<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fed kötvényvásárlásainak nincs előre meghatározott menete, arról mindig a munkaerőpiac helyzete és az inflációs várakozások figyelembevételével határoznak - mondta Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új elnöke.
Forrás:
wikipedia.org

Janet Yellen csütörtökön az amerikai szenátus illetékes felügyeleti bizottsága előtt elnöksége alatt először ismertette a Fed szokásos féléves beszámolóját. A meghallgatás eredetileg február 13-án lett volna, de a rossz idő miatt elhalasztották.

1,25 millió új munkahely


Janet Yellen felszólalásában megismételte, amit február elején már a képviselőház pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt is elmondott: az amerikai gazdasági növekedés felgyorsult 2013 második felében, és decemberre éves szinten elérte a 3,5 százalékot. 

A gazdaság erősödése a munkaerőpiacon is érződött, 2013 júliusa óta nagyjából 1,25 millió új munkahely jött létre az Egyesült Államokban. Yellen elmondta, hogy a Fed a mostani havi 65 milliárd dolláros kötvényvásárlások vége után is laza monetáris politikát akar folytatni, azaz rendkívül alacsony marad az alapkamat. Azt azonban nem közölte, hogy meddig vásárol még kötvényeket a Fed.

Nincs gond a Fed portfóliójával

A bizottsági ülésen hamar megmutatkoztak a republikánusok és a demokraták közti különbségek. Timothy Johnson, a bizottság demokrata vezetője szerint még nem elég robosztus a gazdasági növekedés, ezért támogatja a Fed gazdaságélénkítő lépéseit. Michael Crapo republikánus szenátor szerint viszont folyamatossá kell tenni a Fed kötvényvásárlásainak csökkentését, és 2014 végére be kell fejezni a programot.

Jack Reed demokrata szenátor az Egyesült Államok fiskális politikájáról kérdezte Yellent. A Fed vezetője elmondta, hogy az amerikai fiskális politika visszafogta a gazdasági növekedést, egyes számítások szerint 1,5 százalékkal 2013-ban. Ennek megfelelőn nagyobb felelősség hárul a monetáris politikára és a Fedre.

Richard Shelby alabamai republikánus szenátor aggodalmát fejezte ki, hogy a kötvényvásárlások miatt túlságosan megnőtt a Fed portfóliója. Janet Yellen válaszában kifejtette, hogy a Fednek jelenleg nincs problémája ezzel a portfólióval, se azzal, hogy a kötvényvásárlások miatt növekszik. Janet Yellen szerint a portfolió leépítése se lesz gond, mert lesz rá elég idejük a jövőben.

Makro / Külgazdaság Százezrek kaptak tavaly orosz állampolgárságot
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 20:02
Tavaly 691 045 külföldi kapott orosz állampolgárságot - közölte az orosz belügyminisztérium sajtóközpontja.
Makro / Külgazdaság Ukrajna lemondhat a vadászgépekről? - A britek és Amerika is kosarat adott
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 19:41
A keddi nap legfontosabb eseményei.
Makro / Külgazdaság Sötét hajók a tengeren: mégsem Oroszország robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2023. január 31. 19:24
Már több mint négy hónap eltelt a Nyugat-Európát Oroszországgal összekötő gázvezeték felrobbantása óta, de továbbra sincs egyértelmű bizonyíték Moszkva bűnösségére. A nyomozás állásával kapcsolatban nagy a csend, két azonosítatlan hajó pedig tovább fokozza a rejtélyt. Nagyító rovatunkban ezúttal az elmúlt évek legsúlyosabb, európai infrastruktúra elleni támadását nézzük meg közelebbről.         
Makro / Külgazdaság Eldőlt: előrehozott választást tartanak ősszel egy szomszédos országban
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 19:09
Jóváhagyta kedden a pozsonyi törvényhozás azt a határozatot, amellyel lerövidítették a jelenlegi parlament megbízatási időszakát, és szeptember 30-ra tűzte ki az előrehozott parlamenti választások időpontját.
Makro / Külgazdaság Nemet mondott Nagy-Britannia Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 16:43
 Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Van baj: recesszióba süllyedt Csehország
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:48
A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Nagyhatalmak közt őrlődve – a szigetország számára nagy a tét
Káncz Csaba | 2023. január 31. 15:31
Japán csatlakozott a Kínával szembeni amerikai chip-korlátozásokhoz. Az ország a növekvő geopolitikai feszültségeket a gazdasági érdekeivel próbálja egyensúlyba hozni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többen is kilépnek a Nemzetközi Újságíró Szövetségből
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:29
Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró Szövetségből (IFJ), ennek okaként pedig a szervezetben folyó "erkölcsileg romboló" tevékenységet és az Ukrajna megszállt területein az orosz állami sajtónak dolgozók tagságának fenntartását nevezték meg - közölte a finn tagság kedden.
Makro / Külgazdaság Ukrán háború: vörös vonalak átlépésre buzdít a litván elnök
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 14:06
A litván elnök szerint a Nyugatnak át kellene lépnie bizonyos "vörös vonalakat", és harci repülőgépeket kellene Ukrajna rendelkezésére bocsátani.
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 13:51
A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG