BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. június 5. 13:07

Az osztrák mellett már a német hatóságok is vizsgálódnak az osztrák kormány bukásához vezető ibizai videó ügyében. A felvétel elkészítésével három konkrét személyt gyanúsítanak, de több ismeretlen gyanúsított is van. Ugyanakkor nem csak a videó keletkezésével, hanem annak tartalmával kapcsolatban is nyomozás indul.

Hainz-Christian Strache sajtótájékoztatója Bécsben május 18-án, a botrány kirobbanása után. EPA/FLORIAN WIESER

Ausztria után Németországban is feljelentést tett Heinz-Christian Strache volt alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori elnöke az ibizai videó miatt.

A 2017-ben készült rejtett kamerás felvételen Strache és Johann Gudenus, aki akkor szintén az FPÖ befolyásos politikusa volt, arról beszélget egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával, hogyan lehetne kétes eredetű pénzből megtámogatni a párt választási kampányát állami megbízásokért cserébe.

Felderítik a hátteret

A feljelentéseket a müncheni és a hamburgi ügyészségen nyújtották be, erősítette meg Strache ügyvédje a Der Standardnak. (A felvételt a müncheni  Südddeutsche Zeitung és a hamburgi székhelyű Spiegel hozta nyilvánosságra  - a szerk.)  A szabadságpárti politikus korábban Bécsben is pert indított az ügyben.

Ezek a feljelentések is azt célozzák, hogy fény derüljön a történtek hátterére, a készítőkre és az esetleges megbízókra

- mondta az ügyvéd. A hatóságok azt vizsgálják, hogy valóban történt-e bűncselekmény (a videófelvételen szereplő személyek hírnevének rontása, személyes felvételek nyilvánosságra hozása).

Mivel az elmúlt héten már több más magánszemély is feljelentést tett az ügyben a két német lap ellen, és a feljelentések konkrét személyek ellen irányulnak, a „nyomozati eljárás már megkezdődött”, közölte a müncheni ügyészség.

Három gyanúsított

Ezzel párhuzamosan az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal külön nyomozócsoportot (SoKo-Ibiza) állított fel a történtek kivizsgálására, értesült a Presse. A SoKo-Ibizát az alkotmányvédelmi és terrorizmusellenes hivatal munkatársai is segítik.

Az ügynek jelenleg három gyanúsítottja (Julian H. magánnyomozó, Ramin M. bécsi ügyvéd és egy nő, aki Aljona Makarovának, egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát), valamint több ismeretlen gyanúsítottja van.

A nyomozás középpontjában Julian H. áll, aki az állítólagos Aljona Makarova kísérőjeként tűnik fel a videófelvételen. A gyanú szerint ő készítette a felvételt a müncheni magánnyomozó-irodája segítségével. Két korábbi alkalmazottja szintén érintett lehet az ügyben.

A videót Ramin M. próbálta több alkalommal is eladni, és ő volt az, aki korábban bemutatta a hamis unokahúgot Johann Gudenusnak. Osztrák lapok szerint Ramin M. már elismerte, hogy köze van a történtekhez, de további információt nem volt hajlandó közölni.

A korrupciót is vizsgálják

Ugyanakkor nem csak a videó keletkezésével, hanem annak tartalmával kapcsolatban is nyomozás indul. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák ügyészség Strache és Gudenus olyan esetleges tevékenységeire próbál fényt deríteni, amelyek törvénybe ütköznek.

A felvétel tanúsága szerint Strache a többi közt ezt mondta:

  • Ha az orosz befektető három héttel a választás előtt megveszi a Kronen Zeitungot (befolyásos osztrák bulvárlap), akkor állami közbeszerzéseket kap cserébe az FPÖ hatalomra kerülése esetén. Minden olyan üzletet, amit eddig az osztrák Strabag kapott, az oroszok által alapítandó cég fog kapni.
  • Utalt arra, hogy az orosz oligarcha egy közhasznú egyesületen keresztül is támogathatja a pártot, így megkerülhetik a törvényeket.

Az FPÖ egykori elnöke egyébként gyakorlatilag példának nevezte Orbán Viktor médiapolitikáját, és arról is beszélt, hogy Heinrich Pecina közbenjárásával „állítaná át” a Kronen Zeitungot. (Részletek itt: Orbán már nem fog az FPÖ-vel fotózkodni – az ibizai kémsztori magyar szála.)

Emellett nyomozás indul Markus Tschank ellen is, a többi közt hűtlen kezelés és hűtlen kezelésre való felbujtás gyanúja miatt. Az FPÖ parlamenti képviselője több olyan egyesületben töltött be vezető funkciót, amelyeken keresztül adományok áramoltak a párthoz. A könyvvizsgálók nem találtak törvénysértésre utaló jelet.

Az ibizai eseményekről és annak hatásairól készült videó-összeállításunkat és -kommentárunkat itt nézhetik meg:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél