<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A menekültválságban rengeteget beszélnek a muszlimokról, közben őket magukat alig szólaltatják meg. A német Die Welt interjút közölt a német muszlimok tanácsának vezetőjével, amelyből kiderül, hogy a muszlimok elleni támadások egy év alatt négyszeresükre nőttek. A muszlimokat egyszerre bizonytalanítják el a szélsőjobboldali és a muzulmán szélsőségesek.
Modern mecset Berlinben (Wikimedia Commons)

Már kilenc német szövetségi tartomány parlamentjében ülnek ott a szélsőjobboldali AfD (Alternative für Deutschland) képviselői, és nemsokára egy tizedik, Berlin is beáll a sorba, ez nagyon aggasztó – mondta Aiman Mazyek, a német Muszlimok Központi Tanácsának elnöke. Szerinte az iszlám vallás és a szélsőségesek összemosása már 2001. szeptember 11-e után megkezdődött, és sok éven át tartott. Németországban az emberek félelmeit az AfD váltotta legsikeresebben szavazatokra.

Arra a kérdésre, hogy Angela Merkel menekültpolitikája menyiben felelős az AfD megerősödéséért, azt válaszolta, hogy aki Merkelt teszi felelőssé, az nem tudja, mennyire mélyen gyökereznek a rasszista érzések a német társadalomban. Szerinte a szélsőjobboldali veszélyt alábecsülik, még a korábbi szélsőjobboldali terrorcselekmények után is (például az NSU merényletei).

A muszlimok nem csak úgy érzik, hogy egyre inkább diszkriminálják őket, ezt számok is alátámasztják. A 2014-es évhez képest 2015-ben négyszeresére nőtt a muszlim vallási közösségek elleni támadások száma. Soha nem látott mértékben növekszenek az erőszakos cselekedetek a menekültszállások ellen, de a muszlimok ellen az utcákon elkövetett szóbeli és testi sértések száma is. És akkor még nem beszéltünk az internetes gyűlöletkeltésről.

Ezek a támadások és gyűlölet az elnök szerint elbizonytalanítják a muszlimokat. A muszlim és nem muszlim szélsőségesek ezt tovább szítják, hogy a társadalmat megosszák. Ez a megosztottság gyakran olyan pótvitákban jelentkezik, mint a burka nevű viseletről szóló vita. Miközben a muzulmán nők között is csak egy szerény kisebbség visel ilyen öltözéket, a vita alkalmas arra, hogy az összes muzulmánt megbélyegezze.

A muszlimok szervezete egyébként azt javasolja, hogy hivatalos és oktatási intézményekben a nők ne takarják el az arcukat. Az iszlám vallás egyébként sem írja elő a burka (vagy a nikab) használatát. Ám szerintük nincs szükség állami előírásokra, amelyek megszabják, mit vehetnek fel a nők, és mit nem.

Aiman Mazyek szerint a szélsőjobboldallal nem úgy kell felvenni a harcot, hogy azt mondjuk, amit ők, illetve amit választóik hallani akarnak, hogy elhódítsuk őket. Ezzel csak elbizonytalanítják a polgárokat, akik kiábrándulnak a politikából. Ehelyett határozottan ki kell állni a demokrácia és a szabadság mellett.

Az elnök szerint Németország erős, gazdaságilag jól megy neki, és a sokszínűség tette ilyenné. Sok példa van a sikeres integrációra, ezekről kéne beszélni, pozitívan gondolkodni.

Az AfD egy „hasonlóan autoriter, homofób és szexista – röviden emberellenes – álláspontot képvisel, mint az ultrakonzervatív iszlám szervezetek” – mondta a Die Weltnek Mina Ahadi , aki már az Ex-Muszlimok Központi Tanácsának vezetője. Ez a szervezet is komoly, valóban az iszlámnak hátat fordító embereket tömörít, sokan jöttek Törökországból, Iránból, Afganisztánból, Pakisztánból.

A szervezet perzsa származású vezetője durva fenyegetéseknek van kitéve. Nagyon rossz véleménnyel van a „politikai iszlámról”, a hatalomgyakorlás eszközének tartja, embertelennek, barbárnak és terroristának. A burkaviseletet pedig a nők elnyomása szimbólumának.

A szervezet a politikai iszlám veszélyeire figyelmeztet, az állam és a vallás szétválasztásáért küzd, kapcsolatot tart a muszlim országokban élő ateistákkal és segít menekülteknek. Akik közül sokan szintén ex-muszlimok és félnek a menekülttáborokban élő iszlamistáktól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos