1p
Fellegi Tamás egy interjúban elmondta, hogy az ország jó irányba halad, így elkerülhető az államcsőd. Véleménye szerint az államcsőd nem egy lehetséges opció, mivel az ország pénzügyi helyzete épp eléggé stabil. Az ötoldalú szakértői munkacsoporttal kapcsolatban kiemelte, hogy az ötlet már januárban felmerült.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Washingtonban a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy az ország jó irányban halad, így elkerülhető az államcsőd. A miniszter az interjúban kiemelte, hogy a kormány számára a csőd nem egy lehetséges opció, mivel a pénzügyi helyzetünk épp eléggé stabil. Kifejtette, hogy a kormány kommunikációja világossá teszi, hogy nem lesz államcsőd, hozzátette, hogy az ország történelmében még sohasem volt rá példa.

Fellegi Tamás a hét közepén utazott Washingtonba, hogy folytassa az informális megbeszéléseket az IMF illetékeseivel, valamint részt vett egy konferencián amelyen áttekintették a magyar gazdaság és belpolitika egyes fontos kérdéseit.

A Bloomberg kiemelte, hogy a kormány eddig nem tudta teljesíteni a hivatalos tárgyalások megkezdésének a feltételeit. Mindezek mellett az Európai Unió blokkolta a tárgyalásokat több általa kifogásolt törvény miatt. Ugyanakkor a korábbiaknál biztatóbban nyilatkozott hétfőn az Európai Bizottság a hiteltárgyalások megkezdésének esélyeiről, alig pár nappal azt követően, hogy a magyar kormány a korábban indult kötelezettségszegési eljárások és más vizsgálatok keretében határidőn belül megküldte hivatalos válaszait Brüsszelnek.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy külső segítségre szorulna, hozzátette, hogy az előfeltételek teljesülése esetén kölcsönös lesz a megegyezési szándék.

Fellegi Tamás elmondta, hogy képesek végrehajtani a gazdasági kormányzással kapcsolatban felmerült kérdéseket. Kiemelte, hogy hamarosan ötoldalú, szakértői szintű, eseti munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza. A szabálycsomagról az Európai Központi Bank, az Európai Unió, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank jogi szakértői fognak egyeztetni. Az interjúban Fellegi Tamás elmondta, hogy az ötoldalú csoport létrehozása már januárban felmerült, a Mario Draghival történt találkozás alkalmával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt rendezik a legnagyobb Fidesz-Tisza-DK meccset vidéken
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 08:54
Magyar Péter bejárja az országot, de csak Békéscsabán kötött megállapodást, ezzel alaposan felkavarta a helyi állóvizet.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet az háborúban, Ukrajna átveheti a kezdeményezést egy szakértő szerint
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 07:25
Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 
Makro / Külgazdaság Trumpnak szólt Biden lépése, de Orbán Viktornak fájhat a legjobban
Király Béla | 2024. május 28. 05:41
Az amerikai elnök két hete büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, megakadályozva, hogy piacra tudjanak lépni az ázsiai gyártók. A lépés mögött számos elemző elsősorban az elnökválasztás előtti belpolitikai csatározásokat sejti, ennek ellenére az intézkedésnek globális hatása lehet. Miután a magyar kormány nagy tétet tett többek között a kínai termékekre, a magyar gazdaságban is lesz következménye Joe Biden döntésének.
Makro / Külgazdaság Mégsem kell az akkugyár a kínaiaknak – lefújták egy projektet Németországban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:11
Nem olyan jó ötlet, mint elsőre tűnt.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Makro / Külgazdaság Nehezebb most előrejelezni a választások eredményét, mint korábban? Ezt is megkérdezzük Hann Endrétől a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 12:42
A Medián ügyvezető igazgatója június 5-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egy napon, június 9-én, vasárnap megtartandó önkormányzati és európai uniós választások apropóján zajló beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Hann Endrét, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Szerdától 600 forint egy liter benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 10:56
Ezen a héten szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG