Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az EU-biztos a holnap kezdődő belügyminiszteri találkozó előtt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kelet-európai EU-tagok nem fogadnak be menekülteket, és figyelmeztette őket: lehetnek még nagy menekülthullám célpontjai. Valószínűleg főleg Ukrajnából érkező tömegekre gondolhatott. A német politikusok a koalíciós tárgyalásokon tovább civakodnak a menekültekről.
A Donyeck melletti, ukrán ellenőrzésű Avgyijivkánál 2017. február 2-án. Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős biztosa ma reggeli sajtójelentések szerint élesen kritizálta a kelet-közép-európai EU-tagokat, köztük Magyarországot, amiért nem fogadnak be menekülteket. “Ez elfogadhatatlan” – mondta az AFP hírügynökségnek az EU belügyminisztereinek csütörtöki szófiai találkozója előtt.

Szerinte mindegyik országnak részt kell venni az EU politikájában, és a menekültek jelentette nagy teher megosztásában. Figyelmeztette a kelet-európai országokat, hogy egy napon ők is nagy menekültáramlás célpontjává válhatnak. Ma Olaszország, Görögország, Spanyolország és egy kicsit Bulgária  vannak a középpontban, de a helyzet változik, Észak-Kelet-Európában is átléphetik emberek a határokat – mondta.

A Die Welt című német lap weboldala mindjárt emlékeztetett arra, hogy Magyarország, Szlovákia, Lengyelország Ukrajnával és Fehéroroszországgal szomszédos. Valamint hogy a jelenlegi szabályok szerint az EU külső határán fekvő államok felelősek a menekültekért, akiknek menekültkérelmét abban az országban kell feldolgozni, ahol a határt átlépték.

Dublin halott

Ám ezek az úgynevezett dublini szabályok maga az EU-biztos szerint is halottak, reményét fejezte ki, hogy a következő öt hónapban új szabályokat dolgoz ki az EU. A tervek közé tartozik, hogy magas menekültszámok esetén automatikus elosztási mechanizmus lépjen életbe az EU-n belül. A tervek beváltása a kelet-európai országok ellenállása miatt hónapok óta megakadt.

Az EU határozott közös fellépéséhez nyilván egy stabil német kormány is kellene, az pedig szeptember óta nincsen. A hétvégén a szocialisták is áldásukat adták a nagykoalícióra, de csak csekély többséggel, a tárgyalások megkezdődtek. Az újabb nagykoalícióról szóló előzetes, úgynevezett szondázó megbeszéléseken elvileg megállapodtak már a menekültügyben követendő politikáról, de az inkább Németországra vonatkozik.

Családegyesítés limittel

Eszerint a védett státuszú menekültek családtagjainak áthozatalát (a családegyesítést) Németországba havi 1000 főben korlátozzák. Az SPD azonban ennek pontosítását kéri, például a különlegesen súlyos esetekre adott könnyítésekkel. A bajor CSU ezt elutasítja.

Bár már az előzetes megbeszéléseken elvileg megállapodtak, most megint elővették a menekültkérdést a leendő koalíció politikusai. Egyes vezető tartományi CDU-s politikusok kompromisszumkésznek mutatkoztak az SPD felé, mire a CSU főtitkára, Andreas Scheuer a Faz.net szerint kijelentette, hogy már megállapodtak, nincs tere a további tárgyalásoknak e témában.

Családban könnyebb

A családtagok áthozatalát sokan azért tartják pozitívnak még a jobboldalon is, mert az a menekültek integrációját segíti. Gyakori érv, hogy akik a családjukkal élnek, sokkal inkább igyekeznek beilleszkedni az adott társadalomba.

Az integrációról ma délben az EU is kiadott egy közleményt, ebben az írják, hogy a menekültek beilleszkedéséhez segédanyagokat (Toolkit) adtak ki a tagállamok, régiók számára. Célja segítséget nyújtani abban, hogyan készítsenek stratégiát, projekteket a menekültek integrációjához, és hogyan találják meg az ehhez szükséges EU-forrásokat a 2014-2020-as pénzügyi ciklusban.

Integráció vagy sem?

A közlemény Dimitrisz Avramopuloszt idézi, aki szerint ahhoz, hogy Európában továbbra is jólét, együttműködés és befogadókészség uralkodjék, ma az integrációba kell fektetni. Ez kell legyen a prioritás a következő években.

Andreas Scheuer viszont a Faz.net szerint azt mondta: Németország magas fokú felelősségvállalást mutat a világ felé, különösen a menekült családok irányába. “A mi országunk integrációs képessége azonban korlátozott” – tette hozzá. Ezért a már kialkudott családegyesítési kvótánál maradnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: minden ötödik teszt pozitív!
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 09:06
Tovább erősödik a harmadik hullám: a kórházban ápoltak száma gyorsan emelkedik, egyre többen vannak lélegeztetőgépen.
hírlevél