TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Már reális a feltételezés, hogy a CDU-politikus elleni merénylet a 2000 és 2007 között lezajlott NSU-merénylet-sorozatnak a folytatása, ahol a nemzetbiztonság szintén sötétben hagyta a politikusokat. De vajon a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség hány alkalmazottja szimpatizál a színfalak mögött a Willkommenskultur politikusai elleni erőszakos fellépéssel?! Káncz Csaba jegyzete.
Elmar J.-t (kék ruhában) azzal gyanúsítják, hogy ő adta el a gyilkossághoz használt fegyvert Stephan E.-nek, Lübcke feltételezett gyilkosának. EPA/RONALD WITTEK

Egy hónappal azután, hogy lelőtték a CDU helyi politikusát, Walter Lübckét, a német belbiztonsági helyzet továbbra is feszült és törékeny.

Mint az elmúlt órákban megerősítést nyert, a Lübcke elleni merénylet előtt két héttel a szászországi gazdasági miniszter, egyben SPD tartományi főnök Martin Dulig egy csomagot kapott a lakására, amelyben egy géppisztoly másolatát küldték a vezető politikusnak. Az elmúlt hetekben pedig több helyi politikus is kapott halálos fenyegetéseket, köztük Altena polgármestere és Henriette Reker, Köln főpolgármestere, akit már 2015-ben megtámadtak a nyílt utcán.

A Nordkreuz beépült a mélyállamba

A német sajtó eközben titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva számol be arról, hogy egy szélsőjobboldali csoport egyenesen „halállistát” állított össze a Willkommenskultur jeles képviselőiből. A neveket és lakcímeket rendőrségi segítőik adták meg a csoportnak, amely ezután fegyvereket és 200 hullazsákot is beszerzett. Oltatlan meszet is felhalmoztak az áldozatok eltüntetésére.

A 30-tagú csoport (Nordkreuz) közeli kapcsolatokat ápolt a rendőrség és katonaság egyes tagjaival és legalább egy tagja egészen a közelmúltig tagja volt az ügyészség különleges kommandójának. A csoport kódolt üzenetekkel kommunikált egymással és a rendőrségi számítógépekből csaknem 25 ezer helyi politikus nevét és privát lakcímét gyűjtötte össze. Többségükben az SPD, a Zöldek, a Baloldali Párt és a CDU balszárnyának politikusairól van szó, akik 2015-ben a nyitott határok politikáját propagálták Németországban.

A Willkommenskultur és a mélyállam

Eközben megdőlni látszik az elmélet, miszerint Lübcke gyilkosa, Stephan Ernst magányos gyilkos lett volna. A rendőrség őrizetbe vette Ernst két feltételezett segítőjét is, akik közül az egyik, a kasseli neonáci Markus H. szintén évtizedek óta ismert volt az elhárítás számára.

Káncz Csaba

A nemzetbiztonsági szolgálatok nem engednek belelátni lapjaik közé, hiszen számos informátoruk mozog a terepen – akik közül az egyik lehet, hogy éppen Lübcke gyilkosa. Mint a hesseni belügyminiszter, Peter Beuth, múlt szerdán bevallotta egy rendkívüli ülésen, a Földalatti Nemzetiszocialisták (NSU) hesseni aktája 2044-ig államtitoknak számít.

A politikai gyilkosság természetesen óriási politikai vihart kavart a Bundestagban is. A centrista pártok most a bevándorlásellenes AfD-t gyanúsítják azzal, hogy radikális hangnemük bátorította fel a neonácikat. Berlinben azonban valójában azt latolgatják, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség hány alkalmazottja szimpatizál a színfalak mögött a Willkommenskultur politikusai elleni erőszakos fellépéssel?!

Bizony nem irreális a feltételezés, hogy a Lübcke elleni merénylet csak a jéghegy csúcsa és a gyilkosság annak a 2000 és 2007 között lezajlott NSU-merényletsorozatnak a folytatása, amelynek során 10 embert megöltek, és ahol a nemzetbiztonság szintén sötétben hagyta a politikusokat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még 800 milliót ad az Orbán-kormány a hajdúnánási Moto GP-pályára
Veres Patrik | 2020. október 24. 11:21
Még 800 millió forinttal lehet drágább a hajdúnánási Moto GP-pálya építése. Ebből a pénzből a beruházáshoz szükséges ingatlanokat kellene megvásárolni.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Csehországban rohamosan terjed a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 10:11
Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 38-an haltak bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 09:37
1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
hírlevél