5p
Németországban közzétették a tavalyi bűnözési statisztikákat. A számok azt mutatják, hogy 25 éve nem volt ilyen alacsony a bűncselekmények száma, a sajtó viszont rámutat az adatszolgáltatás súlyos hibáira, és reformokat sürget. Seehofer nemsokára bejelenti, hogyan is fognak kinézni a menekültek fogadóközpontjai.

Fotó: MTI/EPA/Herbert P. Oczeret

Kedden Horst Seehofer (CSU), az új német belügyminiszter, előtte bajor kormányfő bemutatta a 2017-es németországi bűnözési adatokat. Eszerint 5,76 millió bűncselekmény történt tavaly, tíz százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. Ez 1992 óta, 25 éve nem látott alacsony szám, sőt, ha lakosságarányosan nézzük – százezer főre 7000 eset –, akkor 30 éve nem volt ilyen alacsony – tudósított a DPA hírügynökség.

Az is biztató, hogy az esetek 55,7 százalékát derítették fel, ez 2005 óta a legjobb szám, amikor ennek a mutatónak a számítását egyáltalán elkezdték. De nagy a szórás, a betöréses lopásoknak csak 17,8 százalékát derítik fel, a gyilkosságoknál viszont ez a szám 95,6 százalék. A lakásbetörés és a zsebtolvajlás előfordulása is 23-23 százalékkal esett vissza. Az összes erőszakos cselekményé együtt viszont csak kis mértékben, 2,6 százalékkal csökkent.

Nőtt a főleg kiskorúakkal szemben elkövetett pornográf bűncselekmények és a rendőrök, mentősök sérelmére elkövetett támadások száma. A kábítószerrel és fegyverrel kapcsolatos visszaélések mennyisége is növekedett.

Kétmillió gyanúsított

Az 1,98 millió gyanúsított háromnegyede volt férfi, és 30 százalékuk nem volt német állampolgár. Ezzel kapcsolatban sokan nehezményezik, hogy legalábbis ebben a regiszterben nem teszik közzé az állampolgárság szerinti részletes számokat, és azt sem, hogy a német állampolgárok közül pedig mennyinek van „migrációs háttere”. (Rendszerint azt hívják így, aki ha Németországban is született, legalább az egyik szülője migráns – a szerk.)

A rendőrségtől is függ, hol keres

A statisztika kritikái közé tartozik, hogy egyes cselekmények nem itt szerepelnek, hanem más nyilvántartásokban, mint kisebb közlekedési kihágások, rendzavarások. Egyes gazdasági bűncselekmények és a terrorizmus is más adatbázisba kerül.

Az sem kerül be a számok közé, ha nem történik feljelentés az elkövetés után. Tehát, ha valahol csökken a bűnözés, az lehet azért is, mert a rendőrség kevésbé igyekszik arrafelé bűnözőket fogni, meg azért is, mert kevesebben tartják érdemesnek feljelentést tenni.

A citytől a menekültszállásig

Az egyes városok is nehezen hasonlíthatók össze, Frankfurt am Main esetében például, amely Európa egyik pénzügyi központja, a város számlájára írják az ottani, irdatlan méretű repülőtéren elkapott összes gonosztevőt. Például a lebukott kábítószer-csempészeket.

Megint mások arra emlékeztetnek, hogy a kisebb testi sértések komoly része menekültek egymás közötti civakodásából származik, túlzsúfolt menekültszállásokon. Ami azért is fordulhat elő, mert sok közöttük a fiatal férfi – a többi korosztályban és a szebbik nemnél nem szokás verekedni, akár német, akár külföldi az illető.

Gyüttmentek az utcán

Nagyon más az emberek biztonságérzete is, mint a tényleges folyamatok, statisztikák. Vannak, akiket a szenzációhajhász hírek sokkolnak és töltenek el félelemmel, mások pedig már attól is rosszul érzik magukat, ha „sok idegen népet látnak az utcán”, ahogy a Spiegel TV videójában mondta egy járókelő.

A szexuális bűncselekményekről a műsorban elmondták, hogy a törvények tavalyi szigorítása miatt az adatok összehasonlíthatatlanok. Másrészt ezen a területen nagyon nagy a sötét zóna, azaz a titokban maradó esetek száma. A becslések szerint a szexuális bűncselekmények 94 vagy 95 százalékát sohasem jelentik a rendőrségnek.

Miniszteri ambíciók

(Erre jutott egy Alsó-Szászországban végzett 2017-es kutatás is. Eszerint egyébként a testi sértéseknek is csak 36 százalékát követi feljelentés. Az autólopásokat és a betöréseket viszont a biztosítás miatt túlnyomó részt bejelentik.)

Seehofer miniszter azt mondja, az eredmények szépek, de továbbra is résen kell lenni. Az eredmények persze még elődjét dicsérik, nem őt. Fő ambíciója ezért inkább azon migrációs centrumok, a „horgonyközpontok” mielőbbi felállítása, amelyeket a koalíciós szerződésbe is beleíratott. A részleteket ezekről május végén kívánja ismertetni.

Táborba horgonyozva

A horgony, németül Anker itt az „Ankunfts-, Entscheidungs- und Rückführungszentrum”, azaz érkezési, döntési és visszavezetési (visszatoloncolási) centrum rövidítése is – írta az N.-TV.de honlapja. Itt végeznék el a tervek szerint gyorsabban és hatékonyabban a menekültekkel kapcsolatos tennivalókat, a döntési folyamat végén vagy integrációs tanfolyamokra küldve, vagy kitoloncolva az embereket. A központok előnye az lenne, hogy itt egy helyen lennének a hivatalnokok, tolmácsok, rendőrök, orvosok és az egyéb személyzet, nomeg a menekültek.

Ezért igyekszik Seehofer

A városok, községek nem lelkesednek a központok befogadásáért, mert minél nagyobb tömegű embert zsúfolnak egy helyre, annál könnyebben adódhat valamilyen botrány, rendzavarás. A menekültek bezárásáról nincs szó, de kötelező jelleggel jelölnék ki nekik ezeket a központokat lakóhelyül. Aki eltávozik, az nem kapna ellátást.

Kritikusai szerint Seehofer azért igyekszik ezzel annyira, mert ősszel Bajorországban parlamenti választások lesznek. Itt pártja, a CSU sokkal jobb eredményt érhet el, ha a miniszter tartja ígéretét, és hatékony intézkedésekkel hívja fel magára a figyelmet menekültügyben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG