Hirdetés
Hirdetés

Már majdnem minden negyedik német legalább félig bevándorló

2018. augusztus 02., 06:06

Németországban az új adatok szerint a lakosság majdnem negyede, 19,3 millió fő migrációs háttérrel rendelkezik, azaz legalább az egyik szülője nem volt német állampolgár. A legnagyobb bevándorlócsoport még mindig a török, de más népek szorosan a sarkában lihegnek. A vegyes házasságokban németül beszélnek, ahol nem ez a helyzet, inkább más nyelven.

Berlini maraton (Pixabay)
Berlini maraton (Pixabay)

Egykor török és olasz vendégmunkások tették ki a bevándorlók nagy részét Németországban, ma már ez teljesen másként van. Az országban 19,3 millió “migrációs hátterű” személyt mért a Destatis statisztikai hivatal 2017-re, ami a lakosság 23,6 százaléka. Egyben 4,4 százalékos növekedés egy év alatt.

Migrációs hátterű személynek hivatalosan az számít, akinek legalább az egyik szülője nem német állampolgárként született. Az élen még mindig a törökök állnak 2,8 millió fővel, ami az összes ilyen személy 14 százaléka.

Hirdetés

Utána azonban 2,1 millió lengyel, 1,4 millió orosz, 1,2 millió kazah és 0,9 millió román következik, az utóbbiak már kissé lehagyták az olaszokat is. Németországot tehát a volt szocialista országok polgárai özönlötték el leginkább, egyelőre jobban, mint a menekülthullám.

Mini-népszámlálás

Az előbbiek 5,4 milliója mellett a pár év alatt érkezett mintegy kétmillió menekült egyelőre valóban eltörpül. De technikai okokból sem szerepel sok menekült az adatsorban.

Az ugyanis mikrocenzussal, egyfajta mini-népszámlálással készült. Hasonlóan a közvélemény-kutatásokhoz minden  évben megkérdezik véletlenszerűen a népesség egy százalékát arról, honnét érkezett, de csak a háztartásokat.

Német útlevelük van

A menekültszállásokon Németországban élő 1,2 millió ember ebben nincsen benne, erre a hivatal sajtóközleménye felhívja a figyelmet.

A migrációs háttérrel rendelkezők kicsivel több mint felének egyébként már német útlevele van. A 24 millió német háztartásból a becslések szerint 2,5 millióban nem a német az elsődleges nyelv, itt is a török, a lengyel és az orosz van az élen, de negyedik helyre feljött az arab is, mintegy 175 ezer háztartásban.

Majdnem negyedmillió magyar

Ahol a háztartásban élők többsége külföldi gyökerű, ott 55 százalék az esély arra, hogy más nyelvet beszéljenek otthon. Ahol csak a családtagok egy része (például vegyes házasságok), ott sokkal kevesebb, mindössze hét százalék.

A magyarok számát ez a statisztika 240 ezerre teszi 2017-ben, ebből 198 ezer “saját migrációs tapasztalatokkal” rendelkezik. Ez alighanem azt jelenti, hogy míg ők nem Németországban születtek, a többi 42 ezer személy már igen.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

10 éve többet kellett dolgozni egy lakásért, mint ma

10 éve többet kellett dolgozni egy lakásért, mint ma

A társasházi használt lakások négyzetméterára tíz év alatt 45 százalékkal nőtt, az újaké pedig 37 százalékkal. Ezalatt a kedvezmények nélkül számolt nettó fizetések 72 százalékkal nőttek 2008-hoz képest. Egy friss elemzés szerint a lakáspiac stabilnak mondható és nem láthatók hanyatlásra utaló jelek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?