<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A német polgárok egyre kevésbé bíznak abban, hogy a politikai centrum pártjai meg tudják oldani a menekültkérdést. Berlin a nyílt politikai vita helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. A szélsőjobb célkeresztjébe már nemcsak a muszlimok, hanem a zsidók is bekerültek. Káncz Csaba jegyzete.
Családtagok búcsúznak Walter Lübckétől a kasseli St. Martin templomban 2019. június 13-án. A CDU-s politikus meggyilkolásával egy szélsőjobbos aktivistát gyanúsítanak. EPA/SEAN GALLUP / POOL

Az ARD-DeutschlandTrend friss felmérése szerint a "menekült- és bevándorláspolitika" területén a német polgárok csupán 24 százaléka bízik a centrista jobboldali pártok (CDU-CSU) problémamegoldó képességeiben, a szociáldemokrata SPD esetében ez a szám csupán 12 százalék.

2017-ben ugyanezek a mutatók még 38-, illetve 20 százalékon álltak. A polgárok szkepticizmusa a politikai centrum felé ezen a területen tehát érzékelhetően növekszik.

Elkenjük és elhallgatjuk

Márpedig egy friss felmérés szerint a kormányzat menekültpolitikája továbbra is a németek első számú aggodalma. Ezt még azért a polgárok szabadon bevallhatják, de egyben 57 százalékukat egyre jobban irritálja, hogy a kormányzat tabu-témának tekinti ezt a kérdéskört és erőteljes nyomást gyakorol a polgárokra „hogy mit mondjanak és hogyan viselkedjenek”.

De ha már nyilvánosan nem is beszélhetnek a menekültekről és a muszlimokról, egy tavalyi Bertelsmann-tanulmány anonim kutatása kimutatta, hogy minden második német polgár az iszlámot veszélyforrásként kezeli.

A dolgok kormányzati elkenése és elhallgatása viszont nem fog megoldást adni a kiszabadult démonok kezelésére. A közel-keleti és afrikai bevándorlás iránt továbbra is megértő álláspontot képviselő politikusok ugyanis már jó ideje rendszeresen kapják a halálos fenyegetéseket. Ezeket bizony nem lehet félvállról venni, hiszen tavaly júniusban már lelőttek egy vezető hesseni politikust.

A hatóságok eközben a kiutasításra váró külföldieket illetően nem igazán állnak a helyzet magaslatán. Két hete derült ki, hogy bár 248 ezer külföldi vár kiutasításra, csupán 577 kiutasítási központ működik, amelyek feladata lenne ezen személyek ügyeinek intézése.

Ráadásul August Hanning, a német hírszerzés egykori vezetőjének múlt szeptemberi közlése szerint jelenleg mintegy 300 ezer olyan menekült és migráns tartózkodik az országban, akinek a személyazonosságával kapcsolatban a hatóságoknak súlyos kételyeik vannak.

Felületi kezelést alkalmaznak

Berlin a nyílt politikai vita helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. A Belügyminisztérium költségvetése idén 2019-hez képest 720 millió euróval 15,3 milliárd euróra ugrott.  A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) állománya 2013-hez képest csaknem 50 százalékkal (!) nőtt meg.  Horst Seehofer pedig egy múlt héten kiszivárgott tervezet szerint 134 német vasútállomáson és 14 reptéren automatikus arcfelismerő kamerákat szereltetne föl.

A szélsőjobb és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem jegyében a kormányzat múlt ősszel új intézkedéseket jelentett be. Ezek keretében szigorították a fegyverviselési engedélyek kiadását, és megerősítették a politikusok személyes védelmét. A közösségi médiában megjelenő bűncselekményre utaló tartalmat, illetve gyűlöletbeszédet pedig a szolgáltatóknak kötelező jelenteniük – egyben továbbítaniuk kell a hatóságok felé a felhasználó IP címét.

Zongoratanár is célkeresztben

Káncz Csaba

Erre bizony szükség is lehet, hiszen a belső kormányzati anyagok szerint tavaly harmadával ugrott meg a szélsőjobboldaliak száma, részben az AfD-hez kötődő csoportok újabb, részletekbe menő vizsgálatának eredményeképpen. Ezen hálózatok figyelésére és bűntetteik elhárítására idén 600 új belügyes állást létesítettek. Összességében az elhárítás jelenleg 12 700 erőszakra hajlamos szélsőjobboldalit tart nyilván az országban.

A radikálisok célkeresztjébe eközben nemcsak a muszlimok, hanem a németországi zsidók is bekerültek. Tavaly októberben két ember vesztette életét egy lövöldözésben a hallei zsinagógánál.  Rá egy hónapra pedig Igor Levit professzor, Németország többszörösen kitüntetett Beethoven interpretátora kapott halálos fenyegetést.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Makro / Külgazdaság Szombaton engedik ki a kórházból Zemant, és vasárnap kinevezi az új kormányfőt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 12:17
Előzmények: csütörtök délelőtt kijött a kórházból, csütörtök délután visszavitték.
Makro / Külgazdaság A nap képe: csinos szőkének tapsol Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 11:06
Tegnap adták át az Aktív Magyarország pályázat díjait Siófokon.
Makro / Külgazdaság Von der Leyenék a dél-afrikai régióból bejövő légiközlekedés leállítását javasolják
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 10:46
Az Európai Bizottság is aggódik az újabb koronavírus-variáns miatt. Nagy-Britannia és Izrael már elrendelte a korlátozásokat, és egyre több ország csatlakozik hozzájuk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló