TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bosznia most is érzékenyen jelzi a geopolitikai erőviszonyok eltolódását: jelen esetben az európai biztonsági rendszer Brexittel nyilvánvalóvá vált megrendülését. Az orosz külügyminisztérium hétfőn súlyos aggodalmának adott hangot a Nagy-Albániát létrehozni kívánó törekvések kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.

A Dél-Kaukázusban belobbant egy több évtizede szunnyadó konfliktus, és a szomszédságunkban joggal figyelik idegesen a fejleményeket. Heteken belül itt lesz a daytoni szerződés megkötésének 25. évfordulója, amely megállapodás volt hivatott lezárni a három és fél éves boszniai háborút, és biztosítani a konfliktus utáni politikai rendezést.

De ahogyan pár hete Cristian Schwarz-Schilling konzervatív német politikus és korábbi Bosznia-Hercegovinába delegált képviselő elmondta, a daytoni megállapodás egy kormányozhatatlan országot hozott létre, megnyitva az utat olyan erők előtt, amelyek azt szét akarják verni. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a török és a horvát elnök tavaly januárban szintén a kormányozhatatlanságot jelölték meg, amikor a daytoni magállapodás revízióját szorgalmazták. A boszniai muszlimok számára egyre aggasztóbb fejlemény, hogy Belgrád és Zágráb napjainkban átnyúl a fejük felett, és úgy tárgyalnak Bosznia jövőjéről.

Kísérteties párhuzamok

Mind a Dél-Kaukázusban, mind a Balkánon a kommunizmus bukásakor az ortodox keresztény népesség ki akart válni a muszlim-többségű országból, és csatlakozni akart területileg az ortodox keresztény testvéreikhez. Mindkét esetben népszavazást rendeztek a függetlenségről, amelyet Karabahban az azeriek bojkottáltak 1991-ben, az 1992-es boszniai népszavazáskor pedig a boszniai szerbek bojkottálták azt.

Szintén mindkét esetben Moszkva és Ankara támogatja a szembenálló feleket. A Balkánon Erdogan támogatja a boszniai muszlimokat, míg a Kreml katonai tanácsadókat küldött mind Szerbiába, mind a Boszniai Szerb Köztársaságba. A szeparatista boszniai szerbek támogatásával a Kreml engedményeket tud kicsikarni a nyugati közösségtől Ukrajna és Grúzia ügyében. Mint már annyiszor, Bosznia most is érzékenyen jelzi a geopolitikai erőviszonyok eltolódását: jelen esetben a Brexittel nyilvánvalóvá vált megrendülését az európai biztonsági rendszernek.

Putyin nem hagyja magát

Moszkva pár csattanós pofont kapott a Balkánon az elmúlt években: így 2017-ben, amikor Montenegró csatlakozott a NATO-hoz, és amikor idén Észak-Macedónia követte a sorban. A Kreml számára a megoldatlan koszovói kérdés jelenti az elsődleges befolyásolási lehetőséget a Balkánon. Aleksandar Vucsics szerb elnök is pontosan érzi, hogy Koszovó ügye kapcsán hazája folyamatos függésben van Moszkvától, amely egyben Putyinnak lehetőséget ad arra, hogy őt adott esetben politikailag ellehetetlenítse.

Vlagyimir Putyin a Balkánra is figyel. Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin) Vlagyimir Putyin a Balkánra is figyel. Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

A szerb elnök ezért próbál kibújni a szorításból. Múlt hónapban a Kreml rossz néven vette Belgrádtól, hogy nem avatta be az amerikaiakkal folytatott tárgyalásokba. Szintén szeptemberben Belgrád, 24 órával az Oroszországgal és Belarusszal tervezett hadgyakorlat megkezdése előtt bejelentette: nem vesz részt rajta, mert – ahogy az oroszpárti szerb hadügyminiszter, Aleksandar Vulin fogalmazott – nagy nyomást helyezett rájuk Brüsszel. Mindezen bakugrások után Vucsics aztán egy telefonbeszélgetésben kényszerült esküdözni a Kreml urának, hogy Belgrád hű partnere marad Moszkvának.

A Kreml nem hagyja, hogy kiszorítsák a folyamatokból. Az orosz külügyminisztérium hétfőn közleményt adott ki, amelyben aggodalmának ad hangot a Nagy-Albániát létrehozni kívánó törekvések kapcsán. Az október 2-án Tiranában lezajlott albán-koszovói kormányközi találkozón aláírt dokumentum ugyanis a közös határ „eltörlésére” szólít fel.

Moszkva viszont emlékeztet arra, hogy az ENSz Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata szerint Koszovó a Szerb Köztársaság integráns része. Koszovó és Albánia már a múlt évben eltörölte a határellenőrzést a közös határon.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hol a francban van a felmelegedés? A Földnek sem mindegy, ki nyeri a Trump-Biden csatát
Wéber Balázs | 2020. október 30. 05:17
Trump szerint a párizsi klímaegyezmény felejtős, a globális felmelegedés hoax, de mégsem az, a bolygót pedig védjük meg úgy, hogy az ne fájjon az olajiparnak. Biden őrült összeget költene klímavédelemre, csavarna egyet a szabályozáson, és likvidálná a nagy szennyezőket. Az elnökjelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal a környezetvédelmi programokat vettük számba.
Makro / Külgazdaság Így készül Putyin a Biden-korszakra
Káncz Csaba | 2020. október 29. 17:15
Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely szeretné, ha a kormány betartaná az ígéretét
MTI | 2020. október 29. 15:47
A fővárosi önkormányzat újra a kabinet asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Felesleges lehet letesztelni egész Szlovákiát
Wéber Balázs | 2020. október 29. 15:13
Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.
Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
Friss
hírlevél