<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Hirtelen egy sor dolog történik Németországban a menekültek, a terroristák körül. A héten menesztették a berlini rendőrfőnököt, napvilágot látott egy jelentés a menekültek integrációjáról, egy másik a menekültek elleni merényletekről. A parlament pedig végre nekiállt, hogy kivizsgálja, az előjelek ellenére hogy történhetett meg mégis a 2016-os berlini terrortámadás.
Tűzoltók és rendőrök a karácsonyi vásárnál 2016. december 19-én. Forrás: MTI/EPA/Rainer Jensen

Németországban vasárnap derülhet ki, hogy az SPD is megszavazza-e a nagykoalíciót, így a szeptemberi választás után végre lesz-e új kormánya az országnak. Az utóbbi időben a politika inkább ezzel foglalkozott, most azonban hirtelen megszaporodtak a menekültekkel és a terrorizmussal kapcsolatos hírek.

A német parlament alsóháza, a Bundestag ma napirendjére tűzte a 2016 végi, a berlini karácsonyi vásárban elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő kamionos gázolás kivizsgálását. (Jó kérdés, miért pont most, és eddig miért nem, eddig parlamenti képviselők, különböző bizottságok és különleges megbízottak gyűjtötték az adatokat.)

Most végre megtárgyalják a kérdést: megakadályozható lehetett volna-e, ha a hatóságok jobban együttműködnek? Mi ment félre, mit kell javítani, változtatni a megelőzés érdekében?

Nem kapcsolta le senki

A marokkói származású elkövetőt ugyanis veszélyesként tartották nyilván, a marokkói titkosszolgálat kétszer is felhívta rá a figyelmet, voltak jelei, hogy támadásra készül. Megfigyelték, ellenőrizték, mégis szabadon mozoghatott és cselekedhetett, nem vették őrizetbe és nem utasították ki.

A különböző német hatóságok, hivatalok, tartományi és szövetségi bürokrácia között ugyanis valahogy elveszett a téma, a felelősséget mindenki továbbhárította. Hiába létezik egy közös terrorelhárítási központ, a GTAZ, itt hiába tárgyalták meg többször is a terrorista ügyét, nem vonták le a szükséges konzekvenciákat – írja a közszolgálati Tagesschau.de.

Életfogytiglan a késelőnek

A Bundestag délben parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról döntött, várhatóan bevonják a titkosszolgálatokat és iszlám-szakértőket is. Tavasszal kezdik a tanúk meghallgatását.

Pont ma jött ki az a hír is, mely szerint a Hamburg-Barmbekben tavaly júliusban elkövetett késeléses támadás elkövetőjét életfogytiglanra ítélték. (Egy embert megölt, hatot megsebesített.) A bíróság a tettet különösen súlyosnak ítélte, emiatt nem valószínű, hogy 15 év után szabadulhat – írta a Süddeutsche Zeitung.

Italozó, bűnbánó iszlamista

Érdekesség, hogy az elkövetés reggelén az iszlamistának nevezett tettes “lakótársával italozott”. Eredetileg már kiutasították az országból, de ennek végrehajtása papírok hiányában késett. A lap szerint először büszkének tűnt tetteire a tárgyaláson, végül viszont bocsánatot kért az áldozatoktól.

Kirúgták a rendőrfőnököt

Hétfőn jelentették be, talán nem véletlenül egy nappal Merkel új kormánylistája után, hogy menesztik Klaus Kandt berlini rendőrfőnököt, akinek a hivatali idejére esett a 2016 karácsonyi gázolásos terrortámadás, a megelőzésének kudarca és hibás kivizsgálása is. A Der Spiegel szerint azonban sok más oka is lehetett a lépésnek, a főváros rendőrségének 22 ezer munkatársa már nagyon elégedetlen volt vele.

A vádak között szerepel, hogy a város rendőrakadémiájára állítólag a szervezett bűnözés klánjainak számos tagja beszivárgott. Az elavult céllövő pályákon többen megbetegedtek a magas károsanyag-terhelés miatt. Betörtek a rendőrkapitányságra, ami felveti a kérdést: még saját magukat sem tudják megvédeni a rendőrök? “Rossz személyzeti politika, a rendőrök hiányos felszereltsége és erősen szanálásra szoruló szolgálati helyek” – sorolják tovább.

Vegyes vagy nem vegyes osztályok?

Ma egy integrációs jelentésről is beszámoltak a német lapok, amelyet az SVR nevű szervezet készített, eszerint a menekültek oktatása ezer sebből vérzik. A tanárok túlterheltek, a diákok nem tudják követni őket, félő hogy egy egész “elveszett generáció” lesz az eredmény – írja például a Die Welt.

Jelenleg 130 ezer kiskorú menekült tanul a német iskolákban. Az iskolák teljesen eltérő koncepciót folytatnak az oktatásnál, egy részük először csak németet tanít a külföldieknek, egy vagy két évig. Más részük kezdettől fogva a hagyományos osztályokba teszi őket a többi gyerek mellé.

Ezerszám támadtak a szélsőségesek

Megint másutt egyes órákat (művészet, sport) közösen, másokat külön-külön látogatnak. Nagyon különbözőek a diákok is, az analfabétáktól, a háború miatt több évig iskolába sem járóktól a jó alapokkal rendelkező, korábban sok osztályt sikeresen befejező tanulókig.

Egy másik jelentés szerint tavaly 2219 támadást intéztek Németországban a menekültek ellen. Az előző évben ez még 3500 eset volt. A bűncselekmények között testi sértés, gyújtogatás, anyagi javakban okozott kár, uszítás, de még robbantás is van. Ebből 313 volt a menekültszállások elleni merénylet, ezekben mintegy 300 ember sérült meg – írta többek között az Augsburger Allgemeine.

Autóból fegyver?

“Amikor az autóból fegyver lesz” – ezt a címet viseli az N-Tv.de cikke. Azt hinnénk, megint a terrorról lesz szó, de nem: azokról a méregdrága sportkocsikkal száguldozó fiatalokról, akik tiltott autóversenyeket rendeznek az utakon, mások életét veszélyeztetve.

Ez, úgy látszik, annyira elterjedt, hogy a rendőrségnek külön munkacsoportja van rá Berlinben. Most két fiatalt egy 2016 februári, egy halálos áldozatot okozó száguldozásért az első fokú berlini bíróság életfogytiglanra ítélt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Feszültség az amerikai országok között: van, akinek elege van az USA-ból
MTI | 2021. szeptember 19. 11:12
A latin-amerikai és karibi országoknak az Európai Unióhoz hasonló szervezetet kellene létrehozniuk - jelentette ki a latin-amerikai országok többségét tömörítő térségi szervezet (CELAC) szombati csúcstalálkozóján a házigazda Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador.
Makro / Külgazdaság Csúnyán megütötte a járvány az európai top focicsapatokat
Csabai Károly | 2021. szeptember 18. 17:48
Angliában a Manchester United, Olaszországban a Juventus számolt be arról, mekkora veszteségeseket voltak kénytelenek elkönyvelni.
Makro / Külgazdaság A Brexit miatt rosszul járt hazai cégek kaphatnak segítséget
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 15:36
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint összesen 22 milliárd forintra lehet pályázni október 11-15. között.
Makro / Külgazdaság Zsebbevágó szankció készül az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 12:48
Magyarország uniós támogatásoktól eshet el az LMBTIQ közösség jogait csorbító törvénymódosítások miatt. Jelenleg az Európai Bizottság (EB) vizsgálja, hogy a jogszabályi változtatások a jogállamisági rendelet hatálya alá esnek-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat.
Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos