TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amerika, a „nagy sátán” a jelek szerint 2011 óta jól vizsgázik a nemzetközi terrorizmus leküzdésében: az utóbbi tíz évben hétszer annyi áldozata volt az országban a szélsőjobbos terrornak, mint a muzulmán terrornak. Eddig Európában sem a vallási fanatizmus szedte a legtöbb áldozatot. Persze ez nem feltétlenül jelent garanciát a jövőre nézve.

„Több mint hétszer akkora esélyed van arra, hogy egy szélsőjobboldali öljön meg, mint hogy egy muszlim terrorista” – írta a Thinkprogress.org az Egyesült Államokról. A dolog apropója az volt, hogy miközben az USA számos tagállama azon munkálkodik, hogy ne kelljen szíriai menekülteket befogadnia, egy szélsőjobbos terrorista betört egy abortusz-klinikára, három embert agyonlőtt és kilencet megsebesített. (Nyilván az emberi élet nagyfokú védelmének igénye motiválta...)

A cikk által idézett szakértő szerint a híres 2011. szeptember 11-iki, a World Trade Center lerombolásával járó merényletek óta az USA-ban a muszlim indíttatású cselekményeknek 50 áldozata volt, míg a szélsőjobboldali merénylők 337 támadásban 254 embert öltek meg. (Az adatok és cikkek idézésével nincs szándékunk semmilyen terroristákat sem mentegetni, mindegyiket elítéljük.)

Államellenesek és rasszisták

De a cikk szerint vannak olyan vélemények is, hogy a jobboldali terrorizmust még alá is becsülik az országban. A leggyakoribbak egyébként az államellenes és a rasszista bűncselekmények, bár az abortusz elleni erőszakos mozgalom is aktív.

Muszlimok az USA-ban

A CIA Factbook szerint az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 0,6 százaléka muszlim, ez a 320 millió fő körüli lakosság mellett közel kétmillió főt jelent. A fő vallások az országban: 51,3 százalékuk protestáns, a 21,9 százalékuk római katolikus keresztény.

Azután alig pár nap telt el, és Kaliforniában tegnap három merénylő kiszállt egy méregdrága kocsiból, és lelőtt vagy három tucatnyi embert, vélhetően főleg bevándorlókat egy szociális központ előtt. Közülük a legutóbbi adatok szerint legalább húszan meghaltak. Ebből az alkalomból megint fellángoltak az USA-ban a fegyverviseléssel kapcsolatos viták, bár a különböző nyilvános lövöldözések az országban szinte mindennaposak.

Az amerikaiaktól mentse meg az ég az amerikaiakat

Egy másik lap szerint az utóbbi tíz évben 29 amerikait gyilkoltak meg muzulmán (dzsihadista) merénylők, miközben 132 ezer (!) ember halt meg különböző más, lőfegyverrel elkövetett gyilkosságokban.

De úgy látszik, nehéz besorolni, mi számít jobboldali szélsőséges és mi számít muzulmán indíttatású gyilkosságnak, erre utal, hogy a különböző forrású adatok rendkívül eltérőek. Ezen az oldalon például "csak" 48 szélsőjobbos merénylők és 31 muzulmánok által megölt áldozatról tudnak. Fel is vannak sorolva az esetek, a legutóbbi kaliforniai merénylet viszont még nem szerepel a listán.

A muszlimokra jobban figyelnek

Vakmajom és a terror

Vakmajom, azaz Faragó Ferenc alapkezelő, a Concorde Alapkezelő bloggere ezt írta a témáról:

„Ez egyrészt persze arról beszél, hogy az USA biztonságpolitikája elég hatékony lett az import terror kiszűrésében, másrészt arról, hogy mindenféle vallási fanatizmus ellen kell lenni, nem csak az iszlám fanatizmus ellen. Nagy nyilvánosságot kapnak az ilyen esetek, de hozzá kell tenni, hogy elenyésző kisebbségét teszik ki a lőfegyver által elkövetett gyilkosságoknak, ami az USÁ-ban igen magas érték, ha hozzávesszük, hogy mondjuk Japánban 50 ilyen gyilkosság történik évente vagy Németországban legfeljebb százas nagyságrendű.”

Egy másik lista 1972 óta 75 muszlim támadásban 3106 amerikai áldozatot talált, ennek persze a nagy része, 2996 fő a híres szeptember 11-i támadásokban hunyt el. Így 110 jut a többi esetre.

Júniusban rendőrségi források alapján a híres New York Times is arra jutott, hogy a neonáci és más szélsőjobbos fenyegetés nagyobb, mint a muszlim. Ami részben arra vezethető vissza, hogy az ország állami szervezetei nagy erőkkel keresik a muszlim terroristákat, de sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a más vallású szélsőségeseikre. A lap főleg rendőrgyilkosságokat hoz fel példának.

(Az európai, Interpolos statisztikákról itt írtunk, amelyek a politikai korrektség jegyében nem tesznek említést az egyes vallásokról, de inkább az jön le belőlük, hogy a keresztény szeparatista terrorizmus nagyobb gond volt tavaly, mint a muszlim terrorizmus.)

2001, a fordulópont

Egy újabb statisztikát is idéz, amely 2001. szeptembere óta 65 szélsőjobbos és 24 muszlim terrortámadásról tud. Ugyanitt azt írják, hogy egyetlen emberre, akit muszlim terroristák öltek meg az USA-ban, 4300 olyan áldozat jut, aki másfajta gyilkosság áldozata lett.

Kérdés persze, hogy jogos-e kivenni a terrorizmus áldozatainak számolásánál a 2001-es évet a pakkból. A jobboldaliak nyilván azt mondják majd, hogy nem. Lehet vitatkozni rajta, hogy megtörténhet-e ilyen hatalmas áldozatokkal járó cselekmény újra, vagy egyszeri eset volt, és a hasonlók megakadályozására már fel vannak készülve. Ugyanezeket a kérdéseket fel lehet tenni Párizzsal vagy az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító géppel kapcsolatban is.

Magyarország és a terror

Magyarországon az utóbbi tíz évben vajon hány terrorcselekményt követtek el? Megint a definíció problémájába ütközünk, de egy biztosan ide sorolható. Vélhetően keresztény, de legalábbis magyar származású szélsőségesek hat embert – köztük egy kisgyereket – meggyilkoltak és többet megsebesítettek az úgynevezett romagyilkosságok során. A tetteseket végül elfogták és elítélték. Muzulmán indíttatású gyilkosságról viszont nem érkezett hír.

(A rasszista indíttatású magyarországi verekedésekről nincs statisztika, de számuk a hatóságok hallgatása ellenére igen magas lehet. Csak az én családomban tudok legalább háromról, ebből egy esetben egy fiatal nőt vertek meg fényes nappal Budapest belvárosában.)

A befektetéseknél sok helyen kötelező feltüntetni, hogy „a múltbeli adatok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve”. Lehet, hogy ezt a politikai tárgyú cikkeknél is be kéne vezetni. Természetesen az is lehet, hogy ezentúl minden más lesz.

(Érces János jegyzete.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél