4p
Németországban a lakosság többsége szerint sikertelen lesz a menekültek társadalmi integrációja egy pénteken ismertetett felmérés alapján. Azt is kimutatták, hogy csökkent az Angela Merkel kancellár menekültügyi tevékenységével elégedetlenek aránya és a javult a kormányfő személyes megítélése a januárban regisztrált ötéves mélyponthoz képest.
Fotó: EPA/Soeren Stache

A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján a németek 54 százaléka számít arra, hogy nem sikerül a menekültek integrációja, míg 41 százaléka bízik az integráció sikerében. A bizakodók aránya az ellenzéki Zöldek táborában a legmagasabb - 60 százalékos -, és a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli, szélsőjobboldalinak tartott párt táborában, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatói között a legalacsonyabb, 3 százalék.

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség szavazóinak többsége, 52 százaléka bízik a menekültek beilleszkedésének sikerében, a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) bázisában 54 százalékos a bizakodók aránya.

Csak hét százalék szerint esik szét az Unió

A németek nagy többsége, 58 százaléka üdvözölné, ha a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállított határellenőrzést akkor is fenntartanák, ha az gazdasági károkat okozna, míg 38 százalék ezt nem tartaná jónak. Még nagyobb többség, 88 százalék gondolja, hogy az EU-ba érkező menekülteket nem sikerül arányosan elosztani a tagállamok között, és csupán 10 százalék bízik ebben.

Az Európai Unióban a németek mindössze 4 százaléka szerint van minden rendben, és 39 százalék szerint a közösség nagy gondokkal küszködik. További 48 százalék szerint az EU súlyos válságba jutott, és 7 százalék szerint a szétesés határára került. Ugyanakkor a belpolitikában a többség stabilitásra számít, 75 százalék szerint a koalíció kitart a 2017 őszéig tartó ciklus végéig, és továbbra is a jelenlegi felállás, a nagykoalíció támogatottsága a legnagyobb a felmérésben felkínált koalíciós variációk közül.

Nőtt a Merkellel elégedettek aránya

A kutatás alapján ugyan továbbra is nagy az elégedetlenség Angela Merkel menekültügyi tevékenységével kapcsolatban, de tovább folytatódott az elégedettek arányának növekedése és az elégedetlenek arányának csökkenése. Jelenleg 47 százalékos az elégedettek aránya, szemben a január végén mért 41 százalékkal és az egy hónappal ezelőtti 39 százalékkal. Az elégedetlenek aránya 50 százalék, míg január végén 54, január közepén 56 százalék volt. (Egy másik év eleji közvélemény-kutatásról itt írtunk.)

A ZDF Politbarometer nevű kutatása alapján tovább emelkedett mindazok aránya is, akik szerint Németország sikerrel birkózik meg a menekültek nagy számával. A bizakodók aránya jelenleg 43 százalékos, a január végén mért 39 százalék és a január közepén regisztrált 37 százalék után. Mindeközben 60 százalékról 57 százalékra, majd 54 százalékra mérséklődött azok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekülthullámmal.

A nagykoalíció továbbra is szépen vezet

Kismértékben Angela Merkel személyes megítélése is javult. A politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik a megkérdezettek a ZDF kutatásában. A kancellár teljesítményét ezúttal 1,1 pontra értékelték. Angela Merkel januárban 1,0 pontot kapott, ez 2011 ősze óta a legalacsonyabb érték volt.

A CDU/CSU a szavazatok 36 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, ami 1 százalékpontos csökkenés január végéhez képest. Az SPD támogatottsága 1 százalékponttal 25 százalékra emelkedett. A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 10 százalékát szereznék meg, a Baloldal támogatottsága pedig 9 százalékos.

Tíz százalékon a szélsőjobb

Bejutna a Bundestagba a liberális FDP is, amelyre a választók 5 százaléka szavazna, és a legtöbb elemző szerint jobboldali populista AfD is, amely 10 százalékon áll.

A szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a választási kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF-nek 1289 ember megkérdezésével február 16. és 18. között.

Ezek tudnak disztingválni

A németek egyébként meglehetősen árnyaltan gondolkodnak, és differenciáltan látják a dolgokat, ezt bizonyítja az a közvélemény-kutatás, amiről január végén számoltunk be. Eszerint a CDU/CSU, tehát saját konzervatív tábora tagjainak is csak 15 százaléka ért egyet Merkel menekültpolitikájával. Ennek ellenére 67 százalékuk szerint még mindig Merkel volt a legmegfelelőbb kancellár Németország számára. A teljes lakosságon belül 53 százalék fogadta el Merkelt, míg csak 42 százalék szerint nem megfelelő kancellár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG