Hirdetés
Hirdetés

Politikai gyilkosság Németországban – ujjong a szélsőjobb

Káncz Csaba, 2019. június 11., 08:46

Az ország elhárítása áprilisban figyelmeztetett a növekvő jobboldali terroveszélyre. A mostani politikai gyilkosság után a szélsőjobboldali fórumokon örömujjongás tört ki, az AfD egyik helyi szervezetének vezetője pedig nyíltan gúnyolódott a Lübcke elleni merényleten. Káncz Csaba jegyzete.

Négy évvel a német nagykoalíció Willkommenskultur kampánya után az ország politikai centruma megreccsent, az SPD a túlélésért küzd, Berlin felett újra egy előrehozott választás árnya lebeg, a volt NDK területén pedig a bevándorlásellenes és euroszkeptikus AfD lett a legerősebb párt. Jelenleg a német polgárok csupán 27 százaléka gondolja azt, hogy a Merkel-kormányzatnak folytatnia kellene a tevékenységét. A német gazdaság dinamikus ütemű lassulása eközben még nehézkesebbé teszi a jelenlegi koalíció fennmaradását.

Újraszerveződő német szélsőjobb

Hirdetés

Az ország elhárítása (BfV) idén áprilisban figyelmeztetett a növekvő jobboldali terroveszélyre. Kifejtették, hogy az újraszerveződő német szélsőjobb heterogén, sok áramlatból, irányzatból áll, szereplői között vannak például katonák, rendőrök, úgynevezett „birodalmi polgárok” (Reichsbürger) és úgynevezett prepperek, a civilizáció összeomlására készülő emberek. A többnyire 30 év körüli férfiakból álló színtér lazán szervezett és gyakran egymásba fonódó hálózatokat alkot.

A radikalizálódás és a kapcsolattartás első számú terepe az internet. A meghatározó témák a menekültügy, a migráció és az iszlám. A Belügyminisztérium friss adatai szerint a mintegy 24 ezer szélsőjobboldali személy közül 12 700-an hajlamosak és készek az erőszakra.

El lehet hagyni Németországot

Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy múlt vasárnap (június 2.) közvetlen közelről fejbe lőtték a 65 éves Walter Lübckét, a kormányzó német CDU magas beosztású hesseni tartományi képviselőjét. A rendőrség nyomozást vezető tisztjei az önkezűséget - tehát öngyilkosságot - kizárták.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Lübcke 2015 októberében vált országosan ismert politikussá, azzal a nyilatkozatával, miszerint ki kell állni az országba akkor nagy számban érkező menekültek és migránsok emberi jogaiért, és segíteni kell őket – „akinek pedig ez nem tetszik, az el is hagyhatja Németországot”. A kijelentés óriási felháborodást okozott, azután a képviselő sorozatban kapta a halálos fenyegetéseket, és nyilvános szereplései során még testőrséget is kellett fogadnia, hogy egy esetleges merénylettől megvédjék.

Nincs áttörés a nyomozásban

Az iszlámellenes Pi-News (Politically Incorrect) blog 2015-ben „hazaárulónak” nevezte Lübckét, a vélemény rovatban megjelent a vezető politikus teljes lakcíme. Az AfD párt egyik hangadója pedig abban az évben egy drezdai gyűlésen kijelentette Lübckével kapcsolatban, hogy „sajnos a koncentrációs táborok jelenleg nem működnek”. A mostani politikai gyilkosság után a szélsőjobboldali fórumokon örömujjongás tört ki, az AfD egyik helyi szervezetének vezetője, Mario Reschke pedig nyíltan gúnyolódott a Lübcke elleni merényleten.

A nyomozás egyelőre nem vezetett áttöréshez. Bár múlt szombaton a hatóságok őrizetbe vettek és kihallgattak egy férfit egy üggyel kapcsolatban, pár órával később szabadon engedték.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Gyenge forinttal, de emelkedő OTP-árfolyammal és BUX indexszel indult a hét. A folytatás a kereskedelmi háborús tárgyalásoktól függhet leginkább. Itthon a forinttal történhet valami, ha az MNB új információt tesz közzé. Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?