<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jön a Porsche Cayenne SUV-rivális a Ferraritól. Az új típus várhatóan jelentősen megdobja az olasz gyártó eladásait.

A 75 éves Ferrari sportautógyártó kedden mutatta be első négyajtós sorozatgyártású autóját, a Purosangue névre keresztelt SUV-ot. Érdekes fordulat ez azután, hogy 2016-ban a cég akkori vezérigazgatója, Sergio Marchionne még úgy nyilatkozott, hogy először őt kell agyonlőni, ha azt akarják, hogy a Ferrari terepjárót gyártson. Úgy tűnik, gyorsan meggondolta magát, vagy mégsem? Noha a Purosangue úgy néz ki, mint egy SUV – hasonlóan a Porsche Cayenne, a Lamborghini Urus vagy a Maserati Levante modellekhez – azonban mérete, formája és nagyobb magassága ellenére a vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy a Purosangue – ami olaszul „telivért” jelent – egy sportkocsi, amelyet az alapoktól kezdve igazi Ferrariként terveztek.

A gyártó szerint lehet, hogy a Purosangue formája eltér az eddig megszokott Ferrarikétól, de minden másban olyan lesz, mint a többi Ferrari. Az új modellt egy 6,5 literes, 715 lóerős V-12-es motor hajtja, amelyet az első tengely mögé szereltek, nem pedig fölé, mint a legtöbb SUV és crossover esetében.

A Ferrari azt állítja, hogy a motor – és a jármű hátulra szerelt transaxle-jének – elhelyezése jóformán teljesen egyenletesen osztja el a jármű súlyát a négy kerék között, ami javítja a stabilitást. (A transaxle egy olyan mechanikus szerkezet, amely a gépkocsi sebességváltójának, tengelyének és differenciálművének funkcióit egyetlen integrált egységben egyesíti.)

Ferrari Purosangue. Fotó: Ferrari
Ferrari Purosangue. Fotó: Ferrari

Bár a Ferrari leginkább a kétüléses sportautóiról ismert, a vállalat az 1960-as évek eleje óta épít négyüléseseket, és a 2011-ben bemutatott FF kupé óta összkerékhajtású modelleket is gyárt. Ennek ellenére még a Ferrari is elismeri, hogy a Purosangue-gal új területre merészkedik a nagy múltú márka.

A Purosangue indulóára Olaszországban 390 ezer euró (157 millió forint) lesz, közölte a Ferrari, ezzel pedig a cég második legdrágább szériamodelljét dobják piacra a 440 ezer eurós SF90 hibrid sportkocsi után.

A kiszállítások 2023 második negyedévében kezdődnek Európában, a harmadik negyedévben az Egyesült Államokban, és a jövő év végére minden más piacon elérhetővé válik – közölte az autógyártó.

Magas induló ára ellenére a Purosangue valószínűleg népszerű lesz a Ferrari tehetős ügyfelei körében, így vélhetően a Felcsútra vezető utakon is fel-felbukkan majd. 

Várhatóan óriási lesz a kereslet az új modell iránt, hiszen a rivális Porsche két SUV-ja, a 2002 óta létező Cayenne és a 2014-ben bemutatott Macan együttesen a Porsche termelésének mintegy 55 százalékát adta az elmúlt egy éveben. Ezzel szemben a Ferrari nem akarja hagyni, hogy a Purosangue ennyire népszerű legyen: a vállalat azt tervezi, hogy a Purosangue gyártását a teljes éves termelésének legfeljebb 20 százalékára, vagyis évente csak körülbelül háromezer darabra korlátozza.

Ez nem túl jelentős szám, így biztosan hamar elkapkodják az elkészült példányokat, már csak azért is, mert a másik olasz rivális, a Lamborghini szuper SUV-jából, a négyliteres, ikerturbós, V8-as, 666 lóerős Urusból már több mint 20 ezer darabot szereltek össze, mióta alig négy évvel ezelőtt megkezdődött a gyártás. 2022 első félévében ez a modell adta a gyártó teljes volumenének 61 százalékát. Igaz ugyan, hogy ez a modell már potom 105 millió forinttól kapható.

Szintén hasonló célból, a Maserati eladásainak fellendítése érdekében érkezett 2016-ban a piacra az 50 millió forinttól elvihető Levante, amely az első két évben valóban nagyot dobott a gyártó eladásain, és ott van még a 80 millió forinttól kapható angol luxusmárka első terepjárója az Aston Martin DBX négyliteres 550 lóerős V8-asa is, amely 2019 őszétől fordította pozitívba a 2010 óta veszteséges angol gyártó pénzügyi mérlegét. Várhatóan a Ferrari is hasonlóan jó eredményeket ér majd el az új modellel.

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG