<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az EU-biztos a holnap kezdődő belügyminiszteri találkozó előtt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kelet-európai EU-tagok nem fogadnak be menekülteket, és figyelmeztette őket: lehetnek még nagy menekülthullám célpontjai. Valószínűleg főleg Ukrajnából érkező tömegekre gondolhatott. A német politikusok a koalíciós tárgyalásokon tovább civakodnak a menekültekről.
A Donyeck melletti, ukrán ellenőrzésű Avgyijivkánál 2017. február 2-án. Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős biztosa ma reggeli sajtójelentések szerint élesen kritizálta a kelet-közép-európai EU-tagokat, köztük Magyarországot, amiért nem fogadnak be menekülteket. “Ez elfogadhatatlan” – mondta az AFP hírügynökségnek az EU belügyminisztereinek csütörtöki szófiai találkozója előtt.

Szerinte mindegyik országnak részt kell venni az EU politikájában, és a menekültek jelentette nagy teher megosztásában. Figyelmeztette a kelet-európai országokat, hogy egy napon ők is nagy menekültáramlás célpontjává válhatnak. Ma Olaszország, Görögország, Spanyolország és egy kicsit Bulgária  vannak a középpontban, de a helyzet változik, Észak-Kelet-Európában is átléphetik emberek a határokat – mondta.

A Die Welt című német lap weboldala mindjárt emlékeztetett arra, hogy Magyarország, Szlovákia, Lengyelország Ukrajnával és Fehéroroszországgal szomszédos. Valamint hogy a jelenlegi szabályok szerint az EU külső határán fekvő államok felelősek a menekültekért, akiknek menekültkérelmét abban az országban kell feldolgozni, ahol a határt átlépték.

Dublin halott

Ám ezek az úgynevezett dublini szabályok maga az EU-biztos szerint is halottak, reményét fejezte ki, hogy a következő öt hónapban új szabályokat dolgoz ki az EU. A tervek közé tartozik, hogy magas menekültszámok esetén automatikus elosztási mechanizmus lépjen életbe az EU-n belül. A tervek beváltása a kelet-európai országok ellenállása miatt hónapok óta megakadt.

Az EU határozott közös fellépéséhez nyilván egy stabil német kormány is kellene, az pedig szeptember óta nincsen. A hétvégén a szocialisták is áldásukat adták a nagykoalícióra, de csak csekély többséggel, a tárgyalások megkezdődtek. Az újabb nagykoalícióról szóló előzetes, úgynevezett szondázó megbeszéléseken elvileg megállapodtak már a menekültügyben követendő politikáról, de az inkább Németországra vonatkozik.

Családegyesítés limittel

Eszerint a védett státuszú menekültek családtagjainak áthozatalát (a családegyesítést) Németországba havi 1000 főben korlátozzák. Az SPD azonban ennek pontosítását kéri, például a különlegesen súlyos esetekre adott könnyítésekkel. A bajor CSU ezt elutasítja.

Bár már az előzetes megbeszéléseken elvileg megállapodtak, most megint elővették a menekültkérdést a leendő koalíció politikusai. Egyes vezető tartományi CDU-s politikusok kompromisszumkésznek mutatkoztak az SPD felé, mire a CSU főtitkára, Andreas Scheuer a Faz.net szerint kijelentette, hogy már megállapodtak, nincs tere a további tárgyalásoknak e témában.

Családban könnyebb

A családtagok áthozatalát sokan azért tartják pozitívnak még a jobboldalon is, mert az a menekültek integrációját segíti. Gyakori érv, hogy akik a családjukkal élnek, sokkal inkább igyekeznek beilleszkedni az adott társadalomba.

Az integrációról ma délben az EU is kiadott egy közleményt, ebben az írják, hogy a menekültek beilleszkedéséhez segédanyagokat (Toolkit) adtak ki a tagállamok, régiók számára. Célja segítséget nyújtani abban, hogyan készítsenek stratégiát, projekteket a menekültek integrációjához, és hogyan találják meg az ehhez szükséges EU-forrásokat a 2014-2020-as pénzügyi ciklusban.

Integráció vagy sem?

A közlemény Dimitrisz Avramopuloszt idézi, aki szerint ahhoz, hogy Európában továbbra is jólét, együttműködés és befogadókészség uralkodjék, ma az integrációba kell fektetni. Ez kell legyen a prioritás a következő években.

Andreas Scheuer viszont a Faz.net szerint azt mondta: Németország magas fokú felelősségvállalást mutat a világ felé, különösen a menekült családok irányába. “A mi országunk integrációs képessége azonban korlátozott” – tette hozzá. Ezért a már kialkudott családegyesítési kvótánál maradnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG