5p
Hétfőn este a szombati késelés nyomán jobboldali és baloldali tüntetők csaptak össze Chemitz városában, sérültek is voltak. Ma is tüntetések várhatók. A rendőrség beismerte, hogy hibázott, nem volt ekkora tömegre felkészülve. Hogyan jutott ez a város idáig, és mennyire jellemző ez országosan? – teszi fel a kérdést Németország számos lapja.
Archív fotó: Wikimedia Commons, Kalispera Dell

Még szombatról vasárnapra virradóra megkéseltek egy n.metnek mondott fiatalembert, aki meghalt, két másik megsérült a németországi Chemnitzben (volt Karl-Marx-Stadt). Emiatt a rendőrség egy szíriai és egy iraki fiatalembert köröz. Ez után a chemnitzi szélsőjobboldal valóságos hajtóvadászatot rendezett a külföldi kinézetű emberekre vasárnap.

A várost ellepték a rendőrök, a politikusok rendkívüli intézkedéseket sürgettek. Ez után hétfő este dupla tömegtüntetés volt, ahol a szélsőjobboldal és ellentüntetők csaptak össze, a beszámolók szerint összesen több ezren. A rendőrség a kelleténél csekélyebb erőkkel vonult ki, alig tudta szétválasztani őket.

Roland Wöller (CDU) szász belügyminiszter megígérte, hogy nem engedik át az utcát az erőszakot és káoszt szítóknak, a miniszterelnök is lépéseket ígért. A szélsőjobb ugyanis nyíltan erőszakra buzdított. Az internetes fórumok tele vannak feltételezésekkel, spekulációkkal, téves hírekkel és nyílt hazugságokkal – mondta a belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung alapján.

Kubai? Orosz?

Az egyik hír szerint például a késelést megelőzően egy nőt molesztáltak volna, az ő segítségére sietett a három áldozat. Erre azonban egyelőre semmiféle bizonyítékot nem találtak. A második halálos áldozatról szóló hír is kacsának bizonyult.

Azt még nem cáfolták, hogy az áldozat maga is félig bevándorló, német-kubai származású, szakképzett asztalos és családapa lett volna. A két sérült meg állítólag félig orosz, de ezt sem erősítette meg a rendőrség.

Náci karlendítéssel

A sajtó egy része azt találgatja, hogy eszkalálódhatott a helyzet ennyire. Több lap is írja, hogy a neonáci mozgalmakat a városban, illetve egész Szászországban túl régóta tolerálták a kereszténydemokrata kormányzó erők.

Pedig már régóta újra és újra előfordul, hogy alkotmányellenes jelképekkel masírozva, náci karlendítéssel megtámadnak embereket, külföldieket, újságírókat, rendőröket. Üres üvegek, petárdák röpködnek.

Nem békés aggódók

A Deutschlandfunk Beate Küpper egyetemi konfliktuskutatót idézi, aki szerint a chemnitzihez hasonló eseményre már régóta várt a szélsőjobb, hogy alkalma legyen erejét megmutatni.

Az események olyan szempontból ijesztőek, hogy a régi és az új típusú nácik itt egyesítették erejüket, és villámgyorsan tudtak mozgósítani. Ugyanakkor kimutatták a foguk fehérjét, már jól látszik, hogy itt nem holmi aggódó békés átlagpolgárok tüntetgetnek, hanem veszélyes szélsőségesek.

Az önbíráskodás okai

A N-tv.de arra emlékeztet, hogy a rendőrök szakszervezete (GdP) szerint húszezer betöltetlen állás van országosan a készenléti rendőri erőknél. Ennek egyik következménye lehet a terjedő önbíráskodás: a polgárok saját kezükbe próbálják venni az igazságszolgáltatást olyan területeken, ahol a rendőrség nem segít.

Az internetes közösségi média segítségével pedig nagyon gyorsan áramlanak az információk, így egy egyszerű falusi verekedésből is könnyen széleskörű hajtóvadászat lehet.

Törzsi agyak

A szövetségi rendőri szakszervezet vezetője azt követeli a belügyminisztertől, hogy rövid határidőn belül kétezer új rendőrt alkalmazzanak, és amennyire lehet mentesítsék a rendőröket az adminisztratív feladatok alól, hogy az operatív teendőkre koncentrálhassanak.

Borwin Bandelow “félelem-kutatót” is idézik, aki szerint az emberek agya még mindig törzsi reflexek szerint működik, a saját törzsbeliekért mindent megtennénk, az idegen törzsbelieket hajlamosak vagyunk halálos ellenségnek tekinteni.

Evolúciós maradványok

Egy másik példa a pókok világa: bár Közép-Európában nincsenek veszélyes pókok, mégis fél tőlük a legtöbb ember. Ez egy ősi ösztön, amelyet az evolúció során (más kontinensről) hozhatott az ember. A kutató szerint a legjobb a konfrontációs gyógymód: aki xenofób, utazzon más országba, idegenek közé, és meg fogja szokni őket.

Ebben lehet valami, mert a statisztikák szerint nagyjából annál toleránsabbak az emberek az idegenekkel szemben, minél többen élnek közöttük. Jó példa erre Svédország, Spanyolország, illetve a másik két véglet, Magyarország és Bulgária.

Több bevándorló, mint rasszista?

Németországban az új, 2017-es adatok szerint a lakosság majdnem negyede, 19,3 millió fő migrációs háttérrel rendelkezik, azaz legalább az egyik szülője nem volt német állampolgár. A legnagyobb bevándorlócsoport még mindig a török, de sok a lengyel, az orosz, a kazah és a román.

A Morgenpost szerint 2017-ben 6000 idegenellenes bűncselekményt követtek el az országban, ebből 800 volt erőszakos cselekmény. Ez enyhe csökkenés 2016-hoz képest. Kifejezetten iszlámellenesnek 1000 esetet találtak, ebből 50 volt erőszakos. A nem erőszakos esetek közé főleg népellenes uszítás, becsületsértés, anyagi kár okozása és propagandaanyagok terjesztése tartozik. Titkosszolgálati források szerint 2016-ban 23 100 szélsőjobboldalit tartottak nyilván.

Erős az olyan hétköznapi rasszizmus, ahol például lakáskeresésnél vagy munkakeresésnél sokkal rosszabb esélyekkel indul, akinek például közel-keleti neve van. Különböző kutatások a német lakosság 11-13 százalékát tartják rasszistának, hasonló ehhez az AfD szélsőséges jobboldali párt támogatottsága is (legutóbb 14 százalék).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG