<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Amerikában lényegesen több fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába, mint nálunk. Azonban a szélsőjobbos, náci felhangú vonulgatást még ott sem nézik jó szemmel, így tulajdonképpen semmi meglepő nincs abban, hogy ellentüntetők jelentek meg és a vita eldurvult a két oldal között. Autóval belehajtani a tömegbe szándékosan viszont simán csak terrorcselekmény.
Sebesültet látnak el azután, hogy az autó az ellentüntetők közé hajtott. EPA/Virginia State Police

A magukat alt-rightnak nevező, szélsőjobbos csoportosulás tömegrendezvényén szabadult el elég csúnyán az erőszak, és amerikai sajtóhírek szerint az ellentüntetők közé behajtó autót is egy velük szimpatizáló férfi vezette. A gázolásnak, amely egyébként kísértetiesen hasonlít az európai autós terrortámadásokhoz, összesen 19 sérültje van és egy halálos áldozata is: a 32 éves Heather Heyes ügyvédnő volt.

A rendőrség a támadással kapcsolatban egy 20 éves fehér férfit, James Alex Fields-et vett őrizetbe, a New York Times arról ír, hogy már korábban is érdekelte a neonáci ideológia középiskolai tanárai szerint.

Az esemény napján egyébként a Vanguard America jelvényeivel és tagjaival látták vonulni, de a bevándorlás-, egyenjogúság-, és demokráciaellenes csoport később közleményben határolódott el tőle.

A konföderációs maradványokat szórnák ki

A demonstrációt a szélsőjobboldali csoport azért szervezte, hogy tiltakozzék Robert Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen. Lee az Egyesült Államokat 1861 és 1865 között emésztő polgárháborúban a déli, konföderációs seregek vezetője volt, sokak számára a rabszolgatartó déli államok konföderációjának jelképe.

A szobrát védelmező demonstrálók - köztük sokan a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajvédők - is konföderációs zászlókat lobogtatva jelentek meg a város egyik parkjában meghirdetett rendezvényen. Sokan katonai egyenruhát öltve, pajzsokkal felszerelkezve érkeztek, már pénteken este.

A demonstráción felbukkantak a Ku Klux Klan tagjai is. A tüntetők és ellentüntetők botokkal vagy puszta kézzel estek egymásnak, mígnem helyi idő szerint délben Jason Kessler, a rendezvényt szervező csoportosulás vezetője be nem jelentette az esemény végét.

Trump fura lépése

Komolyabb felháborodást váltott ki, hogy Donald Trump nagyon sokáig csak arról volt hajlandó beszélni, hogy a gyűlöletet elítéli, viszont a fajgyűlölők és a fehér felsőbbrendűséget hirdetők ellen már csak késve szólalt meg.

Lánya, Ivanka Trump, ennél sokkal nyíltabban ítélte el a Charlottesville-ben történt eseményeket.

Nem finomkodott  az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, H.R. McMaster sem, ő az NBC „Meet The Press” című műsorában nyíltan terrortámadásnak nevezte azt, ahogy Fields az ellentüntetők közé hajtott és embereket gázolt el – írja a Vox.

Több fontos politikus is elítélte a Charlottesville-ben történteket, Justin Trudeau, Hillary Clinton, Bernie Sanders mellett Trump saját párttársai is igen erős nyilatkozatokat tettek, John McCain egyenesen árulónak nevezte a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket.

Kitört a háború az interneten

A Charlottesville-ben történt eseményeknek már most nagyon durva az online visszhangja, ráadásul a szélsőjobb történtek utáni, még pocsékabb megítélését csak tovább rontotta, hogy az egyik legnagyobb amerikai neonáci oldalnak sikerült egészen vállalhatatlan stílusban lehoznia az eseményeket, egyebek mellett "ledagadtribancozva" a gázolás áldozatát. Ezt a megnyilvánulást utólag már valószínűleg bánják, ugyanis az oldalhoz a cikk megjelenését követően bejelentkezett a domaint hosztoló GoDaddy, hogy 24 órát ad a Daily Stormer-nek, hogy mentse át az anyagait máshová, utána lelövik az oldalt.

Felrepült az a hír is, hogy az Anonymous feltörte az ominózus oldalt, ezt azonban a hackercsoport egyelőre cáfolja, szerintük valószínűbb, hogy a Daily Stormert üzemeltető, Nigériában bujkáló Andrew Anglin akarja így menteni az oldalt (és a bőrét).

Az Anonymous ezzel együtt egyébként lázadásra szólított a fajgyűlölet és a fehér felsőbbrendűséget hirdetők ellen, és lelőtt több szélsőséges site-ot is és a legnagyobb alt-right híroldalt is, igaz ez (altright.com) a cikk írásakor már újraéledt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat kap az EU-tól a moldovai hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:20
Az Európai Unió Tanácsa 40 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) finanszírozást hagyott jóvá Moldova számára, amellyel a fegyveres erők képességeinek fokozását segíthetik a kelet-európai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG