BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. szeptember 26. 13:00

Német lapok szerint a Merkel-éra végének kezdetét jelzi, hogy tegnap a kereszténydemokrata képviselők leváltották a kancellár bizalmasát a parlamenti frakció éléről. Angela Merkel maga is vereségnek nevezte a szavazást, amely valójában inkább róla szólt, semmint szövetségeséről. A német kancellár iránti bizalom nem csak a pártszövetségén belül látszik megrendülni, hanem a választók körében is: a CDU támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.

Megrendülve: Angela Merkel a mai kormányülésen Berlinben. EPA/HAYOUNG JEON

Hatalmas visszhangot kapott a német sajtóban, hogy tegnap a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportja leváltotta frakcióvezetői tisztségéről Angela Merkel bizalmasát, Volker Kaudert, és Ralph Brinkhaus eddigi frakcióvezető-helyettest nevezte ki a helyére. Kauder – aki Angela Merkel hatalomra kerülése, 2005 óta vezette a frakciót – 112 szavazatot kapott, Brinkhaus 125-öt. A szavazás titkos volt.

A vég kezdete

Német baloldali és konzervatív lapok egyaránt úgy vélik, hogy a történtek a Merkel-éra végének a kezdetét (vagy a folyamat egy újabb fontos állomását) jelentik. A Spiegel például Búcsú a hatalomtól címmel számolt be a történtekről: a kancellár legfontosabb bizalmasát és egyben kormányzati hatalmának a központját vesztette el, ezért a nagykoalíciónak nincs többé jövője.

A baloldali lap emlékeztet arra, hogy Brinkhaust a frakción kívül alig ismerik. A képviselőcsoport tagjai mégis rá szavaztak, miközben nagyon jól tudták, hogy ezzel instabillá teszik Merkel hatalmát. Elemzők szerint a voksolás valójában a kancellárról szólt, és azt jelzi, hogy a frakción belül számottevő az elégedetlenség vele szemben.

A Spiegel kiemeli: Kauder leváltásával Merkel elvesztette a „hozzáférést” a kereszténydemokrata frakcióhoz. A CSU már évek óta folyamatosan megkérdőjelezi a kancellár tekintélyét, a koalíciós partner szociáldemokraták pedig felőrlődtek (népszerűségük történelmi mélyponton van – a szerk.), és szeretnék minél előbb otthagyni a koalíciót. 

Béna kacsa-állapot

Hasonló véleményen van a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is. A konzervatív lap szerint sem a kancellár, sem a bizalmasa nem sejtette, hogy mekkora az elégedetlenség vele szemben, Brinkhaus győzelme meglepő volt, és mindez azt üzeni Merkelnek, hogy közeleg a vég.

Párton belül már a 2017-es parlamenti választások előtt voltak jelei annak, hogy a Merkel-éra a végéhez közeleg, ami együtt járt a kancellár tekintélyének csökkenésével. A mostani vereség után már csak az a kérdés, hogy meddig tart még ez a „béna kacsa” állapot – írja a FAZ. (Béna kacsának azt politikust nevezik, aki hivatalosan ugyan még hatalmon van, de befolyása korlátozott, fontos döntéseket nem hozhat, és hamarosan távozik poszjáról - a szerk.)

Bizalmatlansági szavazást követelnek

Thomas Oppermann, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke szerint a frakcióvezető-választás "nyílt felkelés Merkel ellen", a liberális párt pedig már bizalmatlansági szavazást követel a kancelárral szemben a Bundestagban, mivel a tekintélye "megsemmisült" a CDU/CSU-frakcióban.

Brinkhaus egyelőre annyit közölt, hogy támogatja a kancellárt, és egy erős kormányt szeretne. Vezető kereszténydemokrata politikusok egyúttal elvetették a bizalmatlansági szavazásra vonatkozó kérést.  

A migrációba bukik bele?

A kancellár mélyrepülésében alighanem komoly szerepet játszik migrációs politikája. A konzervatív Die Welt megjegyzi: Merkel hatalma már a 2016-os kölni szilveszteri éjszaka (a bevándorlók által elkövetett tömeges molesztálások) óta hanyatlik, és ez a folyamat visszafordíthatatlan. A lap szerint mielőbb távoznia kellene, különben pártját is magával ránthatja a szakadékba.       

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a CDU támogatottsága 28 százalékon áll, ami negatív rekord. Mélyponton vannak a koalíciós partner szociáldemokraták is, akikre a németeknek mindössze 17 százaléka szavazna. Előretört viszont a migrációellenes, radikális jobboldali Alternatíva Németországnak, amely ma már országosan a második legerősebb (18 százalék), keleten pedig a legerősebb (25 százalék) párt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Friss
hírlevél