TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A német polgárok egyre kevésbé bíznak abban, hogy a politikai centrum pártjai meg tudják oldani a menekültkérdést. Berlin a nyílt politikai vita helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. A szélsőjobb célkeresztjébe már nemcsak a muszlimok, hanem a zsidók is bekerültek. Káncz Csaba jegyzete.
Családtagok búcsúznak Walter Lübckétől a kasseli St. Martin templomban 2019. június 13-án. A CDU-s politikus meggyilkolásával egy szélsőjobbos aktivistát gyanúsítanak. EPA/SEAN GALLUP / POOL

Az ARD-DeutschlandTrend friss felmérése szerint a "menekült- és bevándorláspolitika" területén a német polgárok csupán 24 százaléka bízik a centrista jobboldali pártok (CDU-CSU) problémamegoldó képességeiben, a szociáldemokrata SPD esetében ez a szám csupán 12 százalék.

2017-ben ugyanezek a mutatók még 38-, illetve 20 százalékon álltak. A polgárok szkepticizmusa a politikai centrum felé ezen a területen tehát érzékelhetően növekszik.

Elkenjük és elhallgatjuk

Márpedig egy friss felmérés szerint a kormányzat menekültpolitikája továbbra is a németek első számú aggodalma. Ezt még azért a polgárok szabadon bevallhatják, de egyben 57 százalékukat egyre jobban irritálja, hogy a kormányzat tabu-témának tekinti ezt a kérdéskört és erőteljes nyomást gyakorol a polgárokra „hogy mit mondjanak és hogyan viselkedjenek”.

De ha már nyilvánosan nem is beszélhetnek a menekültekről és a muszlimokról, egy tavalyi Bertelsmann-tanulmány anonim kutatása kimutatta, hogy minden második német polgár az iszlámot veszélyforrásként kezeli.

A dolgok kormányzati elkenése és elhallgatása viszont nem fog megoldást adni a kiszabadult démonok kezelésére. A közel-keleti és afrikai bevándorlás iránt továbbra is megértő álláspontot képviselő politikusok ugyanis már jó ideje rendszeresen kapják a halálos fenyegetéseket. Ezeket bizony nem lehet félvállról venni, hiszen tavaly júniusban már lelőttek egy vezető hesseni politikust.

A hatóságok eközben a kiutasításra váró külföldieket illetően nem igazán állnak a helyzet magaslatán. Két hete derült ki, hogy bár 248 ezer külföldi vár kiutasításra, csupán 577 kiutasítási központ működik, amelyek feladata lenne ezen személyek ügyeinek intézése.

Ráadásul August Hanning, a német hírszerzés egykori vezetőjének múlt szeptemberi közlése szerint jelenleg mintegy 300 ezer olyan menekült és migráns tartózkodik az országban, akinek a személyazonosságával kapcsolatban a hatóságoknak súlyos kételyeik vannak.

Felületi kezelést alkalmaznak

Berlin a nyílt politikai vita helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. A Belügyminisztérium költségvetése idén 2019-hez képest 720 millió euróval 15,3 milliárd euróra ugrott.  A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) állománya 2013-hez képest csaknem 50 százalékkal (!) nőtt meg.  Horst Seehofer pedig egy múlt héten kiszivárgott tervezet szerint 134 német vasútállomáson és 14 reptéren automatikus arcfelismerő kamerákat szereltetne föl.

A szélsőjobb és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem jegyében a kormányzat múlt ősszel új intézkedéseket jelentett be. Ezek keretében szigorították a fegyverviselési engedélyek kiadását, és megerősítették a politikusok személyes védelmét. A közösségi médiában megjelenő bűncselekményre utaló tartalmat, illetve gyűlöletbeszédet pedig a szolgáltatóknak kötelező jelenteniük – egyben továbbítaniuk kell a hatóságok felé a felhasználó IP címét.

Zongoratanár is célkeresztben

Káncz Csaba

Erre bizony szükség is lehet, hiszen a belső kormányzati anyagok szerint tavaly harmadával ugrott meg a szélsőjobboldaliak száma, részben az AfD-hez kötődő csoportok újabb, részletekbe menő vizsgálatának eredményeképpen. Ezen hálózatok figyelésére és bűntetteik elhárítására idén 600 új belügyes állást létesítettek. Összességében az elhárítás jelenleg 12 700 erőszakra hajlamos szélsőjobboldalit tart nyilván az országban.

A radikálisok célkeresztjébe eközben nemcsak a muszlimok, hanem a németországi zsidók is bekerültek. Tavaly októberben két ember vesztette életét egy lövöldözésben a hallei zsinagógánál.  Rá egy hónapra pedig Igor Levit professzor, Németország többszörösen kitüntetett Beethoven interpretátora kapott halálos fenyegetést.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél