6p
Amerika, a „nagy sátán” a jelek szerint 2011 óta jól vizsgázik a nemzetközi terrorizmus leküzdésében: az utóbbi tíz évben hétszer annyi áldozata volt az országban a szélsőjobbos terrornak, mint a muzulmán terrornak. Eddig Európában sem a vallási fanatizmus szedte a legtöbb áldozatot. Persze ez nem feltétlenül jelent garanciát a jövőre nézve.

„Több mint hétszer akkora esélyed van arra, hogy egy szélsőjobboldali öljön meg, mint hogy egy muszlim terrorista” – írta a Thinkprogress.org az Egyesült Államokról. A dolog apropója az volt, hogy miközben az USA számos tagállama azon munkálkodik, hogy ne kelljen szíriai menekülteket befogadnia, egy szélsőjobbos terrorista betört egy abortusz-klinikára, három embert agyonlőtt és kilencet megsebesített. (Nyilván az emberi élet nagyfokú védelmének igénye motiválta...)

A cikk által idézett szakértő szerint a híres 2011. szeptember 11-iki, a World Trade Center lerombolásával járó merényletek óta az USA-ban a muszlim indíttatású cselekményeknek 50 áldozata volt, míg a szélsőjobboldali merénylők 337 támadásban 254 embert öltek meg. (Az adatok és cikkek idézésével nincs szándékunk semmilyen terroristákat sem mentegetni, mindegyiket elítéljük.)

Államellenesek és rasszisták

De a cikk szerint vannak olyan vélemények is, hogy a jobboldali terrorizmust még alá is becsülik az országban. A leggyakoribbak egyébként az államellenes és a rasszista bűncselekmények, bár az abortusz elleni erőszakos mozgalom is aktív.

Muszlimok az USA-ban

A CIA Factbook szerint az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 0,6 százaléka muszlim, ez a 320 millió fő körüli lakosság mellett közel kétmillió főt jelent. A fő vallások az országban: 51,3 százalékuk protestáns, a 21,9 százalékuk római katolikus keresztény.

Azután alig pár nap telt el, és Kaliforniában tegnap három merénylő kiszállt egy méregdrága kocsiból, és lelőtt vagy három tucatnyi embert, vélhetően főleg bevándorlókat egy szociális központ előtt. Közülük a legutóbbi adatok szerint legalább húszan meghaltak. Ebből az alkalomból megint fellángoltak az USA-ban a fegyverviseléssel kapcsolatos viták, bár a különböző nyilvános lövöldözések az országban szinte mindennaposak.

Az amerikaiaktól mentse meg az ég az amerikaiakat

Egy másik lap szerint az utóbbi tíz évben 29 amerikait gyilkoltak meg muzulmán (dzsihadista) merénylők, miközben 132 ezer (!) ember halt meg különböző más, lőfegyverrel elkövetett gyilkosságokban.

De úgy látszik, nehéz besorolni, mi számít jobboldali szélsőséges és mi számít muzulmán indíttatású gyilkosságnak, erre utal, hogy a különböző forrású adatok rendkívül eltérőek. Ezen az oldalon például "csak" 48 szélsőjobbos merénylők és 31 muzulmánok által megölt áldozatról tudnak. Fel is vannak sorolva az esetek, a legutóbbi kaliforniai merénylet viszont még nem szerepel a listán.

A muszlimokra jobban figyelnek

Vakmajom és a terror

Vakmajom, azaz Faragó Ferenc alapkezelő, a Concorde Alapkezelő bloggere ezt írta a témáról:

„Ez egyrészt persze arról beszél, hogy az USA biztonságpolitikája elég hatékony lett az import terror kiszűrésében, másrészt arról, hogy mindenféle vallási fanatizmus ellen kell lenni, nem csak az iszlám fanatizmus ellen. Nagy nyilvánosságot kapnak az ilyen esetek, de hozzá kell tenni, hogy elenyésző kisebbségét teszik ki a lőfegyver által elkövetett gyilkosságoknak, ami az USÁ-ban igen magas érték, ha hozzávesszük, hogy mondjuk Japánban 50 ilyen gyilkosság történik évente vagy Németországban legfeljebb százas nagyságrendű.”

Egy másik lista 1972 óta 75 muszlim támadásban 3106 amerikai áldozatot talált, ennek persze a nagy része, 2996 fő a híres szeptember 11-i támadásokban hunyt el. Így 110 jut a többi esetre.

Júniusban rendőrségi források alapján a híres New York Times is arra jutott, hogy a neonáci és más szélsőjobbos fenyegetés nagyobb, mint a muszlim. Ami részben arra vezethető vissza, hogy az ország állami szervezetei nagy erőkkel keresik a muszlim terroristákat, de sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a más vallású szélsőségeseikre. A lap főleg rendőrgyilkosságokat hoz fel példának.

(Az európai, Interpolos statisztikákról itt írtunk, amelyek a politikai korrektség jegyében nem tesznek említést az egyes vallásokról, de inkább az jön le belőlük, hogy a keresztény szeparatista terrorizmus nagyobb gond volt tavaly, mint a muszlim terrorizmus.)

2001, a fordulópont

Egy újabb statisztikát is idéz, amely 2001. szeptembere óta 65 szélsőjobbos és 24 muszlim terrortámadásról tud. Ugyanitt azt írják, hogy egyetlen emberre, akit muszlim terroristák öltek meg az USA-ban, 4300 olyan áldozat jut, aki másfajta gyilkosság áldozata lett.

Kérdés persze, hogy jogos-e kivenni a terrorizmus áldozatainak számolásánál a 2001-es évet a pakkból. A jobboldaliak nyilván azt mondják majd, hogy nem. Lehet vitatkozni rajta, hogy megtörténhet-e ilyen hatalmas áldozatokkal járó cselekmény újra, vagy egyszeri eset volt, és a hasonlók megakadályozására már fel vannak készülve. Ugyanezeket a kérdéseket fel lehet tenni Párizzsal vagy az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító géppel kapcsolatban is.

Magyarország és a terror

Magyarországon az utóbbi tíz évben vajon hány terrorcselekményt követtek el? Megint a definíció problémájába ütközünk, de egy biztosan ide sorolható. Vélhetően keresztény, de legalábbis magyar származású szélsőségesek hat embert – köztük egy kisgyereket – meggyilkoltak és többet megsebesítettek az úgynevezett romagyilkosságok során. A tetteseket végül elfogták és elítélték. Muzulmán indíttatású gyilkosságról viszont nem érkezett hír.

(A rasszista indíttatású magyarországi verekedésekről nincs statisztika, de számuk a hatóságok hallgatása ellenére igen magas lehet. Csak az én családomban tudok legalább háromról, ebből egy esetben egy fiatal nőt vertek meg fényes nappal Budapest belvárosában.)

A befektetéseknél sok helyen kötelező feltüntetni, hogy „a múltbeli adatok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve”. Lehet, hogy ezt a politikai tárgyú cikkeknél is be kéne vezetni. Természetesen az is lehet, hogy ezentúl minden más lesz.

(Érces János jegyzete.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG