TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A német polgárok egyre kevésbé bíznak abban, hogy a politikai centrum pártjai meg tudják oldani a menekültkérdést. Berlin a nyílt politikai vita helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. A szélsőjobb célkeresztjébe már nemcsak a muszlimok, hanem a zsidók is bekerültek. Káncz Csaba jegyzete.
Családtagok búcsúznak Walter Lübckétől a kasseli St. Martin templomban 2019. június 13-án. A CDU-s politikus meggyilkolásával egy szélsőjobbos aktivistát gyanúsítanak. EPA/SEAN GALLUP / POOL

Az ARD-DeutschlandTrend friss felmérése szerint a "menekült- és bevándorláspolitika" területén a német polgárok csupán 24 százaléka bízik a centrista jobboldali pártok (CDU-CSU) problémamegoldó képességeiben, a szociáldemokrata SPD esetében ez a szám csupán 12 százalék.

2017-ben ugyanezek a mutatók még 38-, illetve 20 százalékon álltak. A polgárok szkepticizmusa a politikai centrum felé ezen a területen tehát érzékelhetően növekszik.

Elkenjük és elhallgatjuk

Márpedig egy friss felmérés szerint a kormányzat menekültpolitikája továbbra is a németek első számú aggodalma. Ezt még azért a polgárok szabadon bevallhatják, de egyben 57 százalékukat egyre jobban irritálja, hogy a kormányzat tabu-témának tekinti ezt a kérdéskört és erőteljes nyomást gyakorol a polgárokra „hogy mit mondjanak és hogyan viselkedjenek”.

De ha már nyilvánosan nem is beszélhetnek a menekültekről és a muszlimokról, egy tavalyi Bertelsmann-tanulmány anonim kutatása kimutatta, hogy minden második német polgár az iszlámot veszélyforrásként kezeli.

A dolgok kormányzati elkenése és elhallgatása viszont nem fog megoldást adni a kiszabadult démonok kezelésére. A közel-keleti és afrikai bevándorlás iránt továbbra is megértő álláspontot képviselő politikusok ugyanis már jó ideje rendszeresen kapják a halálos fenyegetéseket. Ezeket bizony nem lehet félvállról venni, hiszen tavaly júniusban már lelőttek egy vezető hesseni politikust.

A hatóságok eközben a kiutasításra váró külföldieket illetően nem igazán állnak a helyzet magaslatán. Két hete derült ki, hogy bár 248 ezer külföldi vár kiutasításra, csupán 577 kiutasítási központ működik, amelyek feladata lenne ezen személyek ügyeinek intézése.

Ráadásul August Hanning, a német hírszerzés egykori vezetőjének múlt szeptemberi közlése szerint jelenleg mintegy 300 ezer olyan menekült és migráns tartózkodik az országban, akinek a személyazonosságával kapcsolatban a hatóságoknak súlyos kételyeik vannak.

Felületi kezelést alkalmaznak

Berlin a nyílt politikai vita helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. A Belügyminisztérium költségvetése idén 2019-hez képest 720 millió euróval 15,3 milliárd euróra ugrott.  A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) állománya 2013-hez képest csaknem 50 százalékkal (!) nőtt meg.  Horst Seehofer pedig egy múlt héten kiszivárgott tervezet szerint 134 német vasútállomáson és 14 reptéren automatikus arcfelismerő kamerákat szereltetne föl.

A szélsőjobb és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem jegyében a kormányzat múlt ősszel új intézkedéseket jelentett be. Ezek keretében szigorították a fegyverviselési engedélyek kiadását, és megerősítették a politikusok személyes védelmét. A közösségi médiában megjelenő bűncselekményre utaló tartalmat, illetve gyűlöletbeszédet pedig a szolgáltatóknak kötelező jelenteniük – egyben továbbítaniuk kell a hatóságok felé a felhasználó IP címét.

Zongoratanár is célkeresztben

Káncz Csaba

Erre bizony szükség is lehet, hiszen a belső kormányzati anyagok szerint tavaly harmadával ugrott meg a szélsőjobboldaliak száma, részben az AfD-hez kötődő csoportok újabb, részletekbe menő vizsgálatának eredményeképpen. Ezen hálózatok figyelésére és bűntetteik elhárítására idén 600 új belügyes állást létesítettek. Összességében az elhárítás jelenleg 12 700 erőszakra hajlamos szélsőjobboldalit tart nyilván az országban.

A radikálisok célkeresztjébe eközben nemcsak a muszlimok, hanem a németországi zsidók is bekerültek. Tavaly októberben két ember vesztette életét egy lövöldözésben a hallei zsinagógánál.  Rá egy hónapra pedig Igor Levit professzor, Németország többszörösen kitüntetett Beethoven interpretátora kapott halálos fenyegetést.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél