Hirdetés
Hirdetés

Politikai gyilkosság Németországban – ujjong a szélsőjobb

Káncz Csaba, 2019. június 11., 08:46

Az ország elhárítása áprilisban figyelmeztetett a növekvő jobboldali terroveszélyre. A mostani politikai gyilkosság után a szélsőjobboldali fórumokon örömujjongás tört ki, az AfD egyik helyi szervezetének vezetője pedig nyíltan gúnyolódott a Lübcke elleni merényleten. Káncz Csaba jegyzete.

Négy évvel a német nagykoalíció Willkommenskultur kampánya után az ország politikai centruma megreccsent, az SPD a túlélésért küzd, Berlin felett újra egy előrehozott választás árnya lebeg, a volt NDK területén pedig a bevándorlásellenes és euroszkeptikus AfD lett a legerősebb párt. Jelenleg a német polgárok csupán 27 százaléka gondolja azt, hogy a Merkel-kormányzatnak folytatnia kellene a tevékenységét. A német gazdaság dinamikus ütemű lassulása eközben még nehézkesebbé teszi a jelenlegi koalíció fennmaradását.

Újraszerveződő német szélsőjobb

Hirdetés

Az ország elhárítása (BfV) idén áprilisban figyelmeztetett a növekvő jobboldali terroveszélyre. Kifejtették, hogy az újraszerveződő német szélsőjobb heterogén, sok áramlatból, irányzatból áll, szereplői között vannak például katonák, rendőrök, úgynevezett „birodalmi polgárok” (Reichsbürger) és úgynevezett prepperek, a civilizáció összeomlására készülő emberek. A többnyire 30 év körüli férfiakból álló színtér lazán szervezett és gyakran egymásba fonódó hálózatokat alkot.

A radikalizálódás és a kapcsolattartás első számú terepe az internet. A meghatározó témák a menekültügy, a migráció és az iszlám. A Belügyminisztérium friss adatai szerint a mintegy 24 ezer szélsőjobboldali személy közül 12 700-an hajlamosak és készek az erőszakra.

El lehet hagyni Németországot

Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy múlt vasárnap (június 2.) közvetlen közelről fejbe lőtték a 65 éves Walter Lübckét, a kormányzó német CDU magas beosztású hesseni tartományi képviselőjét. A rendőrség nyomozást vezető tisztjei az önkezűséget - tehát öngyilkosságot - kizárták.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Lübcke 2015 októberében vált országosan ismert politikussá, azzal a nyilatkozatával, miszerint ki kell állni az országba akkor nagy számban érkező menekültek és migránsok emberi jogaiért, és segíteni kell őket – „akinek pedig ez nem tetszik, az el is hagyhatja Németországot”. A kijelentés óriási felháborodást okozott, azután a képviselő sorozatban kapta a halálos fenyegetéseket, és nyilvános szereplései során még testőrséget is kellett fogadnia, hogy egy esetleges merénylettől megvédjék.

Nincs áttörés a nyomozásban

Az iszlámellenes Pi-News (Politically Incorrect) blog 2015-ben „hazaárulónak” nevezte Lübckét, a vélemény rovatban megjelent a vezető politikus teljes lakcíme. Az AfD párt egyik hangadója pedig abban az évben egy drezdai gyűlésen kijelentette Lübckével kapcsolatban, hogy „sajnos a koncentrációs táborok jelenleg nem működnek”. A mostani politikai gyilkosság után a szélsőjobboldali fórumokon örömujjongás tört ki, az AfD egyik helyi szervezetének vezetője, Mario Reschke pedig nyíltan gúnyolódott a Lübcke elleni merényleten.

A nyomozás egyelőre nem vezetett áttöréshez. Bár múlt szombaton a hatóságok őrizetbe vettek és kihallgattak egy férfit egy üggyel kapcsolatban, pár órával később szabadon engedték.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?