<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Német lapok szerint a Merkel-éra végének kezdetét jelzi, hogy tegnap a kereszténydemokrata képviselők leváltották a kancellár bizalmasát a parlamenti frakció éléről. Angela Merkel maga is vereségnek nevezte a szavazást, amely valójában inkább róla szólt, semmint szövetségeséről. A német kancellár iránti bizalom nem csak a pártszövetségén belül látszik megrendülni, hanem a választók körében is: a CDU támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.
Megrendülve: Angela Merkel a mai kormányülésen Berlinben. EPA/HAYOUNG JEON

Hatalmas visszhangot kapott a német sajtóban, hogy tegnap a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportja leváltotta frakcióvezetői tisztségéről Angela Merkel bizalmasát, Volker Kaudert, és Ralph Brinkhaus eddigi frakcióvezető-helyettest nevezte ki a helyére. Kauder – aki Angela Merkel hatalomra kerülése, 2005 óta vezette a frakciót – 112 szavazatot kapott, Brinkhaus 125-öt. A szavazás titkos volt.

A vég kezdete

Német baloldali és konzervatív lapok egyaránt úgy vélik, hogy a történtek a Merkel-éra végének a kezdetét (vagy a folyamat egy újabb fontos állomását) jelentik. A Spiegel például Búcsú a hatalomtól címmel számolt be a történtekről: a kancellár legfontosabb bizalmasát és egyben kormányzati hatalmának a központját vesztette el, ezért a nagykoalíciónak nincs többé jövője.

A baloldali lap emlékeztet arra, hogy Brinkhaust a frakción kívül alig ismerik. A képviselőcsoport tagjai mégis rá szavaztak, miközben nagyon jól tudták, hogy ezzel instabillá teszik Merkel hatalmát. Elemzők szerint a voksolás valójában a kancellárról szólt, és azt jelzi, hogy a frakción belül számottevő az elégedetlenség vele szemben.

A Spiegel kiemeli: Kauder leváltásával Merkel elvesztette a „hozzáférést” a kereszténydemokrata frakcióhoz. A CSU már évek óta folyamatosan megkérdőjelezi a kancellár tekintélyét, a koalíciós partner szociáldemokraták pedig felőrlődtek (népszerűségük történelmi mélyponton van – a szerk.), és szeretnék minél előbb otthagyni a koalíciót. 

Béna kacsa-állapot

Hasonló véleményen van a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is. A konzervatív lap szerint sem a kancellár, sem a bizalmasa nem sejtette, hogy mekkora az elégedetlenség vele szemben, Brinkhaus győzelme meglepő volt, és mindez azt üzeni Merkelnek, hogy közeleg a vég.

Párton belül már a 2017-es parlamenti választások előtt voltak jelei annak, hogy a Merkel-éra a végéhez közeleg, ami együtt járt a kancellár tekintélyének csökkenésével. A mostani vereség után már csak az a kérdés, hogy meddig tart még ez a „béna kacsa” állapot – írja a FAZ. (Béna kacsának azt politikust nevezik, aki hivatalosan ugyan még hatalmon van, de befolyása korlátozott, fontos döntéseket nem hozhat, és hamarosan távozik poszjáról - a szerk.)

Bizalmatlansági szavazást követelnek

Thomas Oppermann, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke szerint a frakcióvezető-választás "nyílt felkelés Merkel ellen", a liberális párt pedig már bizalmatlansági szavazást követel a kancelárral szemben a Bundestagban, mivel a tekintélye "megsemmisült" a CDU/CSU-frakcióban.

Brinkhaus egyelőre annyit közölt, hogy támogatja a kancellárt, és egy erős kormányt szeretne. Vezető kereszténydemokrata politikusok egyúttal elvetették a bizalmatlansági szavazásra vonatkozó kérést.  

A migrációba bukik bele?

A kancellár mélyrepülésében alighanem komoly szerepet játszik migrációs politikája. A konzervatív Die Welt megjegyzi: Merkel hatalma már a 2016-os kölni szilveszteri éjszaka (a bevándorlók által elkövetett tömeges molesztálások) óta hanyatlik, és ez a folyamat visszafordíthatatlan. A lap szerint mielőbb távoznia kellene, különben pártját is magával ránthatja a szakadékba.       

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a CDU támogatottsága 28 százalékon áll, ami negatív rekord. Mélyponton vannak a koalíciós partner szociáldemokraták is, akikre a németeknek mindössze 17 százaléka szavazna. Előretört viszont a migrációellenes, radikális jobboldali Alternatíva Németországnak, amely ma már országosan a második legerősebb (18 százalék), keleten pedig a legerősebb (25 százalék) párt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG