csodálnak a világon. A szerbek 95 százaléka igaz szövetségesnek tekinti Oroszországot, míg az EU-t csak 11 százalékuk látja így – annak ellenére, hogy az EU Szerbia fő pénzügyi támogatója.

A szerbek 68 százaléka pedig ugyanebben a közvélemény-kutatásban úgy vélekedett, hogy nem Putyin, hanem a NATO indította a háborút Ukrajnában, 82 százalékuk pedig határozottan ellene van az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak.

Szerb pávatánc

Míg Európa nagy része támogatja Ukrajnát a jelenlegi háborúban, Szerbia egészen más álláspontot képvisel.

Szerbiában a kormány és a közvélemény egyaránt nagymértékben támogatja Putyint és Oroszországot.

Szerbia például nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és nem is távolodott el Putyintól.

Ehelyett Szerbia megállapodást írt alá Oroszországgal, hogy „konzultálnak” egymással külpolitikai kérdésekben. Sőt, Putyin és Alekszandar Vučić szerb elnök aláírt egy új gázmegállapodást, az állami irányítású Air Serbia légitársaság pedig megkétszerezte Belgrádból Moszkvába tartó járatait.

Mindez szembemegy az EU azon külpolitikai döntésével, miszerint megszakítja Putyinnal való kapcsolatait Ukrajna ügyében. Szerbiától mint EU-tagjelölt államtól ugyanezt várják.

Nyílt támogatás

Miután Putyin megtámadta Ukrajnát,

komoly politikai támogatást kapott Szerbiából,

ahol több nagygyűlést is tartottak a tiszteletére. Belgrádban, Szerbia fővárosában megjelentek olyan graffitik, amelyek a „Z” szimbólumot is tartalmazták – jelképezve az orosz ukrajnai invázió nyilvános támogatását.

Az ukrajnai háború kezdete óta egy Putyint ábrázoló falfestmény Oroszország és Szerbia zászlajával és a „testvér” szóval látható Belgrádban. Putyin 70. születésnapja alkalmából olyan óriásplakátokat helyeztek ki, amelyeken Putyin képe látható, a „boldog születésnapot Putyin elnöknek a szerb testvérektől” felirattal, a többinél jóval nagyobb Z betűvel nyomtatva.

Szerbiában nagyon kedvelt az orosz elnök (Fotó: MTI / EPA / Andrej Cukic)
Szerbiában nagyon kedvelt az orosz elnök (Fotó: MTI / EPA / Andrej Cukic)

Szerbia és Oroszország szoros kapcsolatai hosszú múltra tekintenek vissza, közös szláv és ortodox örökségüknek köszönhetően. A szerb nyelv is szorosan kapcsolódik az oroszhoz.

Azóta, hogy Putyin Ukrajna elleni támadása után bevezették az Oroszországgal szembeni szankciókat, Szerbia az orosz vállalkozások és a magasan képzett egyének számára – különösen a technológiai iparágban – kiemelt célpont lett, ahová átköltöznek, hogy elkerüljék a szankciókat.

Hogyan kalkulál Belgrád?

A Szerbia és Oroszország közötti legutóbbi politikai szövetség a NATO iránti mélységes neheztelésen alapul, amiért közreműködött a Szovjetunióhoz és Jugoszláviához tartozott új köztársaságok – nevezetesen Koszovó és Ukrajna – létrejöttében. Putyin és Vučić azzal érvel, hogy Szerbiát és Oroszországot tévesen agresszorként ábrázolják, amikor csak etnikai testvéreiket próbálják megvédeni.

Putyin közelmúltbeli támogatásának fő mozgatórugója Szerbia azon reményén alapul, hogy Moszkva remélt ukrajnai győzelme valamilyen módon lehetővé teszi számukra, hogy visszanyerjék az irányítást Koszovó egyes részei felett és a Balkán más részein. Nemrég Vučić azt sugallta, Szerbia beavatkozhat Koszovóban, hogy megvédje szerb kisebbségét.

Belgrád azt reméli, Oroszország ukrajnai sikere után növekszik az ő balkáni befolyása is (Fotó: MTI / EPA / Szputnyik / Kreml / Pool / Mihail Klimentyev)
Belgrád azt reméli, Oroszország ukrajnai sikere után növekszik az ő balkáni befolyása is (Fotó: MTI / EPA / Szputnyik / Kreml / Pool / Mihail Klimentyev)

Fenyegetései részben annak a nyomásnak a következményei, amelyet Putyin Vučićra gyakorolt, hogy fegyveres behatolással fenyegesse Koszovót, így destabilizálja a Balkánt, és elterelje a figyelmet Oroszország ukrajnai háborújáról.

Szemfényvesztés szerb módra

Vučić tíz évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta Szerbia megőrizte a semlegesség homlokzatát Oroszország és az EU között. Jó munkát végzett azzal, hogy

kijátszotta a két felet egymás ellen, hogy növelje Szerbia alkuerejét olyan kérdésekben, mint az energia, a biztonság, az EU-tagság,

és elhúzni Koszovó elismerését öt EU-tagállam részéről.

Eközben Szerbia közvéleményének ragaszkodása az EU külpolitikájához jelentősen csökkent, a 2020-as 64 százalékról a 2022-es 45 százalékra. Ez a stratégia sikeres volt Szerbia érdekei szempontjából, hiszen Belgrád a balkáni EU-finanszírozás elsődleges kedvezményezettje, és a 2025-ös EU-csatlakozás éllovasának számít.

Putyin befolyásának fő forrása a Balkánon Szerbia, és ennek megerősítéseként Vučić üdvözölte egy orosz katonai létesítmény felállítását Szerbiában. A NATO szerint a létesítmény az orosz kémműveletek központjaként működik.

Putyin a Balkánt – különösen Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát – aduként használja a NATO-val és az EU-val való kapcsolataiban. Még az 1990-es években a NATO volt Jugoszláviában történő beavatkozását is megpróbálja felhasználni Ukrajna elleni támadásának támogatására.

Putyin támogatja a balkáni politikusokat

Putyin hatékonyan támogatja azokat a politikai jelölteket és pártokat, amelyek javíthatják hírnevét, és gyengíthetik a NATO és az EU befolyását a Balkánon. Albánia konzervatív Demokrata Pártja közel 500 ezer dollárt kapott a 2017-es parlamenti választások során – derül ki egy nemrégiben feloldott amerikai titkosszolgálati jelentésből.

Egyes montenegrói, észak-macedóniai, valamint bosznia-hercegovinai törvényhozók is részesültek támogatásban Oroszországtól.

Európa többi része még nem ismerte fel teljes valójában Oroszország befolyását a Balkánon és Szerbia szerepét Putyin geopolitikai céljainak előmozdításában. De azért az Európai Parlament néhány képviselője a közelmúltban már azt javasolta, hogy

az EU-nak újra kell értékelnie Szerbia tagságát.

Az EU-tagállamok, különösen Németország és Franciaország továbbra is megosztottak Putyin jelentős balkáni befolyása miatt, és csak „csalódottságukat” fejezték ki Vučić döntései miatt.

Márpedig Putyin balkáni befolyását nem szabad figyelmen kívül hagyni, ráadásul

Szerbia nyilvánvalóvá tette, hogy el akarja mélyíteni kapcsolatait Oroszországgal.

Ha az EU arra figyelmezteti Szerbiát, hogy egy EU-tagjelölt állam Oroszországgal való kapcsolata nem lehet „business as usual”, akkor lehet, hogy Belgrádnak újra kell gondolnia oroszbarát politikáját.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG