Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Azt hiszi, mostanában valami történelmileg új, eddig elképzelhetetlen dolog történt a terrorizmus kapcsán Európában? A híreket, kommentárokat hallgatva úgy tűnik, sokak emlékezete rövid, korábban, a nyolcvanas-kilencvenes években sokkal több volt az áldozat, az utóbbi években pedig alig történt valami. Egyes régiókban tízszer annyi terrorcselekmény történik, mint kontinensünkön.
Áldozatok emlékműve, Észak-Írország (fotó: Wikimedia Commons)

Emlékszik még a Vörös Hadsereg Frakció németországi merénylet-sorozatára? Vagy Carlosra, a sakálra, a szélsőbalos terroristára? Az ETA vagy az IRA baszk, illetve ír keresztény terrorszervezetek sok évtizedes garázdálkodására? A Müncheni Olimpia palesztin merénylőire? Egy sor repülőgép-eltérítésre és robbantásra? Németországban a napokban is folyik egy keletnémet származású neonáci nő, kilencvenes évek végi robbantásos merényletek gyanúsítottjának pere.

Nem azt akarjuk mondani ezzel, hogy a párizsi áldozatokat vagy a jövőbeli terrorveszélyt bagatellizáljuk el. Csupán azt, hogy korábban is volt hasonlóra példa, leküzdötték valahogy a terroristákat, és nem állt meg a világ. Ez a világ a jelenlegi súlyos feszültségek ellenére sem különlegesen rossz, és főleg nem a létező világok legrosszabbika.

Magyarországon is volt már

A Globális Terrorizmus Adatbázis (GTD) rendkívül részletes, Magyarországgal kapcsolatban is számos adatot tartalmaz. Terrorista cselekménynek minősíti nemcsak a tatárszentgyörgyi 2009-es gyilkosságokat, hanem például a Fidesz székházánál 1998-ban történt robbantást vagy egy 2008-as budafoki légfegyveres lövöldözést is.

Az adatbázis csaknem 142 ezer tételt tartalmaz 1970-től 2014 végéig, bár, különösen az időszak elejéről, sok adat hiányosnak vagy bizonytalannak tűnik. A halálos áldozatok száma 310 ezer volt, ebből 26 700 terrorista. Az USA állampolgára 5104 fő, akiket külön is nyilvántartanak. A sebesültek száma 396 ezer volt, ebből viszont csak 4000 a terrorista, szóval a terroristák a jelek szerint gyakran halnak.

El sem éri az ingerküszöbünket

Az adatbázisból lekérdezve ebből a rengeteg halottból 6232 fő jutott Nyugat-Európára, 6409 Kelet-Európára (ahová az összes európai szovjet utódállam, Oroszország és a volt szocialista országok tartoznak), 4605 pedig Észak-Amerikára. Ennél egy nagyságrenddel több, egyenként sok tízezer a „Közel-Kelet és Észak-Afrika” nevű régióban, vagy például Dél-Ázsiában, Latin-Amerikában elhunyt áldozatok száma.

Irakból, Afganisztánból, Pakisztánból, újabban Törökország keleti, kurdok lakta részéről szinte minden nap jelentenek halálos merényleteket, annyira gyakran, hogy az európai olvasók és hírszerkesztők ingerküszöbét ez már szinte el sem éri. Ha a kurdok lelőnek két rendőrt Törökországban, vagy valakik felrobbantanak tíz embert egy piacon Bagdadban, vagy Pakisztánban, legfeljebb egy nyúlfarknyi kishír lesz belőle nálunk, amit alig olvas valaki. Ha ezt valahol Európában tennék, hetekig csak erről lenne szó.

Az ISIS Pearl Harborja?

A Guruló Hordó blog az ISIS Pearl Harborjának nevezi a párizsi merényleteket. „A nyugati célpontok támadásával az ISIS elérte, hogy a mozgalom (és a benne lévő egyének) várható élettartama hirtelen nagyot esett. Hosszú távon még az is lehet, hogy kevesebb ártatlan ember hal meg így, mint ha a régióban próbáltak volna meg konszolidálódni/terjeszkedni. Jöhetnek persze még látványos ISIS akciók, de a Nyugat sokkal erősebb, mint pár tízezer akármennyire is elszánt terrorista” – írják.

Észre sem vettük, hogy mostanában békében éltünk

A brit Huftington Post szerint a muszlim terrorizmus komoly, de ennél halálosabb fenyegetésekkel is szembe kellett nézni a múltban. Az említett terrorizmus-adatbázis alapján készült felmérésük szerint a hetvenes, nyolcvanas években, a kilencvenes évek elején jóval több volt a terrorizmus európai áldozatainak száma, mint az utóbbi években, még a 2015-ös, kiugró évhez képest is.

Évente jellemzően 150-400 fő halt meg emiatt korábban kontinensünkön. Ehhez képest 2006-tól csak évente 5-10 fő körüli áldozat volt, kivéve a 2011-es norvég mészárlást (77 áldozattal), meg ezt az évet.

Akik már megtöltöttek egy-két kisebb temetőt

Ha a britek úgy érzik, korábban sok volt a terror, annak az egyik oka az lehet, hogy pont náluk volt számos merénylet, főleg az ír katolikus szeparatisták miatt. Az IRA nevű szervezetet 621-644 fő közötti halálos áldozatért teszik felelőssé közvetlenül, de további több mint 1800 ember meghalt úgynevezett zavargásokban is.

A spanyol ETA baszk szervezetet 829 halott miatt vádolják. Egy olasz neofasiszta szervezet 85 embert ölhetett meg, pár német szélsőjobbos és szélsőbalos szervezet egyenként két-három tucat halálesetet okozott. Carlos számlájára 11 főt írtak.

Az Al-Kaida muszlim szervezetnek 255 halálesetet tulajdonít a lap, az Iszlám Államnak 130-at, nyilván csak a novemberi párizsi merényleteket. Ami persze nem mond semmit a jövőre nézve.

(Érdemes megnézni a Huftington Post grafikonjait is, angoltudás nélkül is érthetőek.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerikai beutazási tilalom: Trump feloldotta volna, Biden fenntartja
MTI | 2021. január 19. 09:58
Január 26-tól ismét érkezhettek volna utasok Európából és Brazíliából is az USA-ba a leköszönő elnök tervei szerint. Utóda szerint viszont elhamarkodott lenne az enyhítés.
Makro / Külgazdaság Tovább drágult Hernádi Zsolt MOL-vezér milliárdokból épülő luxusszállodája
Vég Márton | 2021. január 18. 15:01
Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.
Makro / Külgazdaság Már nem jó akármilyen maszk – újabb szigorítás jöhet a németeknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 18. 14:47
Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban a Covid-járvány tartósan gyors terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Összeállt a főosztály, amely a hálapénzt ellenőrzi
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 13:46
Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának feladata lesz a hálapénz ellenőrzése. A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ez a főosztály ellenőrzi majd az egészségügyi dolgozókat, hogy megszegik-e az elfogadásának tiltásáról szóló kormányrendeletet.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília megpróbálta eloszlatni a kínai vakcina körüli kételyeket
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 12:53
A kedvező statisztikák ellenére sem lát okot a lazításra az országos tisztifőorvos - derült ki a hétfői tájékoztatón. Müller Cecília igyekezett eloszlatni a kételyeket a kínai vakcina kapcsán, aminek gyártását a helyszínen felügyelik a magyar szakemberek.
Makro / Külgazdaság Újra az amerikai külügy csúcsain az ukrán polgárháború kirobbantója
Káncz Csaba | 2021. január 18. 11:21
Az amerikai konzervatívok kétségbeesetten tapasztalják, hogy „az ukrán puccs és polgárháború kirobbantója”, Victoria Nuland a külügyminisztérium harmadik embere lesz. A magyar kormány semmi jóra nem számíthat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság "Az orosz vakcinára látok esélyt, a kínaiból nem kér az unió" - mondja az EP-képviselő
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:32
Interjút adott Peter Liese német képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője, amiben kifejti, hogy Európának nincs szüksége a kínai vakcinára, ám az orosz oltóanyagból még lehet komoly termék. 
Makro / Külgazdaság Fontos határ fölé drágul a gázolaj szerdán
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:10
Január 20-ától a benzin literje átlagban bruttó 3, míg a gázoaljé 2 forinttal kerül többe.
Makro / Külgazdaság Szigorúbb intézkedéseket vezet be Szlovákia
MTI | 2021. január 18. 07:16
Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be vasárnap esti sajtóértekezletén Igor Matovic miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Negatív teszt, karanténkötelezettség: ezek nélkül nem lehet az Egyesült Királyságba utazni
MTI | 2021. január 18. 07:01
A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba.
hírlevél