BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. január 24. 12:20

Matolcsy György mai Heti Válaszban megjelent jegyzetében békén hagyja a jegybankot, most az üzleti sikeresség, illetve a magyar üzleti generációváltás témakörét járta körül a nemzetgazdasági miniszter. Ami azért is fontos, mert "növekedési fordulatot várunk".

Hogyan mákoljunk? Válaszol: Matolcsy György. Kép: Heti VálaszAmerikai szerzők könyvét idézve az üzleti siker tengerentúli receptje alapján a tárcavezető 4 fontos karakterjegyet sorol fel: vannak, akik a szívükre hallgatnak, mások a számokra és stratégiát alkotnak, megint másokat a bátorságuk vezet, és van az üzletembereknek az a csoportja, akiknek egyszerűen szerencséje van, sőt a "szerencsi vezeti őket".

"Erre (a szerencsére) minden sikeres vezetőnek szüksége van, de őket többször találja meg a szerencse, mert szerények, sebezhetőek, kíváncsiak, nagyvonalúak és nyitottak. Ráadásul nem fontos emberekkel barátkoznak, hanem szerencsésekkel, akik később lesznek fontosak. energiaforrásuk az optimizmus, hisznek a sikerben, ezért sikeresek. A Nagy Alapítók a szív és a szerencse képességét ötvözik" - írja a gazdasági miniszter.

Matolcsy szerint ránk fér a siker, és ehhez szerencse is kell, aminek esélyét növelhetjük, ha bizonyos jellemvonásokat megerősítünk magunkban. "A szerencse felfogás, életérzés és magatartás dolga is, nem csupán véletlen, önkényes, kaotikus és válogatós. A szerénység, sőt alázatosság, ha kíváncsisággal és optimizmussal párosul, vonzza a szerencsét" - írja Matolcsy, aki szerint minden egyes új találkozásban meg látnunk a soha vissza nem térő alkalmat.

A miniszter szerint 2013-ban a magyar vállalkozók ritka jó lehetőségekkel találkozhatnak: új befektetők, új uniós pályázatok, új vállalkozási formák, megújult adórendszer - "érdemes lesz megragadni az új lehetőségeket".Az unortodox gazdaságpolitikai elképzeléseivel már-már iskolát teremtő szaktárcavezető szerint a szerencse ahhoz pártol, aki "megkérdőjelezi a megszokottat, a kőbe vésett rendet. A kormány ezt teszi már közel 3 éve". És íme a jó tanács 2013-ra: "Ne hagyjunk ki járatlan utat eddig jártakért!"

De a legfontosabb mégsem ez, a miniszter szerint szakítanunk kell a "mély magyar pesszimizmussal", a szerencse ugyanis elkerüli a "búslakodót, azt, aki az >> úgysem sikerül<< csapdájába csalta önmagát". A miniszter szerint a növekedési fordulatban "minél többen bízunk,  annál közelebb jön".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
Makro / Külgazdaság Olaszország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket
MTI | 2020. augusztus 8. 08:10
Szeptember 7-ig.
Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
hírlevél