6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hiába ülhet negyedszerre is a kancellári székbe Angela Merkel, a párt több sebből vérzett a választásokon. A német szélsőjobb ugyanis meredeken száguldott felfele, a AfD a harmadik erőként került ki a választásokból, miközben a két kormánypárt, a CDU/CSU és az SPD jelentősen gyengült. Elemzők szerint Merkel most fizette meg a menekültpolitikát – mire lesz így elég a győzelem?
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Joachim Herrmann, a Keresztényszociális Uniót, a CSU-t képviselő bajor belügyminiszter a CDU berlini székházában a német parlamenti választások estéjén, 2017. szeptember 24-én. Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

Ahogy arról már korábban írtunk, tegnap tartották a szövetségi parlamenti (Bundestag) választásokat Németországban. A várakozások szerint Angela Merkel volt a legesélyesebb – Orbán Viktor is neki szurkolt – és végül valóban a CDU/CSU kereszténydemokrata-koalíció húzta be a győzelmet, országosan a szavazatok 32,8 százalékát szerezték meg, így Merkel kereken 200 embert juttathat a Bundestagba. Mindeközben a Martin Schulzot jelölő SPD szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra, 20,4 százalékra csökkent, nekik 153 jelöltjük ülhet majd a tanácsban, írja a német választási iroda.

A legrosszabb forgatókönyv valósult meg ugyanakkor azzal, hogy a szélsőjobboldalt képviselő, mindössze négy éve alakult Alternatíva Németországnak, az AfD a maga 13 százalékos támogatottságával a harmadik számottevő erővé válhat a német parlamentben, 94 mandátumot szereztek ezzel a Bloomberg összesítése szerint – érdekes módon ők elsősorban az egykori NDK területén, Drezda vonzáskörzetében arattak osztatlan sikert. A kisebb pártok közül negyedikként tért vissza a Bundestagba a 2013-ban kiesett Szabad Demokrata Párt (FDP), a Baloldal (Die Linke) 9,1 százalékot, míg a Zöldek 9 százalékot gyűjtöttek össze.

Újabb nagykoalíció jöhet?

Angela Merkel nem sokkal a megválasztása után nyilatkozott, elmondása szerint továbbra sem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezesse Németországot. A CDU/CSU vezetője a televíziós interjúban hangsúlyozta: matematikailag két koalíció lehetséges: a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása, vagy a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatása, mivel ahhoz is biztosított lenne a többség az új Bundestagban.

Utóbbi pikantériája, hogy a kancellári székről lecsúszva Martin Schulz ismét kemény bírálatot fogalmazott meg Merkellel szemben. A kancellárasszony kampányát „botrányosnak” nevezte, mivel meglátása szerint Merkel egész egyszerűen „megtagadta a vitát a demokratikus baloldal és a jobboldal között” – ennek vákuumán kapaszkodhatott fel az AfD. Merkel korábban valóban visszautasított egy televíziós vitát Schulzzal, erről itt írtunk részletesebben. Martin Schulz szerint az SPD feladata amellett, hogy ellenzékként került a Bundestagba, most az lesz, hogy ebben a szerepében "stabilizálja a demokráciát", és "erős bástyát" alkosson a "demokrácia ellenségeivel", az AfD-vel szemben.

A szélsőjobb kikéri magának, hogy leszélsőjobbozzák

Nagyobb falat ugyanakkor az AfD féken tartása. Nem sokkal a szavazatszámlálás lezárása után Jörg Meuthen, a szélsőjobboldali párt társelnöke kijelentette, hogy pártja nem idegenellenes és szélsőjobboldali. Nem is tűrnének el idegenellenes vagy rasszista álláspontokat a Bundestag-frakcióban, de - mint mondta - "nincs is ilyen nálunk".  A párt saját vallomása szerint semmi bajuk a jól integrált, „migrációs hátterű” emberekkel Németországban, sőt, meglátásuk szerint épp ők az AfD fő támogatói. Ugyanakkor korábban ő volt az, aki a török származású német minisztert „el akarta takarítani Anatóliába”.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a párt berlini eredményváró rendezvényén a német parlamenti választások estéjén, 2017. szeptember 24-én. Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Ahogy arról korábban írtunk, az átlagos AfD szavazó 51.4 éves és csakúgy, mint a francia Nemzeti Front választói esetében, - függetlenül a jövedelmétől és társadalmi státuszától - pesszimistán ítéli meg a saját pénzügyi kilátásait. Az AfD szavazók többsége igazságtalannak tartja jelenlegi gazdasági helyzetét és aggódik, hogy egy lefelé tartó társadalmi örvénybe kerül. A Németország legszegényebb tartományai közé tartozó Türingiában és Mecklenburg-Előpomerániában konkrétan kétszer akkora a párt támogatottsága, mint össznemzeti szinten, ezt a választások is igazolták.

Mindenki megdöbbent, Orbán gratulált

Orbán Viktor Facebookon üzent németül és magyarul, ám üzenete meglehetősen rövid: „Budapest gratulál”. Korábban ugye maga is kifejtette álláspontját, hogy Magyarország jobban járna, ha ismét Merkel kerülne hatalomra (már csak azért is, mert tőle nem érkezett sértő bírálat a magyar fél részére, mint ellenfelétől, Schulztól), ám a jelenlegi helyzetben kérdés, hogy Merkel győzelmének vagy az AfD-nek is jár-e gratuláció.

Csehországban Bohuslav Sobotka szociáldemokrata kormányfő pozitívan fogadta a CDU/CSU győzelmét, több másik politikus azonban figyelmeztetésnek tartják, hogy a hagyományos pártok sokat veszítettek támogatásukból, és előretört az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt. Sobotka szerint aki ma az olyan pártok, mint az AfD győzelmének örülni tud, az „nem lát tovább az orra hegyénél”, írja egy Twitter-üzenetben. Andrej Babis, az ANO mozgalom elnöke szintén úgy látja, hogy az AfD a német választások igazi győztese.

A lengyel belügyminiszter, Mariusz Blaszczak reményét fejezte ki afelől, hogy Angela Merkel levonja a következtetéseket a hibás migrációs politikájáról. Ugyanakkor hozzátette: Merkel az a politikus, aki "a legjobban megfelel a lengyel érdek megvalósításának". Egyúttal úgy vélte: "teljesen más helyzetet" teremt, hogy a CDU/CSU támogatottsága csökkent az  előző választásokhoz képest, így nem kizárt, hogy a választások után más politikát fog folytatni.

A bajor kormányfő, Horst Seehofer, a CDU testvérpártjának, a CSU vezetője súlyos csalódásnak nevezte a Bundestag-választások eredményét. A pártszövetség mindkét tagja ugyanis jobb eredményre számított, az AfD erősödése nyomán pedig, véleménye szerint "támadási felület nyílt" a pártszövetségtől jobbra. Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni, fűzte hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG