<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hirtelen egy sor dolog történik Németországban a menekültek, a terroristák körül. A héten menesztették a berlini rendőrfőnököt, napvilágot látott egy jelentés a menekültek integrációjáról, egy másik a menekültek elleni merényletekről. A parlament pedig végre nekiállt, hogy kivizsgálja, az előjelek ellenére hogy történhetett meg mégis a 2016-os berlini terrortámadás.
Tűzoltók és rendőrök a karácsonyi vásárnál 2016. december 19-én. Forrás: MTI/EPA/Rainer Jensen

Németországban vasárnap derülhet ki, hogy az SPD is megszavazza-e a nagykoalíciót, így a szeptemberi választás után végre lesz-e új kormánya az országnak. Az utóbbi időben a politika inkább ezzel foglalkozott, most azonban hirtelen megszaporodtak a menekültekkel és a terrorizmussal kapcsolatos hírek.

A német parlament alsóháza, a Bundestag ma napirendjére tűzte a 2016 végi, a berlini karácsonyi vásárban elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő kamionos gázolás kivizsgálását. (Jó kérdés, miért pont most, és eddig miért nem, eddig parlamenti képviselők, különböző bizottságok és különleges megbízottak gyűjtötték az adatokat.)

Most végre megtárgyalják a kérdést: megakadályozható lehetett volna-e, ha a hatóságok jobban együttműködnek? Mi ment félre, mit kell javítani, változtatni a megelőzés érdekében?

Nem kapcsolta le senki

A marokkói származású elkövetőt ugyanis veszélyesként tartották nyilván, a marokkói titkosszolgálat kétszer is felhívta rá a figyelmet, voltak jelei, hogy támadásra készül. Megfigyelték, ellenőrizték, mégis szabadon mozoghatott és cselekedhetett, nem vették őrizetbe és nem utasították ki.

A különböző német hatóságok, hivatalok, tartományi és szövetségi bürokrácia között ugyanis valahogy elveszett a téma, a felelősséget mindenki továbbhárította. Hiába létezik egy közös terrorelhárítási központ, a GTAZ, itt hiába tárgyalták meg többször is a terrorista ügyét, nem vonták le a szükséges konzekvenciákat – írja a közszolgálati Tagesschau.de.

Életfogytiglan a késelőnek

A Bundestag délben parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról döntött, várhatóan bevonják a titkosszolgálatokat és iszlám-szakértőket is. Tavasszal kezdik a tanúk meghallgatását.

Pont ma jött ki az a hír is, mely szerint a Hamburg-Barmbekben tavaly júliusban elkövetett késeléses támadás elkövetőjét életfogytiglanra ítélték. (Egy embert megölt, hatot megsebesített.) A bíróság a tettet különösen súlyosnak ítélte, emiatt nem valószínű, hogy 15 év után szabadulhat – írta a Süddeutsche Zeitung.

Italozó, bűnbánó iszlamista

Érdekesség, hogy az elkövetés reggelén az iszlamistának nevezett tettes “lakótársával italozott”. Eredetileg már kiutasították az országból, de ennek végrehajtása papírok hiányában késett. A lap szerint először büszkének tűnt tetteire a tárgyaláson, végül viszont bocsánatot kért az áldozatoktól.

Kirúgták a rendőrfőnököt

Hétfőn jelentették be, talán nem véletlenül egy nappal Merkel új kormánylistája után, hogy menesztik Klaus Kandt berlini rendőrfőnököt, akinek a hivatali idejére esett a 2016 karácsonyi gázolásos terrortámadás, a megelőzésének kudarca és hibás kivizsgálása is. A Der Spiegel szerint azonban sok más oka is lehetett a lépésnek, a főváros rendőrségének 22 ezer munkatársa már nagyon elégedetlen volt vele.

A vádak között szerepel, hogy a város rendőrakadémiájára állítólag a szervezett bűnözés klánjainak számos tagja beszivárgott. Az elavult céllövő pályákon többen megbetegedtek a magas károsanyag-terhelés miatt. Betörtek a rendőrkapitányságra, ami felveti a kérdést: még saját magukat sem tudják megvédeni a rendőrök? “Rossz személyzeti politika, a rendőrök hiányos felszereltsége és erősen szanálásra szoruló szolgálati helyek” – sorolják tovább.

Vegyes vagy nem vegyes osztályok?

Ma egy integrációs jelentésről is beszámoltak a német lapok, amelyet az SVR nevű szervezet készített, eszerint a menekültek oktatása ezer sebből vérzik. A tanárok túlterheltek, a diákok nem tudják követni őket, félő hogy egy egész “elveszett generáció” lesz az eredmény – írja például a Die Welt.

Jelenleg 130 ezer kiskorú menekült tanul a német iskolákban. Az iskolák teljesen eltérő koncepciót folytatnak az oktatásnál, egy részük először csak németet tanít a külföldieknek, egy vagy két évig. Más részük kezdettől fogva a hagyományos osztályokba teszi őket a többi gyerek mellé.

Ezerszám támadtak a szélsőségesek

Megint másutt egyes órákat (művészet, sport) közösen, másokat külön-külön látogatnak. Nagyon különbözőek a diákok is, az analfabétáktól, a háború miatt több évig iskolába sem járóktól a jó alapokkal rendelkező, korábban sok osztályt sikeresen befejező tanulókig.

Egy másik jelentés szerint tavaly 2219 támadást intéztek Németországban a menekültek ellen. Az előző évben ez még 3500 eset volt. A bűncselekmények között testi sértés, gyújtogatás, anyagi javakban okozott kár, uszítás, de még robbantás is van. Ebből 313 volt a menekültszállások elleni merénylet, ezekben mintegy 300 ember sérült meg – írta többek között az Augsburger Allgemeine.

Autóból fegyver?

“Amikor az autóból fegyver lesz” – ezt a címet viseli az N-Tv.de cikke. Azt hinnénk, megint a terrorról lesz szó, de nem: azokról a méregdrága sportkocsikkal száguldozó fiatalokról, akik tiltott autóversenyeket rendeznek az utakon, mások életét veszélyeztetve.

Ez, úgy látszik, annyira elterjedt, hogy a rendőrségnek külön munkacsoportja van rá Berlinben. Most két fiatalt egy 2016 februári, egy halálos áldozatot okozó száguldozásért az első fokú berlini bíróság életfogytiglanra ítélt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kritikus lehet a dízelellátás a nyári időszakban
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:49
A világon egyre több jelentés azt mutatja, hogy szinte minden piacon alacsony szintre estek a finomított termékkészletek, különösen az úgynevezett közép-disztillátum (dízel, repülő üzemanyag, háztartási tüzelőolaj) termékcsalád esetében van jelentős hiány globálisan. Pletser Tamás, az Erste EMEA olaj- gázipar elemzője írásában ezt a témát járta körbe.  
Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
hírlevél
Ingatlantájoló