Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A rendszerváltás óta a Németországba irányuló magyar export átlépte a 20 milliárd eurót - ők ugyanennyi működőtőkét hoztak ide.

Két "mágikus" határt is sikerült átlépni tavaly a magyar-német gazdasági kapcsolatokban, hiszen a Németországba irányuló magyar export értéke elérte a 20 milliárd eurót, a magyarországi német működőtőke-befektetések értéke pedig szintén meghaladta a 20 milliárd eurós határt - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára csütörtökön Münchenben.Ezért kell szeretni a németeket

Cséfalvay Zoltán a német-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 40 éves évfordulója alkalmából Partnerség az európai egységért címmel rendezett konferencián tartott előadást, amelyről az MTI-nek telefonon nyilatkozott. Elmondta: a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta összesen 20,8 milliárd euró német működőtőke érkezett Magyarországra, a Németországba irányuló 20 milliárd eurós export pedig a magyar kivitel egynegyedét tette ki 2012-ben, és nagysága megfelel az EU-n kívüli piacokra irányuló teljes magyar exportnak. Mindezek a számok önmagukban is mutatják a Németországhoz fűződő kapcsolatok jelentőségét - emelte ki az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán kifejtette: a pénzügyi konszolidáció eredményei - a 3 százalék alatt tartott államháztartási hiány és az államadósság csökkenése - "megnyitják az utat, hogy beszéljünk az igazi versenytényezőkről", amelyek magyarországi beruházásokra ösztönzik a német cégeket is. A befektetőket "jó infrastruktúra, jó beszállítói hálózat, jó munkaerő-piaci szabályozás és az adminisztratív terhek csökkenése" várja Magyarországon - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy vannak még területek, amelyeken tovább kell lépni. Ilyen például a duális szakképzés rendszere, amelynek megerősítésére jelentős forrásokat kell biztosítani az uniós kohéziós és strukturális alapokból 2014 és 2020 között Magyarországra érkező támogatásokból - mondta Cséfalvay Zoltán.

A német modellel győzzük majd le a fiatalkori munkanélküliséget?

Az államtitkár Münchenben találkozott Emilia Müllerrel, a bajor kormány európa-ügyi miniszterével, akivel a duális szakképzés fejlesztéséről is tárgyaltak. A megbeszélésen a miniszter kiemelte, hogy Bajorországban rendkívül alacsony, 3 százalékos a fiatalkori munkanélküliségi ráta, aminek egyik fő oka éppen a duális szakképzés - mondta Cséfalvay Zoltán. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon tovább kell fejleszteni a német modell alapján kidolgozott gyakorlatorientált szakképzési rendszert, ebben pedig "támaszkodhatunk német és bajor partnereinkre".

A müncheni konferenciát az Észak-balatoni Polgári Klub nevű civil szervezet rendezte. Minden ilyen rendezvény hozzájárulhat ahhoz, a német nagyvállalatok után a kis- és középvállalatok is nagy számban forduljanak Magyarország felé - emelte ki Cséfalvay Zoltán. "Nagyon fontos az is, hogy nyílt és őszinte dialógusra van szükség a politikai kérdésekben is" - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos