Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hétfőn este a szombati késelés nyomán jobboldali és baloldali tüntetők csaptak össze Chemitz városában, sérültek is voltak. Ma is tüntetések várhatók. A rendőrség beismerte, hogy hibázott, nem volt ekkora tömegre felkészülve. Hogyan jutott ez a város idáig, és mennyire jellemző ez országosan? – teszi fel a kérdést Németország számos lapja.
Archív fotó: Wikimedia Commons, Kalispera Dell

Még szombatról vasárnapra virradóra megkéseltek egy n.metnek mondott fiatalembert, aki meghalt, két másik megsérült a németországi Chemnitzben (volt Karl-Marx-Stadt). Emiatt a rendőrség egy szíriai és egy iraki fiatalembert köröz. Ez után a chemnitzi szélsőjobboldal valóságos hajtóvadászatot rendezett a külföldi kinézetű emberekre vasárnap.

A várost ellepték a rendőrök, a politikusok rendkívüli intézkedéseket sürgettek. Ez után hétfő este dupla tömegtüntetés volt, ahol a szélsőjobboldal és ellentüntetők csaptak össze, a beszámolók szerint összesen több ezren. A rendőrség a kelleténél csekélyebb erőkkel vonult ki, alig tudta szétválasztani őket.

Roland Wöller (CDU) szász belügyminiszter megígérte, hogy nem engedik át az utcát az erőszakot és káoszt szítóknak, a miniszterelnök is lépéseket ígért. A szélsőjobb ugyanis nyíltan erőszakra buzdított. Az internetes fórumok tele vannak feltételezésekkel, spekulációkkal, téves hírekkel és nyílt hazugságokkal – mondta a belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung alapján.

Kubai? Orosz?

Az egyik hír szerint például a késelést megelőzően egy nőt molesztáltak volna, az ő segítségére sietett a három áldozat. Erre azonban egyelőre semmiféle bizonyítékot nem találtak. A második halálos áldozatról szóló hír is kacsának bizonyult.

Azt még nem cáfolták, hogy az áldozat maga is félig bevándorló, német-kubai származású, szakképzett asztalos és családapa lett volna. A két sérült meg állítólag félig orosz, de ezt sem erősítette meg a rendőrség.

Náci karlendítéssel

A sajtó egy része azt találgatja, hogy eszkalálódhatott a helyzet ennyire. Több lap is írja, hogy a neonáci mozgalmakat a városban, illetve egész Szászországban túl régóta tolerálták a kereszténydemokrata kormányzó erők.

Pedig már régóta újra és újra előfordul, hogy alkotmányellenes jelképekkel masírozva, náci karlendítéssel megtámadnak embereket, külföldieket, újságírókat, rendőröket. Üres üvegek, petárdák röpködnek.

Nem békés aggódók

A Deutschlandfunk Beate Küpper egyetemi konfliktuskutatót idézi, aki szerint a chemnitzihez hasonló eseményre már régóta várt a szélsőjobb, hogy alkalma legyen erejét megmutatni.

Az események olyan szempontból ijesztőek, hogy a régi és az új típusú nácik itt egyesítették erejüket, és villámgyorsan tudtak mozgósítani. Ugyanakkor kimutatták a foguk fehérjét, már jól látszik, hogy itt nem holmi aggódó békés átlagpolgárok tüntetgetnek, hanem veszélyes szélsőségesek.

Az önbíráskodás okai

A N-tv.de arra emlékeztet, hogy a rendőrök szakszervezete (GdP) szerint húszezer betöltetlen állás van országosan a készenléti rendőri erőknél. Ennek egyik következménye lehet a terjedő önbíráskodás: a polgárok saját kezükbe próbálják venni az igazságszolgáltatást olyan területeken, ahol a rendőrség nem segít.

Az internetes közösségi média segítségével pedig nagyon gyorsan áramlanak az információk, így egy egyszerű falusi verekedésből is könnyen széleskörű hajtóvadászat lehet.

Törzsi agyak

A szövetségi rendőri szakszervezet vezetője azt követeli a belügyminisztertől, hogy rövid határidőn belül kétezer új rendőrt alkalmazzanak, és amennyire lehet mentesítsék a rendőröket az adminisztratív feladatok alól, hogy az operatív teendőkre koncentrálhassanak.

Borwin Bandelow “félelem-kutatót” is idézik, aki szerint az emberek agya még mindig törzsi reflexek szerint működik, a saját törzsbeliekért mindent megtennénk, az idegen törzsbelieket hajlamosak vagyunk halálos ellenségnek tekinteni.

Evolúciós maradványok

Egy másik példa a pókok világa: bár Közép-Európában nincsenek veszélyes pókok, mégis fél tőlük a legtöbb ember. Ez egy ősi ösztön, amelyet az evolúció során (más kontinensről) hozhatott az ember. A kutató szerint a legjobb a konfrontációs gyógymód: aki xenofób, utazzon más országba, idegenek közé, és meg fogja szokni őket.

Ebben lehet valami, mert a statisztikák szerint nagyjából annál toleránsabbak az emberek az idegenekkel szemben, minél többen élnek közöttük. Jó példa erre Svédország, Spanyolország, illetve a másik két véglet, Magyarország és Bulgária.

Több bevándorló, mint rasszista?

Németországban az új, 2017-es adatok szerint a lakosság majdnem negyede, 19,3 millió fő migrációs háttérrel rendelkezik, azaz legalább az egyik szülője nem volt német állampolgár. A legnagyobb bevándorlócsoport még mindig a török, de sok a lengyel, az orosz, a kazah és a román.

A Morgenpost szerint 2017-ben 6000 idegenellenes bűncselekményt követtek el az országban, ebből 800 volt erőszakos cselekmény. Ez enyhe csökkenés 2016-hoz képest. Kifejezetten iszlámellenesnek 1000 esetet találtak, ebből 50 volt erőszakos. A nem erőszakos esetek közé főleg népellenes uszítás, becsületsértés, anyagi kár okozása és propagandaanyagok terjesztése tartozik. Titkosszolgálati források szerint 2016-ban 23 100 szélsőjobboldalit tartottak nyilván.

Erős az olyan hétköznapi rasszizmus, ahol például lakáskeresésnél vagy munkakeresésnél sokkal rosszabb esélyekkel indul, akinek például közel-keleti neve van. Különböző kutatások a német lakosság 11-13 százalékát tartják rasszistának, hasonló ehhez az AfD szélsőséges jobboldali párt támogatottsága is (legutóbb 14 százalék).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A járvány alatt is bízott a szerencséjében a magyar - megtelt az államkassza
Vég Márton | 2021. január 27. 18:26
Nem veszítették el a jó szerencsébe vetett hitüket az emberek a koronavírus-járvány alatt sem, amit az is bizonyít, hogy tavaly novemberben és decemberben rég nem látott mennyiségben dőlt a játékadó az államkasszába.
Makro / Külgazdaság OGYÉI-közlemény: minden orosz vakcinatételt ellenőriznek majd
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 17:14
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményt adott ki az orosz vakcinával kapcsolatban.Ebben azt írják, tisztázták a gyártóval az aggályokat, és minden gyártási tételt ellenőrizni fognak a magyar hatóságok.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília: igyekezzenek az egészségügyi dolgozók, mert tovább kell lépni!
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 12:35
Müller Cecília szerint igyekezniük kell az egészségügyi dolgozóknak. Kiderült, hogy a tisztifőorvos szerint még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Friss
hírlevél