TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyár folyamán egy magasrangú iráni tábornok Moszkvába utazott, kiterítette vendéglátói elé Szíria térképét, és mutatta rajta, hogy Aszad bukásra áll: lassan a tengerbe szorítják. De mindjárt vázolta is elképzelését, mit kéne tenni. Az éledező szuperhatalomnak megtetszett az ötlet.

A földi erő

A hír a Reuters szerint most került napvilágra, és ez lapján most látjuk, mi az értelme az orosz bombázásoknak. Miután önmagában bombázással nem lehet megnyerni egy háborút, de igen alaposan meg lehet gyengíteni az ellenséget, nyilvánvaló volt, hogy a tervek között kell, hogy legyen valamilyen szárazföldi művelet is. Az oroszok nemrég cáfolták, hogy a földön harcba lépnének, így csat találgatni lehetett: vajon Aszad erőire vár-e a feladat, vagy esetleg azonosítatlan felkelőkre, mint Ukrajna szakadár területein?

Most megvan a válasz: az irániakra és libanoni barátaikra vár a feladat. Hónapokkal ezelőtt elkezdték tervezgetni, hogy az oroszok a levegőből rommá lövik az ellenséget (elsősorban az iszlám államot, de a gyakorlatban valószínűleg Aszad összes ellenfelét), majd az iráni speciális egységek a terepen elvégzik a feladat többi részét.

Pánik szülte

Mindezt a pánik szülte, miután Aszad bukásra állt, és ez kínosan érintette volna mindkét országot, ráadásul a világ többi részének sem okozott volna örömöt.  Ugyanakkor mind a két hatalomnak jól jön a beavatkozás, pláne ha sikerrel járnak, fontosságuk és szerepük kihangsúlyozására. Mindenki más pedig elvileg felháborodhatna ezen az önkényes háborúzáson, de hát a világnak volt egy éve, hogy kezdjen valamit az iszlám állammal, négy éve, hogy beavatkozzon Szíriában. Senki nem tett semmi érdemit, így ha valaki most kiiktatja a legrosszabbnak tartott erőket, pláne ha a a szír lakosság kisebb-nagyobb része visszatérhetne hazájába, akkor tulajdonképpen mindenki örülhet, még ha közben rettegnek is a két hatalom megerősödésétől.

A magas rangú Iráni tábornok, Szolejmáni az iráni Forradalmi Gárda speciális egységeinek parancsnoka, és közvetlenül Ali Hamenei ajatollah alárendeltje. Korábban Irakban szerzett tapasztalatokat, ahol a síita milíciák harcát segítette az iszlám állam ellen.

Magas szinten

Az irániak tehát meggyőzték az oroszokat, és a közös katonai beavatkozásról szóló döntést maga Hamenei és az orosz külügyminiszter hozta meg. Ezt követően Hamenei megbízta Szolejmánit, hogy utazzon Moszkvába kidolgozni a részleteket, és közben Szolejmáni Szíriában is járt párszor, alaposan felmérni a helyzetet. A mostani akciót tehát több hónapos gondos tervezés előzte meg.

Moszkva múlt héten kezdte meg a bombázásokat, és közben több száz iráni katona érkezett, hogy Aszad hadseregével együtt harcoljanak. Őket kiegészíti még az Irán által ugyancsak támogatott libanoni Hezbollah 3 ezer harcosa. Így, ha minden igaz, az a terv, hogy az orosz bombázások által meggyengített iszlám államot Aszad szír serege, az iráni és a Hezbollah erők győzik le.

Milyen lesz a béke?

Tegyük fel, hogy mindez így fog zajlani. A kérdés az, hogy milyen megoldás jöhet, ha működik a terv? Vajon Aszad síita erői uralni fogják-e újra egész Szíriát, amit a szunniták sosem fogadnának el, és minden úgy lenne, mint az arab tavasz előtt? Vagy létrehoznának egy alavita államot Aszadnak, és a szunnita területeken egy mondjuk úgy, baráti államot, esetleg szélesebb nemzetközi ellenőrzéssel? Ezek nyitott kérdések, nyilván akik a beavatkozást megtervezték, ezzel is foglalkoztak, de még nem ismerjük elképzeléseiket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél