Hirdetés

Újabb részletek a német politikai gyilkosságról – a tettes a titkosszolgálat informátora volt?

Káncz Csaba, 2019. június 19., 10:00

Tíz éve nincsen a gyanúsítottról semmilyen nyilvántartás szélsőséges cselekmény végrehajtásával kapcsolatban - ami bizony azt is jelentheti, hogy a nemzetbiztonság beszervezte informátorának. Stephan E. nemcsak a Hesse NPD-ben volt aktív, hanem a Combat 18 nevű, militáns neonáci csoport több tagjával is tartotta a kapcsolatot. Káncz Csaba jegyzete.

 Family members pay their last respects at the coffin of murdered German politician Walter Luebcke at the conclusion of his memorial service at St. Martin church in Kassel, Germany, 13 June 2019. Luebcke was found dead, shot in the head at close range, on the terrace of his home on 02 June. Investigators have ruled out suicide and are investigating the case as murder. Luebcke, a Christian Democrat (CDU), was outspoken in his pro-immigration views, and one possibility investigators are pursuing is a right-wing motive to the shooting. EPA/SEAN GALLUP / POOL
Családtagok búcsúznak Walter Lübckétől a kasseli St. Martin templomban 2019. június 13-án. EPA/SEAN GALLUP / POOL

Két héttel azután, hogy lelőtték a CDU helyi politikusát, Walter Lübckét, minden jel arra mutat, hogy a tettes egy olyan 45 éves neonáci, aki negyed évszázada ismert volt a biztonsági szervek számára, hosszú bűnözői múltra tekintett vissza és szoros kapcsolatot ápolt szélsőséges terrorista csoportokkal.  Hétfőn az ügyet a karlsruhei központú szövetségi államügyészség vette át. Ennek a hivatalnak a feladata olyan terrorista cselekmények vizsgálata, amelyek a szövetségi köztársaság belső- vagy külső biztonságát veszélyeztetik.

Tíz éve csend?

Hirdetés

A gyanúsított, Stephan E. (vasárnap óta előzetes letartóztatásban van - a szerk.) 1992 novemberében késsel megtámadott egy férfit Wiesbadenben, életveszélyes sérüléseket okozva. 1993-ban, 20 éves korában egy csőbombával támadott meg egy menekültszállást Hohenstein-Steckerothban. 2009-ben pedig Dortmundban 300 társával megtámadta a május 1-i felvonulást, az ezért kapott hét hónapos börtönbüntetését azonban – korábbi elítélései ellenére – felfüggesztették. Azóta nincsen a gyanúsítottról semmilyen nyilvántartás szélsőséges cselekmény végrehajtásával kapcsolatban – ami bizony azt is jelentheti, hogy a nemzetbiztonság beszervezte informátorának.

Stephan E. nemcsak a Hesse NPD-ben (neonáci párt) volt aktív, hanem a Combat 18 nevű, militáns neonáci csoport több tagjával is tartotta a kapcsolatot.  A Combat 18 csoport az 1990-es években bukkant fel az Egyesült Királyságban. A 18-as szám Adolf Hitler nevének kezdőbetűire utal az ábécében. Németországban a csoport aktívan segítette az NSU-t (Nationalsozialistischer Untergrund - Földalatti Nemzetiszocialisták).

A hadseregben is lelepleztek egy sejtet

Tavaly a közszolgálati ARD televízió dokumentumfilmet vetített a Combat 18 csoportról, amely lőgyakorlatot tartott Csehországban. A film beszámolt a csoport pénzügyi támogatásáról, amely a kasseli takarékfiókba futott be. S noha a Combat 18 hivatalosan be van tiltva 17 éve, a hatóságok engedték tovább működni.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

1945 óta a jobboldali radikálisok csaknem 200 emberrel végeztek.  Az áldozatok többsége bevándorlói háttérrel rendelkezett, célzott gyilkosság prominens személy ellen utoljára 1980-ban történt.  A neonáci terrorista sejt, az NSU két tagja 2000 és 2007 között kilenc török és görög származású bevándorlót, valamint egy rendőrnőt végzett ki célzott fejlövéssel. Uwe Böhnhardt és Uwe Mundlos még azelőtt öngyilkos lett, hogy bíróság elé kerültek volna, egy harmadik tag, Beate Zschäpe pedig életfogytiglani börtönt kapott.

Mint ahogyan múlt novemberben ezeken a hasábokon beszámoltunk róla, egy neonáci sejtet a hadseregen belül is felszámoltak Németországban. Akkor kiderült, hogy 200 elit katona politikai merényleteket tervezett elkövetni a Willkommenskultur felelősei ellen, és tevékenységüket a katonai elhárítás egy főtisztje is segítette.

Stephan E. esetében is a tisztázandó kérdések között lesz, hogy voltak-e a politikai gyilkosságnál segítői, és kapcsolatban állt-e korábban valamilyen formában a titkosszolgálatokkal.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?