Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Moszkvát tekintik a keresztény civilizáció utolsó bástyájának az európai szélsőjobboldaliak, akiket a Kreml legmagasabb köreiből támogatnak. Talán az új cukiság-kampánya miatt a Jobbik a mostani eseményen nem képviseltette magát. Az európai (geo)politikai dinamika aggasztóan emlékeztet az 1930-as évekre.

Az európai szélsőjobboldal vezető személyiségeinek részvételével rendezett vasárnap konferenciát a Putyint támogató orosz Haza párt Szentpéterváron. Az orosz politika több esetben is támogatja ezeket a pártokat, a cél az orosz politikai érdekek segítése az EU-n belülről és a transzatlanti partnerség aláásása. A 2003-ban alapított Haza párt tagja többek között Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes és Szergej Glazjev elnöki tanácsadó.

A konferencián 15 országból 400-an gyűltek össze, hogy támogassák azt a határozatot, amely a Moszkva elleni szankciók leépítésére, valamint a „keresztény hagyományok” védelmére szólított fel. A cél egy olyan mozgalom létrehozása volt, amely a szuverenitás és a nemzeti identitás érdekében lép föl. A görög neonáci Arany Hajnal párt EP képviselőket küldött, de ott voltak a nacionalista pártok képviselői Belgiumból (Euro-Rus), Bulgáriából (Ataka), Dániából (A Dánok), Olaszországból (Új Erők), Spanyolhonból (Nemzeti Demokrácia), Svédországból (Svédek Pártja) és az Egyesült Királyságból (Brit Nemzeti Párt).

Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt volt vezetője kifejtette előadásában, hogy Moszkva, miképpen korábban Róma és Konstantinápoly, a keresztény civilizáció utolsó bástyája. „Minden európai nemzetnek megadatott egy időszak, amikor vezette Európát, sőt a világot. A görögök. A rómaiak. A spanyolok. A franciák. A britek. Minden nagy nép – kivéve az oroszokat. És most a történelemben Oroszországon a sor”, jelentette ki, a hallgatóság lelkes tapsa közepette.

Jobbik eddig a frontvonalban

Nem tudni, hogy a Jobbik új ’cukiság-kampánya’ miatt-e, de a hazai radikális párt most nem képviseltette magát Szentpéterváron. Reméljük, ebből nem lesz sértődés Putyinnal...

Az európai szélsőséges pártok támogatását mindenesetre az oroszok tettekben is megtapasztalhatták az ukrán események kapcsán. A Jobbik és más európai pártok is küldtek megfigyelőket a 2014 márciusi krími népszavazásra. Az Osztrák Szabadságpárt, a belga Vlaams Belang, az olasz Forza Italia és Lega Nord (Északi Liga), illetve a lengyel Önvédelem, valamint szélsőbaloldali pártok, mint például a német Die Linke emberei is legitimizálták a referendumot. Kovács Bélát, az oroszok részére kémkedéssel gyanúsított jobbikos EP-képviselőt ki is tiltották utána Ukrajnából, mert a krími népszavazáson megfigyelőként vett részt.

Tavaly novemberben Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn jobbikos politikusok választási megfigyelőként vettek részt a kelet-ukrajnai szakadár megyékben megtartott választáson, amelyeket egyedül Oroszország ismer el. Emiatt őket is kitiltották Ukrajnából. Szaniszló Adrienn egyébiránt a lánya annak a Szovjetunióban végzett és jelenleg az Echo TV-n rendszeresen a Nyugat haláláról értekező Szaniszló Ferencnek, aki 1986-tól lett a Minisztertanács lapjának, a Magyar Hírlapnak a moszkvai tudósítója. Akkor még az anti-imperializmus ellen ágált.

Az 1930-as évekre emlékeztet

Az európai (geo)politikai dinamika aggasztóan emlékeztet az 1930-as évekre. Újra számos szélsőséges párt profitál a közemberek gazdasági lecsúszásából és társadalmi státuszának elbizonytalanodásából. A liberális demokráciák politikai elitje eközben bürokratikusan megmerevedettnek, üzleti csoportok által kilóra megvettnek és eszméi tekintetében kilúgozottnak tűnik – messzire sodródva attól, hogy lelkesedést tudjanak kelteni azon transzatlanti értékek iránt, amelyek az egyesült Európát végül erőssé és szabaddá tették.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Makro / Külgazdaság 100,5 milliárdos plusszal zárt áprilisban az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2021. május 10. 12:09
Kb. mint tavaly.
Makro / Külgazdaság Megint drágulás lesz a hazai benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 10:33
Ezúttal azonban csak a gázolaj literenkénti bruttó átlagára megy feljebb, 2 forintal, a benziné változatlan marad. Aminek következtében március végét követően ismét az a helyzet áll elő, hogy a két üzemanyag-fajta szinte hajszálra ugyanannyiba kerül majd, csak most a benzin a drágább. 
Makro / Külgazdaság Keddtől Törökországba is utazhatnak a már beoltott magyarok
MTI | 2021. május 10. 09:57
És jöhetnek hozzánk a már beoltott törökök. A két ország kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványait.
Makro / Külgazdaság Mától ismét iskola - vissza kell szocializálni a gyerekeket
Kormos Olga | 2021. május 10. 09:52
Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.
Makro / Külgazdaság 1003 milliárdból gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:16
Ez jócskán több az idei keretnél. 
Makro / Külgazdaság Nem hosszabbítja meg szerződését az AstraZenecával az EU
MTI | 2021. május 10. 07:18
Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt, ezért nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést a céggel az Európai Bizottság - mondta vasárnap a VRT holland nyelvű belga köztévének Didier Reynders uniós biztos.
hírlevél
depositphotos