4p
A német védelmi miniszternek inog a széke, hiszen sorra jönnek ki azok a jelentések, amelyek a hadsereg elképesztő állapotáról tanúskodnak. Ráadásul kiderült, hogy 200 elit katona politikai merényleteket tervezett elkövetni a Willkommenskultur felelősei ellen és tevékenységüket a katonai elhárítás egy főtisztje is segítette.
A német hadsereg Leopard 2-es tankja gyakorlatozik. (EPA/DAVID HECKER)

Vasárnap Ursula von der Leyen védelmi miniszter egy új német katonai bázist avatott föl a nyugat-afrikai Nigerben, ahol a két ország „közösen harcol a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az illegális migráció ellen”. Jelenleg a Bundeswehr már Maliban, Marokkóban, Tunéziában, Szudánban, Dél-Szudánban és a Földközi-tengeren is szolgálatot teljesít. Nyugat-Afrika újkori destabilizálódása Líbia 2011-es nyugati bombázásával kapott komoly löketet, amely műveletekben Párizs vezető szerepet játszott, de Berlin előrelátóan nem vett részt.

Lesújtó jelentések

Első pillantásra azt gondolhatjuk, hogy Németország egyre burjánzó afrikai misszióival semmi gond nincsen, hiszen katonai költségvetése jövőre már eléri a 42,9 milliárd eurót, amely a GDP 1,31 százalékát teszi ki és nominálisan a hetedik legnagyobb a világon.

Káncz Csaba

Miért van mégis az, hogy a berlini politikai boszorkány-konyhában von der Leyen egy olyan miniszternek számít, aki Merkel jövő évi várható lemondásával egyidőben kényszerülhet feladni a bársonyszéket? Nos, nehéz még felsorolni is azon nyilvános és titkos jelentések hosszú sorát, amelyek szerint a német hadsereg elképesztően rossz bőrben van.

Februárban a szövetségi parlament (Bundestag) katonai ombudsmanja éves jelentésében kiemelte, hogy a légierő 14 darab A400M típusú szállító repülőgépe közül egy sem működőképes, 6 tengeralattjáró üzemképtelen, a 244 Leopard-2 tanknak pedig csupán a harmada harcképes. A jelentés szerint a katonák személyi felszerelését tekintve volt előrelépés, de továbbra is hiány mutatkozik kulcsfontosságú eszközökből, például golyóálló mellényekből.

A Bild napilap által júliusban megszerzett titkos dokumentum szerint a fegyveres erők teherbíró képességükön felül teljesítenek, mert már most sem lehet betartani azt a szabályt, hogy a német katonákat négy hónapi bevetés után 20 hónapig nem vezényelhetik külföldi feladatra. A gyakorlatokhoz nincs elegendő hadianyag és ember, mert az éles bevetéseken és a hosszú távú feladatoknál van rájuk szükség. Mindhárom haderőnemnél problémát jelent, hogy nincs elég ember.

Vérengzést terveztek a migránsok között

Ezeket a lesújtó információkat aztán megkoronázta két héttel ezelőtt egy parlamenti kérdésre adott válasz, amely szerint tavaly a hadseregnek vadonatújan átadott nehézfegyvereknek jelenleg csupán 39 százaléka bevethető. Példának okáért a 71 leszállított új „Puma” páncélos közül csak 27 számít harcképesnek, a 7 darab „Tigris” harci helikopterből pedig csupán kettő. A védelmi minisztériumnak be kellett vallania, hogy a hadsereg csupán 2031-ben kerül teljesen bevethető állapotba.

A miniszternek az utóbbi napokban egy, már tavaly elindult ügy miatt is fájhat a feje. A katonai elhárítás 2017-ben vette őrizetbe a 28 éves Franco Albrecht főhadnagyot és két feltételezett társát egy politikai merénylet kitervelésének és előkészítésének vádjával. Mára kiderült, hogy a csoport valójában jóval kiterjedtebb, mint eredetileg hitték: 200 elit katonából áll, és a Willkommenskultur olyan főszereplői, mint Claudia Roth Zöld párti vezető, valamint Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter ellen terveztek merényletet elkövetni. Ezen kívül az „X nap”-nak elkeresztelt időpontban vérfürdőt rendeztek volna a bevándorlók között. Segítőik között ráadásul horogra akadt a katonai elhárítás egyik alezredese is, aki eddig a háttérben ott gátolta az eddigi nyomozást, ahol csak tudta.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG