Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Váratlan helyről kap megmentőt a Brexit miatt egy jó ideje komolyan gyengélkedő londoni ingatlanpiac. A hongkongi befektetők nyújthatnak segédkezet.
Fotó: depositphotos.com

Londonban legalább öt éve tart a lejtmenet az új építésű luxuslakások piacán. A pangás okai között szerepel a jelentős túlkínálat, az adómértékekben bekövetkezett komoly változások, valamint a Brexit kiváltotta félelmek.

Most azonban egy olyan helyről érkezett egy jelentősebb élénkítő fuvallat, mely mellett Nagy Britannia politikai problémái eltörpülnek. Hongkongról van szó. A kínai fennhatóság alatt, egyfajta fél-autonóm státust élvező állam polgárai folyamatosan vásárolják föl a londoni lakóingatlanokat, és bár a kereskedelmi ingatlanok felvásárlása még nem pörgött fel, szakértők véleménye szerint ezen a piacon is hamarosan zsíros üzletek köttetnek majd - írja a Financial Times.

Újrafelfedezett gyökerek, avagy még most is hat  a gyarmati múlt

A Hongkongban immár lassan fél éve tartó nyugtalanság újjáélesztette a volt brit koronagyarmat kapcsolatait a korábbi anyaországgal, ráadásul a Brexit a keletről érkezők számára nem is tűnik olyan fenyegető opciónak; mindez egy egészen friss vásárlói réteget kezd megmozdítani az angol fővárosban.

Steven Herd, a MyLondonHome ingatlanügynökség vezérigazgatója szerint a Hongkongban jelenleg zajló események arra késztetik az embereket, hogy biztonságos menedéket keressenek családjuk és vagyonuk számára. A magas társadalmi státusú és anyagi jólétben élő családok szeretnék magukat jó előre bebiztosítani: rendelkezni akarnak egy másik országban egy olyan ingatlannal, melybe akár rövid időn belül is beköltözhetnek, illetve ahol biztonságban  tudhatják ingóságaikat, vagyonukat. A pénzek kimenekítése a városállamból már most megkezdődött.

A hongkongi érdeklődők száma igazán az elmúlt három-négy hónapban ugrott meg jelentősebben – mondja Herd, többségük olyan ingatlant keres, mely az egy, illetve két és félmillió fontos ártartomány között helyezkedik el. A gyengélkedő angol fizetőeszköz, valamint a luxusingatlanok árának folyamatos csökkenése ugyanakkor egy újabb meggyőző érv azok számára, akik az angol fővárosban akarnak ingatlant szerezni.

A városállamból érkező vásárlók elsősorban az új építésű ingatlanokat keresik. A Molior, egy az ingatlan adásvételeket figyelemmel követő cég nyilvántartása szerint 2019 első negyedévében valamivel több, mint ötezer új lakás talált gazdára; másfél év óta ez a legmagasabb szám. Egyötödük tengerentúli vásárlók birtokába került, többségük hongongi, vagy kínai állampolgár. Az eladott ingatlanok többsége felsőkategóriás ingatlannak számít, négyzetméter áruk 1000 és 1200 angol font körül mozog, márpedig ez a kategória az elmúlt másfél évben nem igazán ment jól – mondta Tim Craine a Molior igazgatója.

Az arab tavasz után is volt egy jelentős élénkülés

Egy évtizeddel ezelőtt még a külföldi vásárlók többsége a Mediterrán térség országaiból érkezett, jórészt az arab tavasz által előidézett társadalmi és gazdasági felfordulás elől menekülve, négy, öt évvel ezelőtt pedig Szaúd-Arábia volt a legfőbb kibocsátó ország. Most a hongkongi vásárlók lehetnek a londoni ingatlanpiac megmentői.

A hongkongi tőke menekülését a városállamból ugyanakkor viszonylag megkönnyíti, hogy rájuk nem vonatkoznak azok a szigorú szabályok, mint az anyaországiakra.

Az angol font folyamatos értékvesztése is egy olyan tényező, mely komolyan befolyásolja vételi szándékunkat – mondja egy Hongkongban élő, de az angol állampolgárságát megtartó vásárló, hozzátéve, hogy ő már jó egy éve fontolgatja, hogy Londonban vesz lakást, ám számítva az ingatlanárak további csökkenésére, még kivár. Vannak félelmei, hogy az angol kormány hogyan fogja kezelni a Brexitet, úgyhogy úgy véli, még bőven van ideje, hogy döntsön.

Ingatlanszakértők szerint a potenciális hongkongi vásárlók Londonra nem is elsősorban, mint befektetési célpontra tekintenek a városállamra, nem elsősorban a pénzüket akarják ide menekíteni, ők otthont akarnak maguknak teremteni, állandót, vagy éppen egy olyat, ahová idönként azért „elmenekülhetnek”.

Caspar Harvard-Walls, a londoni székhelyű Black Brick ingatlanközvetítő cég munkatársa úgy véli, hogy sok hongkongi szülő tart attól, hogy gyermeke valamiképp belekeveredik a most folyó tüntetésekbe, ezért döntenek inkább úgy, hogy a fiatalokat külföldre küldik középiskolába, egyetemre. Márpedig nekik mindenképpen valamilyen szállást kell keríteni.

Harvard-Walls a 2014-es piaci csúcshoz képest most jelentős árkedvezménnyel tudja az első osztályú londoni ingatlanokat kínálni; hongkongi dollárban ez az öt évvel ezelőtti árszinthez viszonyítva közel 35 százalékos csökkenést jelent.

A lakóingatlanok mellett kezd élénkülni a kereskedelmi ingatlanok piaca is

A kereskedelmi ingatlanok piacán nem volt komolyabb tőkebeáramlás az elmúlt időszakban, köszönhetően jórészt a fokozódó Brexit „aggodalmaknak”, a potenciális befektetők itt sokkal óvatosabbak voltak a bizonytalan, vagy éppen bizonytalannak ítélt piaci helyzet miatt.

Két évvel ezelőtt volt a nagy roham, amikor is a kínai és hongkongi vásárlók valóságos versenyt futottak a kurrens londoni irodaházakért (így kelt el a Leadenhall épület és a Fenchurch Street 20), ezt azonban egy piac szempontból nyugodtabb időszak követte.

Augusztusban azonban a CK Asset Holdings – melyet Li Ka-shing Hongkong egyik leggazdagabb embere alapított - 4,6 milliárd fontért alaposan bevásárolt Londonban, a tulajdonába került a Greene King sörfőzde és számtalan a céghez tartozó pub is. A CK Asset vezetése jelenleg a második generáció kezében van, ám a fiú Victor Li továbbra is meghatározó szereplője a hongkongi üzleti életnek. Egy Londonban élő kínai ügyvéd szerint „Ahova Li Ka-shing beteszi a lábát, oda mások is azonnal követik”.

Hongkongból most már folyamatosan érkeznek az Egyesült Királyság kereskedelmi ingatlanpiacára a befektetők. Szeptemberben például a Goldstone Commercial befektetési társaság egyik ügyfele vásárolta meg a Forum St. Paul irodaházát 80 millió fontért.

Az Ázsiából érkező potenciális befektetők vélhetőleg arra számítanak, hogy a Brexit előbb, vagy utóbb, se sokkal inkább előbb, be fog fejeződni, és ez az ügy nyugvópontra jut, ugyanakkor azt még megjósolni is nehéz, hogy mi lesz a hongkongi helyzet végső kimenetele  - mondja Nick Braybrook, a londoni Knight Frank ingatlanügynökség partnere.

Júniusban is volt egy jelentősebb kontraktus a City-ben, egy hongkongi székhelyű ingatlanfejlesztő cég, a Cheung & Sons 32 millió font értékben vásárolta meg az 1930-as években épített irodaépület, a Cornhill tulajdonjogát, közel az angol Nemzeti Bank székházához. "Ingatlant vásárolni most Londonban kifejezetten előnyös kondíciók mellett lehet" – állítja Ronald Sin, a Cheung & Sons vezető munkatársa. Kínában és az Egyesült Államokban jelenleg sok szempontból bizonytalan a helyzet, és bár az Egyesült Királyságban is vannak nehézségek, de ez az ország még így is a stabilitás szigetének tűnik”- mondja.

Júliusban a hongkongi tőzsdén jegyzett Wing Tai Properties vásárolta meg a Szent Pál-székesegyház közelében fekvő, 155 ezer négyzetméter alapterületű Salisbury Square irodaépületet, 222 millió fontért.

Komolyan tartanak egy munkáspárti győzelemtől

A nagy hongkongi ingatlanfejlesztő cégek ugyanakkor más típusú befektetések iránt is érdeklődnek az Egyesült Királyságban. Sokan szívesen befektetnének a technológiai ágazatba, a divatba, valamint a zöld energiába, ugyanakkor többségük tart a baloldali Jeremy Corbyn lehetséges hatalomra jutásától is.

Simon Smith, a hongkongi Savills kutatási igazgatója úgy véli, hogy egy, a  jelenleginél is stabilabb brit politikai környezet még nagyobb beruházásokat vonzana Londonba, bár szerinte nagyon sok hongkongi befektető már most is becsomagolt „bőröndökkel” áll útra készen, hogy az angol fővárosba települjön, igazán most már csak arra várnak, hogy a Brexitnek egy olyan formája valósuljon meg, amely elfogadható számukra, és természetesen befektetéseik számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
hírlevél
depositphotos