4p

Előrehozott parlamenti választás kezdődött vasárnap Portugáliában, a közvélemény-kutatások szerint feltehetően koalíciós kormány alakul majd. Mennyire tör előre a szélsőjobb?

Mennyire erősödik a szélsőjobb a korrupciós botrány után?

A portugál bal- és jobboldal szoros versenyre készül, mivel az ország három éven belül második előrehozott országgyűlési választáson szavaz, egy kiélezett küzdelemben, amely várhatóan a szélsőjobboldali Chega párt előretörését, és esetleges királycsinálói szerepét is eredményezheti – mérlegeli az esélyeket a The Guardian. A vasárnapi választásokat António Costa szocialista kormányának összeomlása váltotta ki, aki novemberben mondott le miniszterelnöki posztjáról, korrupciós vádak miatt. Azt vizsgálták, hogy a kormánya egy nagy, zöld beruházási projekt kezelésében állítólagosan törvénytelenül kihasználta helyzetét. Costát – aki 2015 óta volt hivatalban, és aki meglepetésre abszolút többséget szerzett a 2022-es általános választásokon – nem vádolták meg semmiféle bűncselekménnyel. Azt mondta, úgy érzi, nincs más választása, mint lemondani, mert:

 „a miniszterelnöki feladatok nem egyeztethetők össze feddhetetlenségem gyanújával” – jelentette ki António Costa.

António Costa miniszterelnöknek nem sikerült megvédenie magát a korrupciótól. Fotó: MTI/AP/Armando Franca
António Costa miniszterelnöknek nem sikerült megvédenie magát a korrupciótól. Fotó: MTI/AP/Armando Franca

António Costa miniszterelnök november 7-én mondott le, miután a hatóságok korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették kabinetfőnökét. Marcelo Rebelo de Sousa államfő két nappal később kiírta az előrehozott parlamenti választásokat, a parlamentet január 15-én, a 2024-es költségvetés elfogadása után oszlatta fel.

Elég! – állítják sokan, de ki alakíthat kormányt?

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint nyolc órakor nyitottak és mintegy 10,8 millió választásra jogosultat várnak az urnákhoz, hogy képviselőket válasszanak a 230 tagú törvényhozásba – jelentette az MTI. A legtöbb közvéleménykutató a jobboldali pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) győzelmét jósolta. A Demokratikus Szövetség – a nagyobb Szociáldemokrata Pártból (PSD) és két kisebb konzervatív pártból álló választási platform. Az előrejelzések szerint a két legesélyesebb jelölt - a kormányzó baloldali Szocialista Párt (PS) színeiben induló Pedro Nuno Santos és az AD-t vezető Luis Montenegro - közül bármelyik győz, aligha lesz meg a kormányalakításhoz szükséges többsége, így vélhetően koalíciós tárgyalások indulnak. Az AD a legtöbb közvélemény-kutatásban vezet, de Chega támogató szavazatai nélkül nehezen kormányozhat. Montenegro egyelőre kizárta, hogy bármiféle alkut köthessenek a radikális populistákkal, akik kormányszerepet szeretnének. A közvélemény-kutatások mindemellett a radikális jobboldali, populista Chega (Elég!) előretörését jelzik.

Nyugat-Európa legszegényebb országában a kampányban uralkodó főbb témák közé tartozik a bénító lakhatási válság, az alacsony bérek, az egészségügy megingása és a korrupció, amelyet sokan a nagy pártok magától értetődő tulajdonságának tekintenek – idézi fel a Reuters.

A Costa lemondását követően Pedro Nuno Santos által vezetett kormányzó PS megpróbálhatja felújítani régi szövetségeit a baloldali blokkal és a kommunistákkal, amelyek lehetővé tették számukra a kormányzást 2015 és 2019 között. Feltéve, ha az egyesített baloldal több mint 115 mandátumot szerez a 230 fős parlamentben.

A felmérések azt sugallják, hogy Chega rendszerellenes üzenete, a korrupció és az általa „túlzottnak tartott" bevándorlással szembeni határozott fellépésre tett fogadalmak miatt támogatottsága a legutóbbi, 2022-es választás óta nagyjából megduplázódott, bár továbbra is a csak a harmadik helyen áll.

Antonio Costa Pinto, a Lisszaboni Egyetem politológusa szerint Portugália „sok európai demokrácia dinamikáját követi", amikor is a jobbközép számára kihívást jelent az, hogy a harmadik helyen egy jobboldali radikális párt konszolidálódik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Erőszakba fulladt a 130 milliós ország választási kampánya
Káncz Csaba | 2024. május 28. 09:31
A legnagyobb spanyol nyelvű ország vasárnap szavaz. A jelenlegi erőszakhullám mögött drogbandák állnak, amelyek igyekeznek tovább növelni hatalmukat a politika felett. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Messzire merészkedhetett Oroszországban egy ukrán drón
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 19:49
Az orosz-ukrán háború 824. napja volt a hétfői. Esti hírösszefoglaló. 
Nemzetközi Lengyelország bekeményít – újabb lépés az oroszok ellen
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 19:23
Már az orosz diplomaták mozgását is korlátoznák.
Nemzetközi Megint áll a bál Gázánál – összekapott Izrael és Egyiptom?
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 18:10
Tűzharcba keveredett Izrael és Egyiptom katonasága.
Nemzetközi Fogy a türelem: Szijjártó Péter kemény órákon van túl
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 17:02
A miniszterrel kiabáltak saját bevallása szerint.
Nemzetközi Szerbia kiemelt projektnek minősíti a Vaskapu 3 szivattyús vízerőmű megépítését
Bózsó Péter | 2024. május 27. 15:10
A szerb bányászati és energiaminiszter jelentette be a projekt kiemeltté nyilvánítását, miután múlt hétfőn találkozott Románia szerbiai nagykövetével. Meghosszabbítják a Vaskapu 1 és a Vaskapu 2 vízerőmű működési idejét is.
Nemzetközi A NATO-főtitkár szerint Ukrajna már támadhatja Oroszországot
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:23
Jens Stoltenberg átgondolná az eddigi korlátozásokat.   
Nemzetközi Egészen szürreális javaslatot tettek Putyin elé
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 13:31
Két orosz minisztérium állt elő egy elég furcsa ötlettel.
Nemzetközi Fokozatosan javul Robert Fico állapota
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 12:57
A kivizsgálások eredményei alapján az orvosi konzílium hétfőn megerősítette, hogy fokozatosan javul Robert Fico kormányfő állapota.
Nemzetközi Mindenki antiszemita, aki nem tetszik az izraeli kormánynak?
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 11:35
Elfogadhatatlan, hogy Izrael antiszemitizmussal vádolja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét - jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős európai uniós főképviselő hétfőn Brüsszelben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG