TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Már reális a feltételezés, hogy a CDU-politikus elleni merénylet a 2000 és 2007 között lezajlott NSU-merénylet-sorozatnak a folytatása, ahol a nemzetbiztonság szintén sötétben hagyta a politikusokat. De vajon a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség hány alkalmazottja szimpatizál a színfalak mögött a Willkommenskultur politikusai elleni erőszakos fellépéssel?! Káncz Csaba jegyzete.
Elmar J.-t (kék ruhában) azzal gyanúsítják, hogy ő adta el a gyilkossághoz használt fegyvert Stephan E.-nek, Lübcke feltételezett gyilkosának. EPA/RONALD WITTEK

Egy hónappal azután, hogy lelőtték a CDU helyi politikusát, Walter Lübckét, a német belbiztonsági helyzet továbbra is feszült és törékeny.

Mint az elmúlt órákban megerősítést nyert, a Lübcke elleni merénylet előtt két héttel a szászországi gazdasági miniszter, egyben SPD tartományi főnök Martin Dulig egy csomagot kapott a lakására, amelyben egy géppisztoly másolatát küldték a vezető politikusnak. Az elmúlt hetekben pedig több helyi politikus is kapott halálos fenyegetéseket, köztük Altena polgármestere és Henriette Reker, Köln főpolgármestere, akit már 2015-ben megtámadtak a nyílt utcán.

A Nordkreuz beépült a mélyállamba

A német sajtó eközben titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva számol be arról, hogy egy szélsőjobboldali csoport egyenesen „halállistát” állított össze a Willkommenskultur jeles képviselőiből. A neveket és lakcímeket rendőrségi segítőik adták meg a csoportnak, amely ezután fegyvereket és 200 hullazsákot is beszerzett. Oltatlan meszet is felhalmoztak az áldozatok eltüntetésére.

A 30-tagú csoport (Nordkreuz) közeli kapcsolatokat ápolt a rendőrség és katonaság egyes tagjaival és legalább egy tagja egészen a közelmúltig tagja volt az ügyészség különleges kommandójának. A csoport kódolt üzenetekkel kommunikált egymással és a rendőrségi számítógépekből csaknem 25 ezer helyi politikus nevét és privát lakcímét gyűjtötte össze. Többségükben az SPD, a Zöldek, a Baloldali Párt és a CDU balszárnyának politikusairól van szó, akik 2015-ben a nyitott határok politikáját propagálták Németországban.

A Willkommenskultur és a mélyállam

Eközben megdőlni látszik az elmélet, miszerint Lübcke gyilkosa, Stephan Ernst magányos gyilkos lett volna. A rendőrség őrizetbe vette Ernst két feltételezett segítőjét is, akik közül az egyik, a kasseli neonáci Markus H. szintén évtizedek óta ismert volt az elhárítás számára.

Káncz Csaba

A nemzetbiztonsági szolgálatok nem engednek belelátni lapjaik közé, hiszen számos informátoruk mozog a terepen – akik közül az egyik lehet, hogy éppen Lübcke gyilkosa. Mint a hesseni belügyminiszter, Peter Beuth, múlt szerdán bevallotta egy rendkívüli ülésen, a Földalatti Nemzetiszocialisták (NSU) hesseni aktája 2044-ig államtitoknak számít.

A politikai gyilkosság természetesen óriási politikai vihart kavart a Bundestagban is. A centrista pártok most a bevándorlásellenes AfD-t gyanúsítják azzal, hogy radikális hangnemük bátorította fel a neonácikat. Berlinben azonban valójában azt latolgatják, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség hány alkalmazottja szimpatizál a színfalak mögött a Willkommenskultur politikusai elleni erőszakos fellépéssel?!

Bizony nem irreális a feltételezés, hogy a Lübcke elleni merénylet csak a jéghegy csúcsa és a gyilkosság annak a 2000 és 2007 között lezajlott NSU-merényletsorozatnak a folytatása, amelynek során 10 embert megöltek, és ahol a nemzetbiztonság szintén sötétben hagyta a politikusokat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél