<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Szélsőjobb
Makro / Külgazdaság A paranoid férfi, akinek sosem volt nője – ezt tudjuk a hanaui gyilkosról
Wéber Balázs | 2020. február 21. 13:41
Szerda este egy német férfi meggyilkolt kilenc, migrációs hátterű embert a nyugat-németországi Hanauban. Az ámokfutó-terrorista minden jel szerint súlyos pszichés betegségben szenvedett, tettét szélsőjobboldali nézetektől vezérelve követte el. De pontosan ki volt ő, és hogyan juthatott el a vérengzésig?
Makro / Külgazdaság Radikalizálódó Németország – tabuk és fenyegetések
Káncz Csaba | 2020. január 12. 14:34
A német polgárok egyre kevésbé bíznak abban, hogy a politikai centrum pártjai meg tudják oldani a menekültkérdést. Berlin a nyílt politikai vita helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. A szélsőjobb célkeresztjébe már nemcsak a muszlimok, hanem a zsidók is bekerültek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A királynő meztelen – Merkel kancellárságának szégyenteli vége
Káncz Csaba | 2019. november 6. 09:45
A német nagykoalíció négy éves mandátumának feléhez érkezett, de az őszi kelet-német tartományi megaláztatások után fogalma sincs, hogy merre tovább. Berlin a nyílt politikai viták és a Willkommenskultur kudarcának nyílt beismerése helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A politikai gyilkosság csak a jéghegy csúcsa – a német mélyállam sötét titkai
Káncz Csaba | 2019. július 1. 14:00
Már reális a feltételezés, hogy a CDU-politikus elleni merénylet a 2000 és 2007 között lezajlott NSU-merénylet-sorozatnak a folytatása, ahol a nemzetbiztonság szintén sötétben hagyta a politikusokat. De vajon a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség hány alkalmazottja szimpatizál a színfalak mögött a Willkommenskultur politikusai elleni erőszakos fellépéssel?! Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb részletek a német politikai gyilkosságról – a tettes a titkosszolgálat informátora volt?
Káncz Csaba | 2019. június 19. 10:00
Tíz éve nincsen a gyanúsítottról semmilyen nyilvántartás szélsőséges cselekmény végrehajtásával kapcsolatban - ami bizony azt is jelentheti, hogy a nemzetbiztonság beszervezte informátorának. Stephan E. nemcsak a Hesse NPD-ben volt aktív, hanem a Combat 18 nevű, militáns neonáci csoport több tagjával is tartotta a kapcsolatot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb európai országban tör előre a szélsőjobb
Káncz Csaba | 2018. december 5. 09:41
Három ok vezetett a vasárnapi politikai földrengéshez Spanyolország legnépesebb tartományában, Andalúziában. A katalán szeparatizmus újjáélesztette az új spanyol nacionalizmust, amely már nem fogadja el a korábbi tesze-toszaságot és a konszenzus keresését Katalóniával.
Makro / Külgazdaság Izzik a levegő Németországban – kik vannak többen, a szélsőjobb vagy a bal?
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 4. 15:15
A szélsőjobboldali tüntetéssorozat után a baloldal most békés koncertet rendezett Chemnitzben, amire 65 ezer ember jött el. Németországban a baloldali, szélsőbalos irányzatok is eléggé erősek, a két tábor gyakran egymásnak ugrik, de most sikerült békésen befejezni. Az AfD támogatottsága azonban nőtt a közvélemény-kutatások szerint.
Makro / Külgazdaság Mindig késsel járt: újabb részletek derültek ki a chemnitzi gyilkosról
Wéber Balázs | 2018. augusztus 31. 06:05
Ismerősei alapvetően kedves, barátságos embernek írták le azt az iraki fiatalt, aki halálra késelt egy német-kubai férfit Chemnitzben vasárnap. Néha ugyanakkor furcsán viselkedett, ami minden bizonnyal összefüggésben állt azzal, hogy ivott és drogozott. A gyilkosság utcai zavargásokat váltott ki a kelet-németországi városban.
Makro / Külgazdaság Polgárháborús állapotok Chemnitzben – mennyire rasszisták a németek?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 28. 17:00
Hétfőn este a szombati késelés nyomán jobboldali és baloldali tüntetők csaptak össze Chemitz városában, sérültek is voltak. Ma is tüntetések várhatók. A rendőrség beismerte, hogy hibázott, nem volt ekkora tömegre felkészülve. Hogyan jutott ez a város idáig, és mennyire jellemző ez országosan? – teszi fel a kérdést Németország számos lapja.
Makro / Külgazdaság Gyújtogatás megrendelésre? Mi folyik tulajdonképpen Svédországban?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 17. 06:06
Az országban nemsokára választások lesznek, és az eddig kormányzó szociáldemokraták több mint száz éve a leggyengébb eredménnyel számolhatnak. A svédek azt találgatják, a szervezettnek tűnő gyújtogatások az idegenellenes szélsőjobb támogatására, politikai célból történtek-e, esetleg egy bűnbanda megbízásából.
Makro / Külgazdaság Végre rendesen kivizsgálják a 12 áldozatot követelő terrortámadást
Privátbankár.hu | 2018. március 1. 14:25
Hirtelen egy sor dolog történik Németországban a menekültek, a terroristák körül. A héten menesztették a berlini rendőrfőnököt, napvilágot látott egy jelentés a menekültek integrációjáról, egy másik a menekültek elleni merényletekről. A parlament pedig végre nekiállt, hogy kivizsgálja, az előjelek ellenére hogy történhetett meg mégis a 2016-os berlini terrortámadás.
Makro / Külgazdaság Kormányra kerül a szélsőjobb – nagy várakozások a zöldfülű miniszterelnökkel szemben
Privátbankár.hu | 2017. december 16. 14:13
Sokat várnak nemzetközi szinten az új osztrák kormánykoalíciótól.
Makro / Külgazdaság Negyedszer is Merkel nyert, mégis megvalósult a rémálom
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 25. 08:34
Hiába ülhet negyedszerre is a kancellári székbe Angela Merkel, a párt több sebből vérzett a választásokon. A német szélsőjobb ugyanis meredeken száguldott felfele, a AfD a harmadik erőként került ki a választásokból, miközben a két kormánypárt, a CDU/CSU és az SPD jelentősen gyengült. Elemzők szerint Merkel most fizette meg a menekültpolitikát – mire lesz így elég a győzelem?
Makro / Külgazdaság Félelmetes irányba haladunk: tényleg neonáci terrortámadás történt Amerikában?
KD | 2017. augusztus 14. 16:35
Amerikában lényegesen több fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába, mint nálunk. Azonban a szélsőjobbos, náci felhangú vonulgatást még ott sem nézik jó szemmel, így tulajdonképpen semmi meglepő nincs abban, hogy ellentüntetők jelentek meg és a vita eldurvult a két oldal között. Autóval belehajtani a tömegbe szándékosan viszont simán csak terrorcselekmény.
Makro / Külgazdaság Ez lehetett a világ egyik legbutább terrorcsoportja
Privátbankár.hu | 2017. január 26. 14:20
Szerdán országos razzia során a német hatóságok nagy erők bevetésével őrizetbe vették egy szélsőséges csoport két tagját, akik fegyvereket halmoztak fel és terrortámadások elkövetésére készültek. Vesztüket az egyik legnagyobb erősségük, a közösségi média okozhatta. Akárcsak két éve a világ egyik legbutább terrorcsoportjáét, akik rengeteg nyomot hagytak maguk után.
Makro / Külgazdaság Mit tanulhatunk Izraeltől? Hogy kellene a terrorral együtt élni?
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 13:20
Egy izraeli író és zenész, Assaf Gavron szerint a terrortámadások elkerülésére nincsen igazán recept, ugyanakkor nagyon kicsi az esély arra, hogy valaki éppen egy merénylet színhelyén tartózkodjon. Még a pár milliós Izraelben is, hát még a jóval nagyobb Európában. Ám lehetnek súlyos következményei annak, ha sokáig terrorfenyegetettségben élünk.
Makro / Külgazdaság Közös a szélsőjobb és az iszlamisták célja
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 9. 14:57
A menekültválságban rengeteget beszélnek a muszlimokról, közben őket magukat alig szólaltatják meg. A német Die Welt interjút közölt a német muszlimok tanácsának vezetőjével, amelyből kiderül, hogy a muszlimok elleni támadások egy év alatt négyszeresükre nőttek. A muszlimokat egyszerre bizonytalanítják el a szélsőjobboldali és a muzulmán szélsőségesek.
Makro / Külgazdaság Megbolondult a világ – így kerülhet őrültek kezébe a hatalom
Káncz Csaba | 2016. május 27. 08:06
Párhuzamos politikai folyamatok zajlódnak le az Atlanti-óceán két partján, ahol a lefáradt washingtoni és brüsszeli elit kezéből kicsúszott az ellenőrzés. Trumpot egy szélesebb dinamika megjelenítőjeként érthetjük meg: a globális versenyt és nyitott határokat ösztönző intézmények elleni tömegmozgalom kifejezőjeként. De mi történt korábban az újkori történelemben, amikor megrendült a globalizáció?
Makro / Külgazdaság Órákon belül átveheti a szélsőjobb Ausztriát - mekkora lesz a földrengés?
Privátbankár.hu | 2016. május 22. 09:33
Vasárnap reggel elkezdődött Ausztriában az elnökválasztás második fordulója, amely szorosnak és izgalmasnak ígérkezik.
Makro / Külgazdaság Ráuszítják a német titkosszolgálatokat az orosz rémhírterjesztőkre
Privátbankár.hu | 2016. február 20. 13:00
Már régóta gyanítják, hogy Oroszország tudatos, célzott, szervezett rémhírterjesztő propagandával Angela Merkel kancellár gyengítésére és Németország, sőt az EU destabilizálására törekszik. A német kormány most megbízta a titkosszolgáltatokat, hogy járjon utána a bizonyítékoknak. Tisztáznák azt is, támogatják-e az oroszok a német szélsőjobboldalt, mint Magyarországon és Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Javult Merkel megítélése, de nagy a pesszimizmus a menekültek beilleszkedése körül
Privátbankár.hu | 2016. február 20. 11:01
Németországban a lakosság többsége szerint sikertelen lesz a menekültek társadalmi integrációja egy pénteken ismertetett felmérés alapján. Azt is kimutatták, hogy csökkent az Angela Merkel kancellár menekültügyi tevékenységével elégedetlenek aránya és a javult a kormányfő személyes megítélése a januárban regisztrált ötéves mélyponthoz képest.
Makro / Külgazdaság Ezek azok a terrorszervezetek, amelyek Európában már megtöltöttek egy kisebb temetőt
Érces János | 2015. december 7. 15:06
Azt hiszi, mostanában valami történelmileg új, eddig elképzelhetetlen dolog történt a terrorizmus kapcsán Európában? A híreket, kommentárokat hallgatva úgy tűnik, sokak emlékezete rövid, korábban, a nyolcvanas-kilencvenes években sokkal több volt az áldozat, az utóbbi években pedig alig történt valami. Egyes régiókban tízszer annyi terrorcselekmény történik, mint kontinensünkön.
Makro / Külgazdaság „Hétszer akkora az esély rá, hogy szélsőjobbos gyilkoljon meg, mint hogy muszlim”
Érces János | 2015. december 3. 14:49
Amerika, a „nagy sátán” a jelek szerint 2011 óta jól vizsgázik a nemzetközi terrorizmus leküzdésében: az utóbbi tíz évben hétszer annyi áldozata volt az országban a szélsőjobbos terrornak, mint a muzulmán terrornak. Eddig Európában sem a vallási fanatizmus szedte a legtöbb áldozatot. Persze ez nem feltétlenül jelent garanciát a jövőre nézve.
Makro / Külgazdaság Felgyújtott menekültszállások: Németország biztosan tudja, mire vállalkozik?
Káncz Csaba | 2015. szeptember 7. 08:45
Szaúd Arábia és Katar a mai napig milliárdokkal fűtik a szíriai polgárháborút, de amikor a menekültek befogadásáról van szó, akkor félrefordítják a fejüket. Eközben Európa lelkiismereti kérdést csinál magának az ügyből, amely mostanra szétzilálta az EU közös menekültpolitikáját és politikai földrengéssel fenyeget Németországban.
Makro / Külgazdaság Kísértenek a '30-as évek: Moszkva a keresztény civilizáció utolsó bástyája?
Káncz Csaba | 2015. március 24. 08:30
Moszkvát tekintik a keresztény civilizáció utolsó bástyájának az európai szélsőjobboldaliak, akiket a Kreml legmagasabb köreiből támogatnak. Talán az új cukiság-kampánya miatt a Jobbik a mostani eseményen nem képviseltette magát. Az európai (geo)politikai dinamika aggasztóan emlékeztet az 1930-as évekre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos