BUX
33 318.27
+1.84%
+603.00
OTP
9 015.00
+2.27%
+200.00
MOL
1 934.00
+1.26%
+24.00
RICHTER
6 415.00
+0.94%
+60.00
MTELEKOM
368.00
+1.66%
+6.00
 
2020. február 21. 13:41

Szerda este egy német férfi meggyilkolt kilenc, migrációs hátterű embert a nyugat-németországi Hanauban. Az ámokfutó-terrorista minden jel szerint súlyos pszichés betegségben szenvedett, tettét szélsőjobboldali nézetektől vezérelve követte el. De pontosan ki volt ő, és hogyan juthatott el a vérengzésig?

Virágok és mécsesek Hanauban. EPA/SASCHA STEINBACH

Túlzás nélkül sokkolta a német társadalmat, hogy szerda este egy 43 éves német férfi tüzet nyitott két vízipipabárban, majd rálőtt egy autóra a nyugat-németországi Hanauban. Összesen kilenc embert gyilkolt meg, majd édesanyjával és magával is végzett.

Sokkban Németország

A német újságok és televíziók vezető hírekben foglalkoznak a rémtettel, és próbálják felderíteni annak hátterét. Angela Merkel kinyilvánította részvétét, és sajtónyilatkozatában közölte:

A nyomozás első megállapításai szerint a támadó szélsőjobboldali, rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt.

Hozzátette:   

A rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már.

Megdöbbenését és együttérzését fejezte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke és számos más uniós vezető is.

De ki volt valójában a tettes? Bár a háttér teljes feltárásához több idő kell, egyelőre úgy tűnik, hogy a vérengzés egyszerre tekinthető egy beteg elme ámokfutásának, valamint szélsőjobboldali terrorcselekménynek.

Nem volt nője

Német sajtóhírek szerint a férfi eddig polgári, minden feltűnéstől mentes életet élt: az érettségi és a polgári szolgálat után banki tisztviselőnek képeztette ki magát, majd a Bayreuthi Egyetemen tanult közgazdaságtant.

A Spiegel információi szerint rendőrségi ügye korábban nem volt, és a német alkotmányvédelmi hivatal adatbázisában sem szerepelt – azaz nem tartották számon olyan személyként, aki veszélyt jelent az alkotmányos rendre.

Egy furcsaság azonban mindenképp volt az élettörténetében: saját bevallása szerint soha nem volt felesége vagy barátnője.

Az utóbbi 18 évben kizárólag azért nem volt (barátnőm), mert nem akarok nőt, mivel tudom, hogy megfigyelnek

-írta magáról. A férfi ugyanis aktív volt az interneten, saját weboldala és Youtube-csatornája volt, és a világhálón hátrahagyott egy 24 oldalas levelet is, amelyben életét és ideológiai meggyőződéseit mutatja be.

Beteg képzetek

A levélben a többi között arról ír, hogy több ezer németet figyel meg egy titkosszolgálat, amely képes arra, hogy olvasson a gondolataikból, és bizonyos fokig képes arra is, hogy irányítsa őket.

A férfi tavaly novemberben feljelentést is tett egy ismeretlen titkosszolgálat ellen, közölte ma délelőtt Peter Frank német főállamügyész. Hozzátette ugyanakkor, hogy a beadvány nem tartalmazott rasszista megnyilvánulásokat, ezért nem indítottak nyomozást az ügyben.

A tettes már gyerekkorában is úgy érezte, hogy megfigyelik, huszonéves korára pedig már biztos is volt benne.

A levélben rasszista, szélsőjobboldali nézeteket is  megfogalmaz. Azt írja például, hogy az iszlám destruktív, a német nép kimagaslik a többi közül, majd felsorol több mint kéttucatnyi államot, amelyeket szerinte el kell pusztítani. Kifejezi szimpátiáját Donald Trump amerikai elnök iránt is, de megemlíti Jürgen Klopp német sztáredzőt, a Német Labdarúgó Szövetséget, a Bayreuthi Egyetemet és a hollywoodi filmeket is.

Február 14-én pedig közölt egy videót a Youtube-on, amelyben  titkos földalatti katonai támaszpontokról beszél, és harcra szólít fel. Irományait azonban nem igazán vették komolyan: a kommentelők gúnyolódtak rajta, szidták, és egy mihaszna szerencsétlennek nevezték.

Az eddigi információk alapján a férfi a gyilkosságokat egyedül hajtotta végre. A nyomozók azt még vizsgálják, hogy kapcsolatban állt-e korábban szélsőjobboldali személyekkel vagy szervezetekkel.

Paranoid skizofrén

Az elkövető tehát minden jel szerint mentálisan beteg volt. Andreas Reif pszichiáter a FAZ-nak azt mondta: paranoid skizofréniában szenvedhetett. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem diagnózis, hiszen azt egyetlen tett vagy dokumentum alapján nem lehet felállítani.

A paranoid skizofrének egy, a valóságtól elszakadt képzetvilágban élnek, amely sok esetben hosszú évek alatt alakul ki bennük.

Holger Münch, a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal elnöke szintén azt mondta, hogy a tettesnek súlyos pszichotikus betegsége volt a nyomozók előzetes véleménye szerint.

Kirekesztenék az AfD-t

Német baloldali és zöld politikusok a gyilkosságok után a populista jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt alkotmányvédelmi hivatal általi megfigyelését, illetve kiközösítését követelték. Az AfD közleményben undorító bűncselekménynek nevezte a vérengzést, valamint együttérzését fejezte ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Horst Seehofer német belügyminiszter mindenesetre bejelentette, hogy egész Németországban növelik a rendőri jelenlétet. Egyúttal  „rasszista, jobboldali terrorista merényletnek” nevezte a gyilkosságokat, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ez már a harmadik ilyen támadás néhány hónapon belül.

Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így szorít egy ország Boris Johnsonért
Wéber Balázs | 2020. április 7. 17:29
A brit kormányfő hétfő este óta fekszik a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán.
Makro / Külgazdaság Németh Dávid: Hetente változhat az alapkamat, a forint közeledhet a régiós devizák mozgásához
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 16:57
Több lényeges változtatásról döntött a Magyar Nemzeti Bank. Gyakorlatilag hetente változhat majd a kamatszint, akár felfelé, akár lefelé, ezzel például a forint árfolyamát közelebb lehet hozni a régiós devizák mozgásához. A kedvezményes jegybanki hitelprogram keretében új pénz érkezik a bankokhoz, cserébe magas betéti kamatot kapnak 14 hónapon keresztül. Emellett a külföldi jegybankok gyakorlatának megfelelően eszközvásárlási programot is indított az MNB, hogy az állampapírok hozamemelkedésének gátat szabhasson.
Makro / Külgazdaság Magyar sajátossága is lesz az új bértámogatásnak
Király Béla | 2020. április 7. 16:43
A kormány nem akar engedni, az Európa-szerte alkalmazott úgynevezett Kurzarbeit és bértámogatás kapcsán is próbálják az egyik alapelvüket, a munka alapú társadalmat érvényesíteni. Emiatt a bevezetésre kerülő támogatás rendszere sajátos vonást is tartalmaz majd.
hírlevél