TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hétfőn este a szombati késelés nyomán jobboldali és baloldali tüntetők csaptak össze Chemitz városában, sérültek is voltak. Ma is tüntetések várhatók. A rendőrség beismerte, hogy hibázott, nem volt ekkora tömegre felkészülve. Hogyan jutott ez a város idáig, és mennyire jellemző ez országosan? – teszi fel a kérdést Németország számos lapja.
Archív fotó: Wikimedia Commons, Kalispera Dell

Még szombatról vasárnapra virradóra megkéseltek egy n.metnek mondott fiatalembert, aki meghalt, két másik megsérült a németországi Chemnitzben (volt Karl-Marx-Stadt). Emiatt a rendőrség egy szíriai és egy iraki fiatalembert köröz. Ez után a chemnitzi szélsőjobboldal valóságos hajtóvadászatot rendezett a külföldi kinézetű emberekre vasárnap.

A várost ellepték a rendőrök, a politikusok rendkívüli intézkedéseket sürgettek. Ez után hétfő este dupla tömegtüntetés volt, ahol a szélsőjobboldal és ellentüntetők csaptak össze, a beszámolók szerint összesen több ezren. A rendőrség a kelleténél csekélyebb erőkkel vonult ki, alig tudta szétválasztani őket.

Roland Wöller (CDU) szász belügyminiszter megígérte, hogy nem engedik át az utcát az erőszakot és káoszt szítóknak, a miniszterelnök is lépéseket ígért. A szélsőjobb ugyanis nyíltan erőszakra buzdított. Az internetes fórumok tele vannak feltételezésekkel, spekulációkkal, téves hírekkel és nyílt hazugságokkal – mondta a belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung alapján.

Kubai? Orosz?

Az egyik hír szerint például a késelést megelőzően egy nőt molesztáltak volna, az ő segítségére sietett a három áldozat. Erre azonban egyelőre semmiféle bizonyítékot nem találtak. A második halálos áldozatról szóló hír is kacsának bizonyult.

Azt még nem cáfolták, hogy az áldozat maga is félig bevándorló, német-kubai származású, szakképzett asztalos és családapa lett volna. A két sérült meg állítólag félig orosz, de ezt sem erősítette meg a rendőrség.

Náci karlendítéssel

A sajtó egy része azt találgatja, hogy eszkalálódhatott a helyzet ennyire. Több lap is írja, hogy a neonáci mozgalmakat a városban, illetve egész Szászországban túl régóta tolerálták a kereszténydemokrata kormányzó erők.

Pedig már régóta újra és újra előfordul, hogy alkotmányellenes jelképekkel masírozva, náci karlendítéssel megtámadnak embereket, külföldieket, újságírókat, rendőröket. Üres üvegek, petárdák röpködnek.

Nem békés aggódók

A Deutschlandfunk Beate Küpper egyetemi konfliktuskutatót idézi, aki szerint a chemnitzihez hasonló eseményre már régóta várt a szélsőjobb, hogy alkalma legyen erejét megmutatni.

Az események olyan szempontból ijesztőek, hogy a régi és az új típusú nácik itt egyesítették erejüket, és villámgyorsan tudtak mozgósítani. Ugyanakkor kimutatták a foguk fehérjét, már jól látszik, hogy itt nem holmi aggódó békés átlagpolgárok tüntetgetnek, hanem veszélyes szélsőségesek.

Az önbíráskodás okai

A N-tv.de arra emlékeztet, hogy a rendőrök szakszervezete (GdP) szerint húszezer betöltetlen állás van országosan a készenléti rendőri erőknél. Ennek egyik következménye lehet a terjedő önbíráskodás: a polgárok saját kezükbe próbálják venni az igazságszolgáltatást olyan területeken, ahol a rendőrség nem segít.

Az internetes közösségi média segítségével pedig nagyon gyorsan áramlanak az információk, így egy egyszerű falusi verekedésből is könnyen széleskörű hajtóvadászat lehet.

Törzsi agyak

A szövetségi rendőri szakszervezet vezetője azt követeli a belügyminisztertől, hogy rövid határidőn belül kétezer új rendőrt alkalmazzanak, és amennyire lehet mentesítsék a rendőröket az adminisztratív feladatok alól, hogy az operatív teendőkre koncentrálhassanak.

Borwin Bandelow “félelem-kutatót” is idézik, aki szerint az emberek agya még mindig törzsi reflexek szerint működik, a saját törzsbeliekért mindent megtennénk, az idegen törzsbelieket hajlamosak vagyunk halálos ellenségnek tekinteni.

Evolúciós maradványok

Egy másik példa a pókok világa: bár Közép-Európában nincsenek veszélyes pókok, mégis fél tőlük a legtöbb ember. Ez egy ősi ösztön, amelyet az evolúció során (más kontinensről) hozhatott az ember. A kutató szerint a legjobb a konfrontációs gyógymód: aki xenofób, utazzon más országba, idegenek közé, és meg fogja szokni őket.

Ebben lehet valami, mert a statisztikák szerint nagyjából annál toleránsabbak az emberek az idegenekkel szemben, minél többen élnek közöttük. Jó példa erre Svédország, Spanyolország, illetve a másik két véglet, Magyarország és Bulgária.

Több bevándorló, mint rasszista?

Németországban az új, 2017-es adatok szerint a lakosság majdnem negyede, 19,3 millió fő migrációs háttérrel rendelkezik, azaz legalább az egyik szülője nem volt német állampolgár. A legnagyobb bevándorlócsoport még mindig a török, de sok a lengyel, az orosz, a kazah és a román.

A Morgenpost szerint 2017-ben 6000 idegenellenes bűncselekményt követtek el az országban, ebből 800 volt erőszakos cselekmény. Ez enyhe csökkenés 2016-hoz képest. Kifejezetten iszlámellenesnek 1000 esetet találtak, ebből 50 volt erőszakos. A nem erőszakos esetek közé főleg népellenes uszítás, becsületsértés, anyagi kár okozása és propagandaanyagok terjesztése tartozik. Titkosszolgálati források szerint 2016-ban 23 100 szélsőjobboldalit tartottak nyilván.

Erős az olyan hétköznapi rasszizmus, ahol például lakáskeresésnél vagy munkakeresésnél sokkal rosszabb esélyekkel indul, akinek például közel-keleti neve van. Különböző kutatások a német lakosság 11-13 százalékát tartják rasszistának, hasonló ehhez az AfD szélsőséges jobboldali párt támogatottsága is (legutóbb 14 százalék).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél