TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szélsőjobboldali tüntetéssorozat után a baloldal most békés koncertet rendezett Chemnitzben, amire 65 ezer ember jött el. Németországban a baloldali, szélsőbalos irányzatok is eléggé erősek, a két tábor gyakran egymásnak ugrik, de most sikerült békésen befejezni. Az AfD támogatottsága azonban nőtt a közvélemény-kutatások szerint.
“A forradalmak a történelem lokomotívjai” – A német Marxista-Leninista Párt választási plakátja Nürnbergben, 2017

Becslések szerint 65 ezer ember vett részt Chemnitzben (volt Karl-Marx-Stadt), egy baloldali koncerten, amely “mi vagyunk többen” jelszóval nyíltan az antifasiszták, baloldaliak találkozója volt. A Kraftklub nevű együttes által rendezett, de több banda által feldobott koncerten a rasszizmus, a múlt héten kitört szélsőjobboldali megmozdulások ellen akartak tiltakozni.

Amint arról beszámoltunk, másfél hete egy 35 éves férfi halt meg és két másik személy megsebesült egy késelésben. Emiatt egy iraki és szíriai személyt gyanúsítanak. Az eset után a szélsőjobboldal hajtóvadászatot indított a külföldiek ellen, és tüntetés-sorozatot szervezett, ahol szintén voltak sérültek.

De Chemnitz valójában már sok éve a szélsőjobb egyik fellegvára (illetve az egész környező Szászország). A “koncert vagy demonstráció?” kérdésre a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint könnyű volt válaszolni, mindenki inkább az utóbbinak tekintette az esetet. A résztvevőket rendőrkordon kísérte, rendőrkamerák filmezték. A jobbos ellentüntetéseket nem engedélyezték.

Nem a gyilkosok mellett, hanem verőlegények ellen

A szélsőjobboldal azzal vádolta a koncert résztvevőit, hogy ünnepelnek, miután egy embert meggyilkoltak, és a gyilkosokat támogatják vele. A résztvevők szerint erről szó sincs, nem a gyilkosok mellett, hanem a városban garázdálkodó, emberekre vadászó, önbíráskodó újfasiszták ellen vannak. Egy perces néma megemlékezést tartottak a késelés áldozata és a neonáci támadások áldozatai emlékére egyaránt

Humoros politikai tévéműsor plakátja, a jobboldali populizmust gúnyolja, Popo=popsi (Nürnberg, 2017)

A nacionalista, rasszista szélsőségeseket ellenségeik “bionémeteknek” csúfolják. A Frankfurter Allgemeine helyszíni tudósítója szerint míg a jobbos tüntetéseken túlnyomó részt fiatal férfiak masíroznak (időnként katonai vagy náci egyenruhákra emlékeztető barna, fekete öltözékben), addig a tegnapi koncert sokkal színesebb volt. Nők, tinédzserek, még gyerekek is sokan voltak a koncerten, lila haj, színes ruha, színes ékszer, bulizós hangulat, lazaság, mosoly.

Egy német-kubai baloldali is lehet hős?

Hogy minden még bonyolultabb legyen, a múltkori halálos áldozat nemcsak maga is bevándorló származású (német-kubai), hanem – amint a Die Zeit kommentárja írja – Facebook-profilja szerint inkább baloldali érzelmű volt. Ilyen személyeket távolról sem szoktak a szélsőjobbon németnek tekinteni, de ha iszlám vallásúak áldozatai, akkor úgy látszik, kivételt tesznek.

A lap idézi az Amadeu Antonio Alapítványt, amely szerint tavaly négy támadás történt menekültek szállásai ellen Németországban – naponta. A német bűnügyi statisztika ennek töredékéről tud.

Minden negyedik német külföldi?

A kommentár emlékeztet arra is, hogy a német lakosság negyede már bevándorló-gyökerekkel rendelkezik (legalább az egyik szülője bevándorló, 19,3 millió fő.) Így amikor a szélsőjobb bevándorlókra rendez hajtóvadászatot, akkor a lakosság negyedére rendez hajtóvadászatot.

“Big Data – Hogyan rombolják szét a szabadságot és a munkahelyeket?” – az AfD plakátja a szinte teljes foglalkoztatottságú Münchenben, 2016

A balos demonstráció-sorozat hetedikén Marburg városában folytatódik, a német politikusok egy része meg azon töri a fejét, hogy a kelet-németek miért ennyire elégedetlenek a sorsukkal és miért termelnek ki ennyi szélsőségest.

Sok elégedetlen NDK-s

Sokan az ottani “rendszerváltás”, a Berlini Fal leomlása utáni zavaros időkkel, például a privatizációval kapcsolatos igazságtalanságokkal magyarázzák ezt. Még a koncerten szereplő együtteseknek is vannak olyan dalszövegeik, hogy “keletiek vagyunk, lúzerek vagyunk”, gyakori életérzés arrafelé.

Most felmerült például, hogy a privatizációs szervezet, a Treuhandanstalt korábbi cselekményeit kivizsgáló tényfeltáró bizottságot kellene létrehozni. (A cselekmények vélhetően már elévültek.)

Neonáci népfront?

Erősödött az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt választói támogatottsága, amióta esetenként erőszakba forduló tüntetéseket tartanak Chemnitzben egy emberölés miatt – írta ma az MTI. Egy új felmérés szerint megelőzte a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) is, és előlépett Németország második számú politikai erejévé. Más közvélemény-kutatások is a párt erősödését jelzik.

Ugyanakkor a magyar hírügynökség is idézi Hajo Funke politológust, a németországi szélsőjobboldali szerveződések kutatóját, aki szerint az AfD a volt NDK területén egy “szélsőjobboldali népfront” része lett, “összeállt uszítókkal, rasszistákkal és erőszakoskodókkal, ami új fejlemény”. A keleti tartományokban tovább erősödhet a támogatottsága, de középtávon árthat az összefogás a szélsőjobbal.

Bal, Jobb, Bal, Jobb

Németországban nemcsak szélsőjobb van, a baloldal, a szélsőbal is viszonylag erős. A szélsőjobboldali, nacionalista, idegenellenes AfD 12,6 százalékot kapott a tavaly szeptemberi választásokon. De a Linke nevű, részben az NDK volt állampártjának (SED) utódaiból, részben a szociáldemokraták egyik szárnyából létrejött párt is kapott 9,2 százalékot. Középen pedig a kereszténydemokrata CDU/CSU szövetség 32,9 százaléka mellett az SPD 20,5 százalékkal szerepelt. Kisebb, nem parlamenti szélsőbaloldali jellegű pártocskák is akadnak (a kicsi pedig sokszor hangerővel próbálja magára felhívni a figyelmet).

A német bűnözési statisztikákban a politikailag motivált, szélsőjobboldalinak besorolt cselekményekhez hasonló súllyal szerepelnek a szélsőbaloldali indíttatású esetek is. Sok ilyen eset abból származik, amikor a két tábor tüntetői összecsapnak egymással, vagy például tiltott önkényuralmi jelképeket használnak, propagandaanyagokat terjesztenek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél