3p
Tíz éve nincsen a gyanúsítottról semmilyen nyilvántartás szélsőséges cselekmény végrehajtásával kapcsolatban - ami bizony azt is jelentheti, hogy a nemzetbiztonság beszervezte informátorának. Stephan E. nemcsak a Hesse NPD-ben volt aktív, hanem a Combat 18 nevű, militáns neonáci csoport több tagjával is tartotta a kapcsolatot. Káncz Csaba jegyzete.
Családtagok búcsúznak Walter Lübckétől a kasseli St. Martin templomban 2019. június 13-án. EPA/SEAN GALLUP / POOL

Két héttel azután, hogy lelőtték a CDU helyi politikusát, Walter Lübckét, minden jel arra mutat, hogy a tettes egy olyan 45 éves neonáci, aki negyed évszázada ismert volt a biztonsági szervek számára, hosszú bűnözői múltra tekintett vissza és szoros kapcsolatot ápolt szélsőséges terrorista csoportokkal.  Hétfőn az ügyet a karlsruhei központú szövetségi államügyészség vette át. Ennek a hivatalnak a feladata olyan terrorista cselekmények vizsgálata, amelyek a szövetségi köztársaság belső- vagy külső biztonságát veszélyeztetik.

Tíz éve csend?

A gyanúsított, Stephan E. (vasárnap óta előzetes letartóztatásban van - a szerk.) 1992 novemberében késsel megtámadott egy férfit Wiesbadenben, életveszélyes sérüléseket okozva. 1993-ban, 20 éves korában egy csőbombával támadott meg egy menekültszállást Hohenstein-Steckerothban. 2009-ben pedig Dortmundban 300 társával megtámadta a május 1-i felvonulást, az ezért kapott hét hónapos börtönbüntetését azonban – korábbi elítélései ellenére – felfüggesztették. Azóta nincsen a gyanúsítottról semmilyen nyilvántartás szélsőséges cselekmény végrehajtásával kapcsolatban – ami bizony azt is jelentheti, hogy a nemzetbiztonság beszervezte informátorának.

Stephan E. nemcsak a Hesse NPD-ben (neonáci párt) volt aktív, hanem a Combat 18 nevű, militáns neonáci csoport több tagjával is tartotta a kapcsolatot.  A Combat 18 csoport az 1990-es években bukkant fel az Egyesült Királyságban. A 18-as szám Adolf Hitler nevének kezdőbetűire utal az ábécében. Németországban a csoport aktívan segítette az NSU-t (Nationalsozialistischer Untergrund - Földalatti Nemzetiszocialisták).

A hadseregben is lelepleztek egy sejtet

Tavaly a közszolgálati ARD televízió dokumentumfilmet vetített a Combat 18 csoportról, amely lőgyakorlatot tartott Csehországban. A film beszámolt a csoport pénzügyi támogatásáról, amely a kasseli takarékfiókba futott be. S noha a Combat 18 hivatalosan be van tiltva 17 éve, a hatóságok engedték tovább működni.

Káncz Csaba

1945 óta a jobboldali radikálisok csaknem 200 emberrel végeztek.  Az áldozatok többsége bevándorlói háttérrel rendelkezett, célzott gyilkosság prominens személy ellen utoljára 1980-ban történt.  A neonáci terrorista sejt, az NSU két tagja 2000 és 2007 között kilenc török és görög származású bevándorlót, valamint egy rendőrnőt végzett ki célzott fejlövéssel. Uwe Böhnhardt és Uwe Mundlos még azelőtt öngyilkos lett, hogy bíróság elé kerültek volna, egy harmadik tag, Beate Zschäpe pedig életfogytiglani börtönt kapott.

Mint ahogyan múlt novemberben ezeken a hasábokon beszámoltunk róla, egy neonáci sejtet a hadseregen belül is felszámoltak Németországban. Akkor kiderült, hogy 200 elit katona politikai merényleteket tervezett elkövetni a Willkommenskultur felelősei ellen, és tevékenységüket a katonai elhárítás egy főtisztje is segítette.

Stephan E. esetében is a tisztázandó kérdések között lesz, hogy voltak-e a politikai gyilkosságnál segítői, és kapcsolatban állt-e korábban valamilyen formában a titkosszolgálatokkal.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG