<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A menekültválságban rengeteget beszélnek a muszlimokról, közben őket magukat alig szólaltatják meg. A német Die Welt interjút közölt a német muszlimok tanácsának vezetőjével, amelyből kiderül, hogy a muszlimok elleni támadások egy év alatt négyszeresükre nőttek. A muszlimokat egyszerre bizonytalanítják el a szélsőjobboldali és a muzulmán szélsőségesek.
Modern mecset Berlinben (Wikimedia Commons)

Már kilenc német szövetségi tartomány parlamentjében ülnek ott a szélsőjobboldali AfD (Alternative für Deutschland) képviselői, és nemsokára egy tizedik, Berlin is beáll a sorba, ez nagyon aggasztó – mondta Aiman Mazyek, a német Muszlimok Központi Tanácsának elnöke. Szerinte az iszlám vallás és a szélsőségesek összemosása már 2001. szeptember 11-e után megkezdődött, és sok éven át tartott. Németországban az emberek félelmeit az AfD váltotta legsikeresebben szavazatokra.

Arra a kérdésre, hogy Angela Merkel menekültpolitikája menyiben felelős az AfD megerősödéséért, azt válaszolta, hogy aki Merkelt teszi felelőssé, az nem tudja, mennyire mélyen gyökereznek a rasszista érzések a német társadalomban. Szerinte a szélsőjobboldali veszélyt alábecsülik, még a korábbi szélsőjobboldali terrorcselekmények után is (például az NSU merényletei).

A muszlimok nem csak úgy érzik, hogy egyre inkább diszkriminálják őket, ezt számok is alátámasztják. A 2014-es évhez képest 2015-ben négyszeresére nőtt a muszlim vallási közösségek elleni támadások száma. Soha nem látott mértékben növekszenek az erőszakos cselekedetek a menekültszállások ellen, de a muszlimok ellen az utcákon elkövetett szóbeli és testi sértések száma is. És akkor még nem beszéltünk az internetes gyűlöletkeltésről.

Ezek a támadások és gyűlölet az elnök szerint elbizonytalanítják a muszlimokat. A muszlim és nem muszlim szélsőségesek ezt tovább szítják, hogy a társadalmat megosszák. Ez a megosztottság gyakran olyan pótvitákban jelentkezik, mint a burka nevű viseletről szóló vita. Miközben a muzulmán nők között is csak egy szerény kisebbség visel ilyen öltözéket, a vita alkalmas arra, hogy az összes muzulmánt megbélyegezze.

A muszlimok szervezete egyébként azt javasolja, hogy hivatalos és oktatási intézményekben a nők ne takarják el az arcukat. Az iszlám vallás egyébként sem írja elő a burka (vagy a nikab) használatát. Ám szerintük nincs szükség állami előírásokra, amelyek megszabják, mit vehetnek fel a nők, és mit nem.

Aiman Mazyek szerint a szélsőjobboldallal nem úgy kell felvenni a harcot, hogy azt mondjuk, amit ők, illetve amit választóik hallani akarnak, hogy elhódítsuk őket. Ezzel csak elbizonytalanítják a polgárokat, akik kiábrándulnak a politikából. Ehelyett határozottan ki kell állni a demokrácia és a szabadság mellett.

Az elnök szerint Németország erős, gazdaságilag jól megy neki, és a sokszínűség tette ilyenné. Sok példa van a sikeres integrációra, ezekről kéne beszélni, pozitívan gondolkodni.

Az AfD egy „hasonlóan autoriter, homofób és szexista – röviden emberellenes – álláspontot képvisel, mint az ultrakonzervatív iszlám szervezetek” – mondta a Die Weltnek Mina Ahadi , aki már az Ex-Muszlimok Központi Tanácsának vezetője. Ez a szervezet is komoly, valóban az iszlámnak hátat fordító embereket tömörít, sokan jöttek Törökországból, Iránból, Afganisztánból, Pakisztánból.

A szervezet perzsa származású vezetője durva fenyegetéseknek van kitéve. Nagyon rossz véleménnyel van a „politikai iszlámról”, a hatalomgyakorlás eszközének tartja, embertelennek, barbárnak és terroristának. A burkaviseletet pedig a nők elnyomása szimbólumának.

A szervezet a politikai iszlám veszélyeire figyelmeztet, az állam és a vallás szétválasztásáért küzd, kapcsolatot tart a muszlim országokban élő ateistákkal és segít menekülteknek. Akik közül sokan szintén ex-muszlimok és félnek a menekülttáborokban élő iszlamistáktól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán ellentámadás és orosz pusztítás Donyecknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 19:46
Állítólag sok ukrán megadta magát.
Makro / Külgazdaság Amerika és Ausztrália közösen készül egy ázsiai konfliktusra
Káncz Csaba | 2022. augusztus 14. 18:25
A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Több tucat sérült egy jereváni robbanásban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 16:56
Robbanás történt vasárnap az örmény főváros, Jereván egyik piacán, a detonációban egy ember meghalt, legalább ötvenegyen megsérültek - közölte a katasztrófavédelmi minisztérium sajtóosztálya.
Makro / Külgazdaság Csónakos bevándorlók ezrei szelik át a La Manche csatornát, sikerrel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 14:02
Az idén már több mint 20 ezer illegális bevándorló jutott át Nagy-Britanniába csónakokon a La Manche csatornán keresztül - jelentette vasárnap hivatalos kormányzati adatokra hivatkozva a PA Media hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Nagyon beindultak a kínaiak az akkumulátor termeléssel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 11:38
Az év első hét hónapjában 175 százalékkal nőtt éves bázison Kína akkumulátortermelése az iparág szakmai képviseleti szervezetének a jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Csaknem megduplázta második negyedévi nyereségét a Saudi Aramco
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 10:57
Csaknem megduplázta a nyereségét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Saudi Aramco olajipari konszern részben a magas olajáraknak, részben a magasabb finomítói árrésnek köszönhetően.
Makro / Külgazdaság Lövöldözés volt Jeruzsálem óvárosában, már nyolc sebesült van
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 09:16
Nyolcan megsebesültek egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosánál vasárnap hajnalban, a támadót elfogták - jelentette az izraeli katonai rádió.
Makro / Külgazdaság Lakat marad a szénbányákon, Amerikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 08:19
Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken.
Makro / Külgazdaság Hadicselt vetettek be az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 07:03
Elterelő hadműveleteket indítottak Ukrajna észak-keleti részén. Még nem tudni, milyen eredménnyel.
Makro / Külgazdaság Újra balhé van az atomerőmű körül az ukránok szerint – több helyen is harcolnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 13. 19:23
Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb hírei az orosz-ukrán háborúban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG