<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Korábbi álláspontjával ellentétben Marine Le Pen támogatja a terhességmegszakítás jogának belefoglalását a francia alkotmányba, s pártja, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés ennek érdekében önálló törvényjavaslatot nyújtott be a nemzetgyűlésnek - erősítette meg kedden közleményben a politikus a France Inter közrádió és az RTL kereskedelmi rádió értesülését.

A parlament csütörtökön kezdi meg a kormánytöbbség és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország közös javaslatának megvitatását a terhességmegszakítás jogának alkotmányba iktatásáról, amelyet mindeddig Marine Le Pen pártja ellenzett, arra hivatkozva, hogy ez a jog nincs veszélyben Franciaországban. Miután a Nemzeti Tömörülést számos bírálat ért nem egyértelmű álláspontja miatt, Marine Le Pen hétfő este önálló javaslatot nyújtott be a törvényhozásnak.

Marie Le Pen alkotmányba foglalná. Fotó: MTI/EPAMarie Le Pen alkotmányba foglalná. Fotó: MTI/EPA

"Az (eddigi) alkotmánymódosítási javaslatok egyértelműen szakítanak a kérdésben jelenleg meglévő egyensúllyal" - indokolta keddi közleményében a Nemzeti Tömörülés a döntését. A párt emlékeztetett arra, hogy nem támogatta néhány hónappal ezelőtt az abortusz jogi határidejének meghosszabbítását a 12. hétről a 14. hétre, s a mostani javaslattal az elsődleges célja a "jelenlegi egyensúly" megőrzése egy olyan szöveg elfogadása helyett, amely "további hosszabbításhoz vagy a jogi határidő megszüntetéséhez vezetne, és amely megkérdőjelezné az egészségügyi dolgozóknak a lelkiismereti záradékot".

Marine Le Pen a közleményben úgy vélte, hogy szerinte tévút vitát nyitni a kérdéséről, miután "ha az Egyesült Államokban létezik is (vita), Franciaországban nem".

Mindezek ellenére az ellenzéki politikus szükségét érzi "alkotmányos szintre emelni az abortuszt illetően meglévő intézkedéseket", azért, hogy "csak alkotmányos reformmal lehessen őket megváltoztatni".

Miután az amerikai alkotmánybíróság döntésével megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, Franciaországban először az ellenzéki baloldali szövetség, majd a Reneszánsz névre átkeresztelt kormánypárt is bejelentette a nyáron, hogy törvénytervezetet nyújtanak be, amely "alkotmányba foglalná az abortusz tiszteletben tartását".

A Nemzeti Tömörülés által benyújtott ellenjavaslat szövege ezzel szemben az alkotmány preambulumába azt foglalná bele, hogy a francia nép ragaszkodik a terhességmegszakítás jelenleg érvényben lévő szabályozásához, megjelölve a közegészségügyi törvény idevonatkozó intézkedéseit. A törvény módosítását viszont bármikor lehetővé tenné a Nemzeti Tömörülés javaslata.

A tavaszi elnökválasztási kampányban Marine Le Pen elnökjelöltként még hároméves moratóriumot javasolt a társadalmi kérdésekben, míg a kérdéskörben megosztott pártjának más politikusai korábban betiltották volna a terhességmegszakítást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG