TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Moszkvát tekintik a keresztény civilizáció utolsó bástyájának az európai szélsőjobboldaliak, akiket a Kreml legmagasabb köreiből támogatnak. Talán az új cukiság-kampánya miatt a Jobbik a mostani eseményen nem képviseltette magát. Az európai (geo)politikai dinamika aggasztóan emlékeztet az 1930-as évekre.

Az európai szélsőjobboldal vezető személyiségeinek részvételével rendezett vasárnap konferenciát a Putyint támogató orosz Haza párt Szentpéterváron. Az orosz politika több esetben is támogatja ezeket a pártokat, a cél az orosz politikai érdekek segítése az EU-n belülről és a transzatlanti partnerség aláásása. A 2003-ban alapított Haza párt tagja többek között Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes és Szergej Glazjev elnöki tanácsadó.

A konferencián 15 országból 400-an gyűltek össze, hogy támogassák azt a határozatot, amely a Moszkva elleni szankciók leépítésére, valamint a „keresztény hagyományok” védelmére szólított fel. A cél egy olyan mozgalom létrehozása volt, amely a szuverenitás és a nemzeti identitás érdekében lép föl. A görög neonáci Arany Hajnal párt EP képviselőket küldött, de ott voltak a nacionalista pártok képviselői Belgiumból (Euro-Rus), Bulgáriából (Ataka), Dániából (A Dánok), Olaszországból (Új Erők), Spanyolhonból (Nemzeti Demokrácia), Svédországból (Svédek Pártja) és az Egyesült Királyságból (Brit Nemzeti Párt).

Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt volt vezetője kifejtette előadásában, hogy Moszkva, miképpen korábban Róma és Konstantinápoly, a keresztény civilizáció utolsó bástyája. „Minden európai nemzetnek megadatott egy időszak, amikor vezette Európát, sőt a világot. A görögök. A rómaiak. A spanyolok. A franciák. A britek. Minden nagy nép – kivéve az oroszokat. És most a történelemben Oroszországon a sor”, jelentette ki, a hallgatóság lelkes tapsa közepette.

Jobbik eddig a frontvonalban

Nem tudni, hogy a Jobbik új ’cukiság-kampánya’ miatt-e, de a hazai radikális párt most nem képviseltette magát Szentpéterváron. Reméljük, ebből nem lesz sértődés Putyinnal...

Az európai szélsőséges pártok támogatását mindenesetre az oroszok tettekben is megtapasztalhatták az ukrán események kapcsán. A Jobbik és más európai pártok is küldtek megfigyelőket a 2014 márciusi krími népszavazásra. Az Osztrák Szabadságpárt, a belga Vlaams Belang, az olasz Forza Italia és Lega Nord (Északi Liga), illetve a lengyel Önvédelem, valamint szélsőbaloldali pártok, mint például a német Die Linke emberei is legitimizálták a referendumot. Kovács Bélát, az oroszok részére kémkedéssel gyanúsított jobbikos EP-képviselőt ki is tiltották utána Ukrajnából, mert a krími népszavazáson megfigyelőként vett részt.

Tavaly novemberben Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn jobbikos politikusok választási megfigyelőként vettek részt a kelet-ukrajnai szakadár megyékben megtartott választáson, amelyeket egyedül Oroszország ismer el. Emiatt őket is kitiltották Ukrajnából. Szaniszló Adrienn egyébiránt a lánya annak a Szovjetunióban végzett és jelenleg az Echo TV-n rendszeresen a Nyugat haláláról értekező Szaniszló Ferencnek, aki 1986-tól lett a Minisztertanács lapjának, a Magyar Hírlapnak a moszkvai tudósítója. Akkor még az anti-imperializmus ellen ágált.

Az 1930-as évekre emlékeztet

Az európai (geo)politikai dinamika aggasztóan emlékeztet az 1930-as évekre. Újra számos szélsőséges párt profitál a közemberek gazdasági lecsúszásából és társadalmi státuszának elbizonytalanodásából. A liberális demokráciák politikai elitje eközben bürokratikusan megmerevedettnek, üzleti csoportok által kilóra megvettnek és eszméi tekintetében kilúgozottnak tűnik – messzire sodródva attól, hogy lelkesedést tudjanak kelteni azon transzatlanti értékek iránt, amelyek az egyesült Európát végül erőssé és szabaddá tették.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél