Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szélsőjobboldali tüntetéssorozat után a baloldal most békés koncertet rendezett Chemnitzben, amire 65 ezer ember jött el. Németországban a baloldali, szélsőbalos irányzatok is eléggé erősek, a két tábor gyakran egymásnak ugrik, de most sikerült békésen befejezni. Az AfD támogatottsága azonban nőtt a közvélemény-kutatások szerint.
“A forradalmak a történelem lokomotívjai” – A német Marxista-Leninista Párt választási plakátja Nürnbergben, 2017

Becslések szerint 65 ezer ember vett részt Chemnitzben (volt Karl-Marx-Stadt), egy baloldali koncerten, amely “mi vagyunk többen” jelszóval nyíltan az antifasiszták, baloldaliak találkozója volt. A Kraftklub nevű együttes által rendezett, de több banda által feldobott koncerten a rasszizmus, a múlt héten kitört szélsőjobboldali megmozdulások ellen akartak tiltakozni.

Amint arról beszámoltunk, másfél hete egy 35 éves férfi halt meg és két másik személy megsebesült egy késelésben. Emiatt egy iraki és szíriai személyt gyanúsítanak. Az eset után a szélsőjobboldal hajtóvadászatot indított a külföldiek ellen, és tüntetés-sorozatot szervezett, ahol szintén voltak sérültek.

De Chemnitz valójában már sok éve a szélsőjobb egyik fellegvára (illetve az egész környező Szászország). A “koncert vagy demonstráció?” kérdésre a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint könnyű volt válaszolni, mindenki inkább az utóbbinak tekintette az esetet. A résztvevőket rendőrkordon kísérte, rendőrkamerák filmezték. A jobbos ellentüntetéseket nem engedélyezték.

Nem a gyilkosok mellett, hanem verőlegények ellen

A szélsőjobboldal azzal vádolta a koncert résztvevőit, hogy ünnepelnek, miután egy embert meggyilkoltak, és a gyilkosokat támogatják vele. A résztvevők szerint erről szó sincs, nem a gyilkosok mellett, hanem a városban garázdálkodó, emberekre vadászó, önbíráskodó újfasiszták ellen vannak. Egy perces néma megemlékezést tartottak a késelés áldozata és a neonáci támadások áldozatai emlékére egyaránt

Humoros politikai tévéműsor plakátja, a jobboldali populizmust gúnyolja, Popo=popsi (Nürnberg, 2017)

A nacionalista, rasszista szélsőségeseket ellenségeik “bionémeteknek” csúfolják. A Frankfurter Allgemeine helyszíni tudósítója szerint míg a jobbos tüntetéseken túlnyomó részt fiatal férfiak masíroznak (időnként katonai vagy náci egyenruhákra emlékeztető barna, fekete öltözékben), addig a tegnapi koncert sokkal színesebb volt. Nők, tinédzserek, még gyerekek is sokan voltak a koncerten, lila haj, színes ruha, színes ékszer, bulizós hangulat, lazaság, mosoly.

Egy német-kubai baloldali is lehet hős?

Hogy minden még bonyolultabb legyen, a múltkori halálos áldozat nemcsak maga is bevándorló származású (német-kubai), hanem – amint a Die Zeit kommentárja írja – Facebook-profilja szerint inkább baloldali érzelmű volt. Ilyen személyeket távolról sem szoktak a szélsőjobbon németnek tekinteni, de ha iszlám vallásúak áldozatai, akkor úgy látszik, kivételt tesznek.

A lap idézi az Amadeu Antonio Alapítványt, amely szerint tavaly négy támadás történt menekültek szállásai ellen Németországban – naponta. A német bűnügyi statisztika ennek töredékéről tud.

Minden negyedik német külföldi?

A kommentár emlékeztet arra is, hogy a német lakosság negyede már bevándorló-gyökerekkel rendelkezik (legalább az egyik szülője bevándorló, 19,3 millió fő.) Így amikor a szélsőjobb bevándorlókra rendez hajtóvadászatot, akkor a lakosság negyedére rendez hajtóvadászatot.

“Big Data – Hogyan rombolják szét a szabadságot és a munkahelyeket?” – az AfD plakátja a szinte teljes foglalkoztatottságú Münchenben, 2016

A balos demonstráció-sorozat hetedikén Marburg városában folytatódik, a német politikusok egy része meg azon töri a fejét, hogy a kelet-németek miért ennyire elégedetlenek a sorsukkal és miért termelnek ki ennyi szélsőségest.

Sok elégedetlen NDK-s

Sokan az ottani “rendszerváltás”, a Berlini Fal leomlása utáni zavaros időkkel, például a privatizációval kapcsolatos igazságtalanságokkal magyarázzák ezt. Még a koncerten szereplő együtteseknek is vannak olyan dalszövegeik, hogy “keletiek vagyunk, lúzerek vagyunk”, gyakori életérzés arrafelé.

Most felmerült például, hogy a privatizációs szervezet, a Treuhandanstalt korábbi cselekményeit kivizsgáló tényfeltáró bizottságot kellene létrehozni. (A cselekmények vélhetően már elévültek.)

Neonáci népfront?

Erősödött az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt választói támogatottsága, amióta esetenként erőszakba forduló tüntetéseket tartanak Chemnitzben egy emberölés miatt – írta ma az MTI. Egy új felmérés szerint megelőzte a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) is, és előlépett Németország második számú politikai erejévé. Más közvélemény-kutatások is a párt erősödését jelzik.

Ugyanakkor a magyar hírügynökség is idézi Hajo Funke politológust, a németországi szélsőjobboldali szerveződések kutatóját, aki szerint az AfD a volt NDK területén egy “szélsőjobboldali népfront” része lett, “összeállt uszítókkal, rasszistákkal és erőszakoskodókkal, ami új fejlemény”. A keleti tartományokban tovább erősödhet a támogatottsága, de középtávon árthat az összefogás a szélsőjobbal.

Bal, Jobb, Bal, Jobb

Németországban nemcsak szélsőjobb van, a baloldal, a szélsőbal is viszonylag erős. A szélsőjobboldali, nacionalista, idegenellenes AfD 12,6 százalékot kapott a tavaly szeptemberi választásokon. De a Linke nevű, részben az NDK volt állampártjának (SED) utódaiból, részben a szociáldemokraták egyik szárnyából létrejött párt is kapott 9,2 százalékot. Középen pedig a kereszténydemokrata CDU/CSU szövetség 32,9 százaléka mellett az SPD 20,5 százalékkal szerepelt. Kisebb, nem parlamenti szélsőbaloldali jellegű pártocskák is akadnak (a kicsi pedig sokszor hangerővel próbálja magára felhívni a figyelmet).

A német bűnözési statisztikákban a politikailag motivált, szélsőjobboldalinak besorolt cselekményekhez hasonló súllyal szerepelnek a szélsőbaloldali indíttatású esetek is. Sok ilyen eset abból származik, amikor a két tábor tüntetői összecsapnak egymással, vagy például tiltott önkényuralmi jelképeket használnak, propagandaanyagokat terjesztenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Makro / Külgazdaság 100,5 milliárdos plusszal zárt áprilisban az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2021. május 10. 12:09
Kb. mint tavaly.
Makro / Külgazdaság Megint drágulás lesz a hazai benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 10:33
Ezúttal azonban csak a gázolaj literenkénti bruttó átlagára megy feljebb, 2 forintal, a benziné változatlan marad. Aminek következtében március végét követően ismét az a helyzet áll elő, hogy a két üzemanyag-fajta szinte hajszálra ugyanannyiba kerül majd, csak most a benzin a drágább. 
Makro / Külgazdaság Keddtől Törökországba is utazhatnak a már beoltott magyarok
MTI | 2021. május 10. 09:57
És jöhetnek hozzánk a már beoltott törökök. A két ország kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványait.
Makro / Külgazdaság Mától ismét iskola - vissza kell szocializálni a gyerekeket
Kormos Olga | 2021. május 10. 09:52
Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.
Makro / Külgazdaság 1003 milliárdból gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:16
Ez jócskán több az idei keretnél. 
Makro / Külgazdaság Nem hosszabbítja meg szerződését az AstraZenecával az EU
MTI | 2021. május 10. 07:18
Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt, ezért nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést a céggel az Európai Bizottság - mondta vasárnap a VRT holland nyelvű belga köztévének Didier Reynders uniós biztos.
hírlevél
depositphotos