<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több száz tüntetőt lőttek le az utóbbi pár hétben a belügyi csapatok, amint azok Irán legfelsőbb vezetőjének eltávolítását követelték. A beszorult politikai elit egy hete büszkén jelentette be, hogy december folyamán az iráni-, az orosz- és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tart az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
Illusztráció. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iránban és Irán körül felforrósodott a politikai hőmérséklet. Friss amerikai hírszerzési jelentések szerint Teherán csapatmozgásai és fegyvereinek pozicionálása egy esetleges támadásra utalnak a térségben tartózkodó amerikai erők és érdekeltségek ellen. Azt pedig szintén az amerikai hírszerzés állítja, hogy Irán rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat tárol titokban Irak területén.

Brutális gazdasági mélyrepülés

Irán esetleges provokációiról szóló hírek egybeesnek az iráni gazdaságban és belpolitikában uralkodó, páratlanul feszült helyzettel. El lehet képzelni a pánik szintjét, amikor maga az iráni első alelnök vallja be egy tanácskozáson, hogy az amerikai gazdasági szankciók térdre kényszerítették az iráni gazdaságot és annak állapota az 1979-es forradalom óta nem volt ilyen pocsék.

Az iráni gazdaságot az olajexport élteti, ez adja a GDP negyedét és a költségvetési bevételek mintegy háromnegyedét. A tavaly májusban bevezetett amerikai szankciók miatt azonban az olajexport napi 2,45 ezer hordóról 0,26 ezer hordóra zuhant, ezzel mély recesszióba rántva a gazdaságot. A Világbank idén az iráni gazdaság 8,7 százalékos zsugorodásával számol. Míg egy dollár 32 ezer riált ért 2015-ben, most 126 ezret adnak érte a feketepiacon.

Belobbant az egész társadalom

Amikor pedig a kormány november 15-én bejelentette a benzin árának drasztikus emelését, véres zavargások törtek ki az országban. A hatóságok elképesztő brutalitásának eredményeképpen a legfrissebb jelentések szerint legalább 208 civil vesztette életét. Az utóbbi hetek zavargásai alapvetően különböznek a 2009-es mozgalmaktól, amikor a tüntetők a reformisták (Muszavi, Karrubi) mellett álltak ki. Akkor még a zavargásoknak voltak vezetőik és politikai céljaik.

A mostani eseményeknek nincsen vezetője és nincsenek meghatározott céljai. Nem számít a társadalmi osztály, a felekezet, mindenki utcára vonult. Az sem számított, hogy perzsa vagy-e, avagy arab kisebbségi.A szlogenek viszont jóval radikálisabbak, mint 10 éve. A tüntetők ugyanis már egyenesen Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Hámenei-nek a kirúgását követelik.

Bizony, ezek a kiáltások visszahozzák 1978 emlékét, amikor a tüntetők tízezrei a sah halálának szlogenjével vonultak fel – és a brutális belügyi erők akkor is a civilek közé lőttek. És bizony, a belügyi erők brutális parancsnokai már tudják: ha megdől a mullahok jelenlegi rendszere, akkor ugyanúgy az életükkel fizethetnek, mint 1979-ben az akkori parancsnokok, akiket a köznép felkoncolt, amikor megdőlt a sah rezsimje.

Hadgyakorlat tereli el a figyelmet?

A recessziótól eltekintve az iráni közemberek dühét az elharapózó korrupció és a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek váltották ki. A keményvonalas politikai vezetők ráadásul olajat öntöttek a tűzre az utóbbi hónapokban azzal, hogy kiteregették a reformisták- és mérsékeltek szennyesét. A keményvonalasok csak későn kaptak észbe, hogy ez végül nem az ő politikai győzelmüket eredményezte, hanem a köznép a teljes politikai elit ellen fordult.

Az iráni elit tehát most kétségbeesetten keres kiutat a feszültség levezetésére. Teherán ennek jegyében egy hete büszkén jelentette be, hogy december folyamán az iráni-, az orosz- és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tart az Indiai-óceánon. Az iráni hadsereg ezt „a világnak szóló üzenetnek” szánja.

hirdetés

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló