<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Szerdán országos razzia során a német hatóságok nagy erők bevetésével őrizetbe vették egy szélsőséges csoport két tagját, akik fegyvereket halmoztak fel és terrortámadások elkövetésére készültek. Vesztüket az egyik legnagyobb erősségük, a közösségi média okozhatta. Akárcsak két éve a világ egyik legbutább terrorcsoportjáét, akik rengeteg nyomot hagytak maguk után.

Hat szövetségi tartományban tartott razziát a német ügyészség szerdán 200 rendőr segítségével egy szélsőjobboldali terrorszervezet tagjainál – tudósított a német sajtó, köztük a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ennek során két főt vettek egyelőre őrizetbe a DPA hírügynökség szerint, köztük a csoport 62 éves vezetőjét.

A csoportot összefüggésbe hozzák a Birodalmi Polgárok (Reichsbürger) néven ismert mozgalommal, amely szerint a jelenlegi német állam nem legitim és a Második Világháború előtti Harmadik Birodalom polgárainak tekintik magukat. Az ideológiai zűrzavart jelzi azonban, hogy az egyik őrizetes, aki a csoport vezetője lehet, magát következetesen kelta druidának nevezi.

Lelőtt rendőr itt is, ott is

A kelták még a germán népek előtt éltek Németország területén az ókorban, bő kétezer évvel ezelőtt. A Birodalmi Polgárok tavaly azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy egyikük októberben lelőtt egy rendőrt, amikor fegyvereit le akarták foglalni. (Egy héttel később nagyon hasonló eset történt Magyarországon is – a szerk.) Azóta még erősebben figyelik minden lépésüket.

A razzia során fegyvereket, lőszert, robbanóanyagot foglaltak le, a gyanú szerint menekültek, rendőrök és zsidók ellen akartak merényleteket elkövetni. Thomas de Maizière (CDU) belügyminiszter azt ígérte, csírájában fogja elfojtani a jobboldali terrorizmust. (Amire a németek nemcsak a Második Világháború alatti és előtti nácizmus miatt érzékenyek, hanem a hetvenes-nyolcvanas évek szélsőjobbos /és szélsőbalos/ merényletsorozatai miatt is – a szerk.)

Tízezernek 600 a széle

A „birodalmi polgárok” közé titkosszolgálati becslések szerint mintegy tízezer fő sorolható Németországban, ezek közül 500-600 tekinthető jobboldali szélsőségesnek. „Nem mindenki hivatkozik a Német Birodalomra. Sokszor olyanokkal van dolgunk, akik saját államukat vagy saját önkormányzatukat szeretnék megalapítani” – idézik Hans-Georg Maaßent, a titkosszolgálat (Verfassungsschutz) főnökét. Aki egyébként aggódik ezen csoport fokozódó agresszivitása és a világhálón való egye erősebb szerveződése miatt.

A különösen érintett Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere, Thomas Strobl (CDU) utasításba adta az önkormányzatoknak, hogy a „birodalmi polgároknak” ne adjanak ki több fegyverviselési engedélyt, és ha lehet, a meglevőeket is vonják be – tudósított a Stuttgarter Nachrichten.

Merénylet óvoda és rokkantak otthona ellen?

A „kelta druida”, Burghard B. egyébként nem csoda, hogy lebukott, az interneten nem tett lakatot a szájára, gyakran terjesztett antiszemita népirtó fantáziákat – írta a baloldali Junge Welt. A lap szerint hasonlóan az internetes uszítás lett a veszte egy „Oldschool Society” vagy „OSS” nevű neonáci terrorcsoportnak is, amelynek tagjai most Münchenben bíróság előtt állnak.

A Wikipedia szerint a csoportot pirotechnikai anyagok beszerzése után kapcsolták le 2015-ben, és merényleteket terveztek „ismert szalafisták, mecsetek, templomok, óvodák, menekültszállások és rokkantotthonok” ellen. A csoportot a média elnevezte Németország legbutább terrorszervezetének, mert nyíltan kommunikáltak a Facebook-on és rengeteg nyomot hagytak maguk után egy chat-programban is.

Mennyi a szélsőséges összesen?

A Tagesspiegel szerint, amely titkosszolgálatokra hivatkozik, tavaly a német szélsőjobboldalhoz sorolhatók száma 500 fővel több mint 23 ezerre nőtt Németországban. Ez csak a kemény mag, az AfD vagy a Pegida legtöbb tagját nem sorolják ide, egyelőre a „birodalmi polgárok” besorolásán is vitatkoznak. Ebből a 23 ezerből 5800 számít neonácinak, 12 100-at pedig erőszakra hajlamosnak tartanak – ez utóbbiak száma 300 fővel nőtt tavaly.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló