Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amerika, a „nagy sátán” a jelek szerint 2011 óta jól vizsgázik a nemzetközi terrorizmus leküzdésében: az utóbbi tíz évben hétszer annyi áldozata volt az országban a szélsőjobbos terrornak, mint a muzulmán terrornak. Eddig Európában sem a vallási fanatizmus szedte a legtöbb áldozatot. Persze ez nem feltétlenül jelent garanciát a jövőre nézve.

„Több mint hétszer akkora esélyed van arra, hogy egy szélsőjobboldali öljön meg, mint hogy egy muszlim terrorista” – írta a Thinkprogress.org az Egyesült Államokról. A dolog apropója az volt, hogy miközben az USA számos tagállama azon munkálkodik, hogy ne kelljen szíriai menekülteket befogadnia, egy szélsőjobbos terrorista betört egy abortusz-klinikára, három embert agyonlőtt és kilencet megsebesített. (Nyilván az emberi élet nagyfokú védelmének igénye motiválta...)

A cikk által idézett szakértő szerint a híres 2011. szeptember 11-iki, a World Trade Center lerombolásával járó merényletek óta az USA-ban a muszlim indíttatású cselekményeknek 50 áldozata volt, míg a szélsőjobboldali merénylők 337 támadásban 254 embert öltek meg. (Az adatok és cikkek idézésével nincs szándékunk semmilyen terroristákat sem mentegetni, mindegyiket elítéljük.)

Államellenesek és rasszisták

De a cikk szerint vannak olyan vélemények is, hogy a jobboldali terrorizmust még alá is becsülik az országban. A leggyakoribbak egyébként az államellenes és a rasszista bűncselekmények, bár az abortusz elleni erőszakos mozgalom is aktív.

Muszlimok az USA-ban

A CIA Factbook szerint az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 0,6 százaléka muszlim, ez a 320 millió fő körüli lakosság mellett közel kétmillió főt jelent. A fő vallások az országban: 51,3 százalékuk protestáns, a 21,9 százalékuk római katolikus keresztény.

Azután alig pár nap telt el, és Kaliforniában tegnap három merénylő kiszállt egy méregdrága kocsiból, és lelőtt vagy három tucatnyi embert, vélhetően főleg bevándorlókat egy szociális központ előtt. Közülük a legutóbbi adatok szerint legalább húszan meghaltak. Ebből az alkalomból megint fellángoltak az USA-ban a fegyverviseléssel kapcsolatos viták, bár a különböző nyilvános lövöldözések az országban szinte mindennaposak.

Az amerikaiaktól mentse meg az ég az amerikaiakat

Egy másik lap szerint az utóbbi tíz évben 29 amerikait gyilkoltak meg muzulmán (dzsihadista) merénylők, miközben 132 ezer (!) ember halt meg különböző más, lőfegyverrel elkövetett gyilkosságokban.

De úgy látszik, nehéz besorolni, mi számít jobboldali szélsőséges és mi számít muzulmán indíttatású gyilkosságnak, erre utal, hogy a különböző forrású adatok rendkívül eltérőek. Ezen az oldalon például "csak" 48 szélsőjobbos merénylők és 31 muzulmánok által megölt áldozatról tudnak. Fel is vannak sorolva az esetek, a legutóbbi kaliforniai merénylet viszont még nem szerepel a listán.

A muszlimokra jobban figyelnek

Vakmajom és a terror

Vakmajom, azaz Faragó Ferenc alapkezelő, a Concorde Alapkezelő bloggere ezt írta a témáról:

„Ez egyrészt persze arról beszél, hogy az USA biztonságpolitikája elég hatékony lett az import terror kiszűrésében, másrészt arról, hogy mindenféle vallási fanatizmus ellen kell lenni, nem csak az iszlám fanatizmus ellen. Nagy nyilvánosságot kapnak az ilyen esetek, de hozzá kell tenni, hogy elenyésző kisebbségét teszik ki a lőfegyver által elkövetett gyilkosságoknak, ami az USÁ-ban igen magas érték, ha hozzávesszük, hogy mondjuk Japánban 50 ilyen gyilkosság történik évente vagy Németországban legfeljebb százas nagyságrendű.”

Egy másik lista 1972 óta 75 muszlim támadásban 3106 amerikai áldozatot talált, ennek persze a nagy része, 2996 fő a híres szeptember 11-i támadásokban hunyt el. Így 110 jut a többi esetre.

Júniusban rendőrségi források alapján a híres New York Times is arra jutott, hogy a neonáci és más szélsőjobbos fenyegetés nagyobb, mint a muszlim. Ami részben arra vezethető vissza, hogy az ország állami szervezetei nagy erőkkel keresik a muszlim terroristákat, de sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a más vallású szélsőségeseikre. A lap főleg rendőrgyilkosságokat hoz fel példának.

(Az európai, Interpolos statisztikákról itt írtunk, amelyek a politikai korrektség jegyében nem tesznek említést az egyes vallásokról, de inkább az jön le belőlük, hogy a keresztény szeparatista terrorizmus nagyobb gond volt tavaly, mint a muszlim terrorizmus.)

2001, a fordulópont

Egy újabb statisztikát is idéz, amely 2001. szeptembere óta 65 szélsőjobbos és 24 muszlim terrortámadásról tud. Ugyanitt azt írják, hogy egyetlen emberre, akit muszlim terroristák öltek meg az USA-ban, 4300 olyan áldozat jut, aki másfajta gyilkosság áldozata lett.

Kérdés persze, hogy jogos-e kivenni a terrorizmus áldozatainak számolásánál a 2001-es évet a pakkból. A jobboldaliak nyilván azt mondják majd, hogy nem. Lehet vitatkozni rajta, hogy megtörténhet-e ilyen hatalmas áldozatokkal járó cselekmény újra, vagy egyszeri eset volt, és a hasonlók megakadályozására már fel vannak készülve. Ugyanezeket a kérdéseket fel lehet tenni Párizzsal vagy az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító géppel kapcsolatban is.

Magyarország és a terror

Magyarországon az utóbbi tíz évben vajon hány terrorcselekményt követtek el? Megint a definíció problémájába ütközünk, de egy biztosan ide sorolható. Vélhetően keresztény, de legalábbis magyar származású szélsőségesek hat embert – köztük egy kisgyereket – meggyilkoltak és többet megsebesítettek az úgynevezett romagyilkosságok során. A tetteseket végül elfogták és elítélték. Muzulmán indíttatású gyilkosságról viszont nem érkezett hír.

(A rasszista indíttatású magyarországi verekedésekről nincs statisztika, de számuk a hatóságok hallgatása ellenére igen magas lehet. Csak az én családomban tudok legalább háromról, ebből egy esetben egy fiatal nőt vertek meg fényes nappal Budapest belvárosában.)

A befektetéseknél sok helyen kötelező feltüntetni, hogy „a múltbeli adatok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve”. Lehet, hogy ezt a politikai tárgyú cikkeknél is be kéne vezetni. Természetesen az is lehet, hogy ezentúl minden más lesz.

(Érces János jegyzete.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Makro / Külgazdaság 100,5 milliárdos plusszal zárt áprilisban az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2021. május 10. 12:09
Kb. mint tavaly.
Makro / Külgazdaság Megint drágulás lesz a hazai benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 10:33
Ezúttal azonban csak a gázolaj literenkénti bruttó átlagára megy feljebb, 2 forintal, a benziné változatlan marad. Aminek következtében március végét követően ismét az a helyzet áll elő, hogy a két üzemanyag-fajta szinte hajszálra ugyanannyiba kerül majd, csak most a benzin a drágább. 
Makro / Külgazdaság Keddtől Törökországba is utazhatnak a már beoltott magyarok
MTI | 2021. május 10. 09:57
És jöhetnek hozzánk a már beoltott törökök. A két ország kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványait.
Makro / Külgazdaság Mától ismét iskola - vissza kell szocializálni a gyerekeket
Kormos Olga | 2021. május 10. 09:52
Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.
Makro / Külgazdaság 1003 milliárdból gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:16
Ez jócskán több az idei keretnél. 
Makro / Külgazdaság Nem hosszabbítja meg szerződését az AstraZenecával az EU
MTI | 2021. május 10. 07:18
Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt, ezért nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést a céggel az Európai Bizottság - mondta vasárnap a VRT holland nyelvű belga köztévének Didier Reynders uniós biztos.
hírlevél
depositphotos