3p
Megállapodtak az iráni atomprogramról, miért ment csődbe a híres rapper, miért felejtettük ez az ukránokat, elmaradhat az MKB-Budapest Bank fúzió? Napi hírösszefoglaló.

Kiegyezett a Hatok és Irán az atomprogramról szóló tárgyalásokon: folyamatosan feloldják a szankciókat, az ENSZ pedig vizsgálhatja a katonai létesítményeket. Az atomprogram ellenőrzéséért cserébe a források szerint a Hatok vállalták, hogy enyhítik az Iránt sújtó szankciókat, így felélénkülhet az ország gazdasága és olajkereskedelme, miközben az ENSZ ellenőrzi nukleáris programokat.

 

---

Mennyit jelent 2 nap? Májusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonális hatásoknak most a szokásosnál nagyobb torzító szerepe volt (tavaly májusában 21, idén csak 19 munkanap volt): a munkanaphatástól megtisztított index 6,2 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.

---

A növényi és állati termékek termelői ára is nagyot esett egy év alatt; a krumpli féláron van, az epret viszont drágán adják idén. A KSH adatai szerint májusban a mezőgazdasági termelői árak 8,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól. Ezenbelül a növényi termékek ára 6,7, az élő állatok és állati termékeké 10,4 százalékkal csökkent.

---

Mi lesz a görög néppel? Huszonnégy órás munkabeszüntetést hirdetett meg a görög közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetség szerdára. Azon a napon demonstrálnak, amelyen a parlament feltehetően szavazást tart a nemzetközi hitelezők és Görögország megállapodásáról.

Na de hova lett a görög emberek pénze? Megvan ez a pénz valahol, vagy már rég eltűnt? Részetek ebben a cikkünkben >>>

---

Mi lesz az ukránokkal? Az ukrán kormányfő szerint politikai katasztrófa"a görög válság kezelési módja. Máris érezni, hogy erősödik az ellenállás a megszorítások ellen - ha a görögök pénzt kapnak, ők miért szenvedjenek?

---

Durva pénzbüntetést kapott Spanyolország. Mintegy 6 milliárd forintra büntették az országot, amiért hamis deficitadatokat adott az uniónak a valenciai régióról. Először fordul elő, hogy a statisztikák manipulálása miatt megbírságolnak egy országot. Spanyolország 1988 és 2011 között szisztematikusan eltitkolta az egészségügyi kiadások egy részét a valenciai autonóm közösségben, ugyanakkor a tavaly indult vizsgálat megállapította: mindez nem szándékosan történt, hanem súlyos gondatlanságból.

Nem egy, háromféle kerítés is épül a magyar-szerb határon. A mintakerítésnél több technológiát is kipróbálnak, a teljes 175 kilométer hosszú kerítés várhatóan télre lesz kész.

---

Nem lesz MKB-Budapest Bank fúzió? A legkomolyabb érv az összeolvadás ellen az, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban állami tulajdonba került bankok eladását a korábbi három év helyett akár már egy éven belül is elképzelhetőnek tartotta. A miniszter is érzi, hogy ilyen gyorsasággal nem lehet lefuttatni a fúziót. További részletek ebben a cikkünkben olvashatók >>>>

---

Tőzsdéznek az OTP-vezérek. Több mint 364 millió forintért adott el OTP-részvényeket Pongrácz Antal, az OTP Bank Nyrt. igazgatóságának alelnöke és Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese.

---

Csődöt jelentett 50 Cent. A háttérben egy csúnya ügy áll: 5 millió dollárt kell fizetnie azért, mert megosztotta és megalázó kommentekkel illette Lastonia Leviston szexvideóját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vajon kit választanak a közel-keleti országban? Kik lesznek a befutó hittudósok?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 12:53
Megerősített biztonsági intézkedések közepette parlamenti választások kezdődtek pénteken Iránban. Az országban emellett ezen a napon választják meg a 88 hittudósból álló Szakértők Tanácsának tagjait is.
Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG