TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A menekültválságban rengeteget beszélnek a muszlimokról, közben őket magukat alig szólaltatják meg. A német Die Welt interjút közölt a német muszlimok tanácsának vezetőjével, amelyből kiderül, hogy a muszlimok elleni támadások egy év alatt négyszeresükre nőttek. A muszlimokat egyszerre bizonytalanítják el a szélsőjobboldali és a muzulmán szélsőségesek.
Modern mecset Berlinben (Wikimedia Commons)

Már kilenc német szövetségi tartomány parlamentjében ülnek ott a szélsőjobboldali AfD (Alternative für Deutschland) képviselői, és nemsokára egy tizedik, Berlin is beáll a sorba, ez nagyon aggasztó – mondta Aiman Mazyek, a német Muszlimok Központi Tanácsának elnöke. Szerinte az iszlám vallás és a szélsőségesek összemosása már 2001. szeptember 11-e után megkezdődött, és sok éven át tartott. Németországban az emberek félelmeit az AfD váltotta legsikeresebben szavazatokra.

Arra a kérdésre, hogy Angela Merkel menekültpolitikája menyiben felelős az AfD megerősödéséért, azt válaszolta, hogy aki Merkelt teszi felelőssé, az nem tudja, mennyire mélyen gyökereznek a rasszista érzések a német társadalomban. Szerinte a szélsőjobboldali veszélyt alábecsülik, még a korábbi szélsőjobboldali terrorcselekmények után is (például az NSU merényletei).

A muszlimok nem csak úgy érzik, hogy egyre inkább diszkriminálják őket, ezt számok is alátámasztják. A 2014-es évhez képest 2015-ben négyszeresére nőtt a muszlim vallási közösségek elleni támadások száma. Soha nem látott mértékben növekszenek az erőszakos cselekedetek a menekültszállások ellen, de a muszlimok ellen az utcákon elkövetett szóbeli és testi sértések száma is. És akkor még nem beszéltünk az internetes gyűlöletkeltésről.

Ezek a támadások és gyűlölet az elnök szerint elbizonytalanítják a muszlimokat. A muszlim és nem muszlim szélsőségesek ezt tovább szítják, hogy a társadalmat megosszák. Ez a megosztottság gyakran olyan pótvitákban jelentkezik, mint a burka nevű viseletről szóló vita. Miközben a muzulmán nők között is csak egy szerény kisebbség visel ilyen öltözéket, a vita alkalmas arra, hogy az összes muzulmánt megbélyegezze.

A muszlimok szervezete egyébként azt javasolja, hogy hivatalos és oktatási intézményekben a nők ne takarják el az arcukat. Az iszlám vallás egyébként sem írja elő a burka (vagy a nikab) használatát. Ám szerintük nincs szükség állami előírásokra, amelyek megszabják, mit vehetnek fel a nők, és mit nem.

Aiman Mazyek szerint a szélsőjobboldallal nem úgy kell felvenni a harcot, hogy azt mondjuk, amit ők, illetve amit választóik hallani akarnak, hogy elhódítsuk őket. Ezzel csak elbizonytalanítják a polgárokat, akik kiábrándulnak a politikából. Ehelyett határozottan ki kell állni a demokrácia és a szabadság mellett.

Az elnök szerint Németország erős, gazdaságilag jól megy neki, és a sokszínűség tette ilyenné. Sok példa van a sikeres integrációra, ezekről kéne beszélni, pozitívan gondolkodni.

Az AfD egy „hasonlóan autoriter, homofób és szexista – röviden emberellenes – álláspontot képvisel, mint az ultrakonzervatív iszlám szervezetek” – mondta a Die Weltnek Mina Ahadi , aki már az Ex-Muszlimok Központi Tanácsának vezetője. Ez a szervezet is komoly, valóban az iszlámnak hátat fordító embereket tömörít, sokan jöttek Törökországból, Iránból, Afganisztánból, Pakisztánból.

A szervezet perzsa származású vezetője durva fenyegetéseknek van kitéve. Nagyon rossz véleménnyel van a „politikai iszlámról”, a hatalomgyakorlás eszközének tartja, embertelennek, barbárnak és terroristának. A burkaviseletet pedig a nők elnyomása szimbólumának.

A szervezet a politikai iszlám veszélyeire figyelmeztet, az állam és a vallás szétválasztásáért küzd, kapcsolatot tart a muszlim országokban élő ateistákkal és segít menekülteknek. Akik közül sokan szintén ex-muszlimok és félnek a menekülttáborokban élő iszlamistáktól.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél