<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Hezbollah
Makro / Külgazdaság Új lehetőség csillant föl a széteső Libanon előtt
Káncz Csaba | 2020. október 27. 14:24
Washington közvetítésével – az egyébként még mindig háborús állapotban álló – Libanon és Izrael 3 hete tárgyalásokat kezdett vitatott tengeri határukról. Ha Libanon már rendezett tengeri határokkal a felségvizein földgázkincset találna, az sokat segítene a gazdaságon és a béke kilátásain. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szövetségesei alakítottak kormányt Libanonban – ki fog nekik segíteni?
Káncz Csaba | 2020. január 24. 09:18
A libanoniak elvesztették hitüket a teljes politikai osztályban és az ország bankrendszerében, miközben a nemzetközi pénzpiacok elvesztették a hitüket Libanonban. Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amikor odacsap Izrael – az oroszok fejére is hullana a rakétákból
Káncz Csaba | 2018. december 6. 08:20
Izraelt és az Egyesült Államokat egyre inkább aggasztja az Irán által minden szinten támogatott Hezbollah masszív fegyverkezése. Az amerikai hírszerzés szerint egy újabb háború Izrael és a Hezbollah között már belesodorná Iránt is és belobbantaná az egész térséget. Az izraeli légierő hadgyakorlaton modellezi az orosz S-300-as légvédelmi rendszerek kiiktatását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Folynak az Irán elleni háború előkészületei – újra felrobbanhat a Közel-Kelet
Káncz Csaba | 2017. november 7. 08:39
Az egyre erősödő Irán-barát Hezbollah már régóta csípi a szemét mind Rijádnak, mind Tel-Avivnak, mind Washingtonnak. A Jerusalem Post szerint a libanoni kormányfő lemondása Izraelnek nagyobb jogosultságot adott arra, hogy teljeskörű katonai kampányt indítson Irán és Libanon ellen. A szaúdi kormányzat szerint, ha folytatódnak az iráni gyártmányú rakétatámadások Jemenből, azt egy ponton Irán részéről hadüzenetnek fogják fel.
Makro / Külgazdaság Rászólt Iránra a kistigris atomhatalom
Fellegi Tamás | 2016. december 16. 06:07
Aleppó elestével nemcsak Oroszország presztízse és hatalma nőtt meg, hanem Irán lehetőségei is kiszélesedtek, egyes vélemények szerint befolyása immár a Földközi-tengerig tart. Ezt már Izrael sem hagyja figyelmen kívül, ezért üzent a korábban a létére törő Teheránnak: nem nyúl vagyok, hanem tigris, akit ha sarokba szorítanak, beveti akár az atomfegyvert is.
Makro / Külgazdaság Miért fordított hátat Putyin Szíriának?
Fellegi Tamás | 2016. március 17. 06:09
Többé-kevésbé mindenkit meglepett az orosz elnök bejelentése, hogy lényegében kivonul Szíriából, csak szerény erőt hagy ott. Vajon eleve stratégiája része volt-e a limitált célok megvalósítása, vagy az események menet közbeni alakulása, a tűzszünet megvalósulása és a békekonferencia megnyitása késztette a döntésre?
Makro / Külgazdaság Végre egy oldalon a két szuperhatalom: tűzszünet érlelődik Szíriában
Fellegi Tamás | 2016. február 12. 08:55
Végre komolyan veszi a szíriai polgárháborút a nemzetközi közösség: Münchenben 17 ország képviselői tárgyalnak, és most úgy tűnik, konkrét és hatékony lépésekre szánták el magukat, legalábbi rövidtávon. Jobb későn, mint soha. A hosszabb távú rendezésben viszont még nem sikerült egyezségre jutniuk.
Makro / Külgazdaság Putyin mindenre gondol: biztosítja a hátát az Arab-félszigeten
Fellegi Tamás | 2015. október 13. 08:20
Úgy tűnik, az oroszok átgondoltan vágtak bele a szíriai kalandba: nem akarnak fölöslegesen ellenségeket szerezni. Miközben Aszadot támogatják, annak esküdt ellenségével, a szaúdiakkal is tárgyalnak, akik nélkül valószínűleg úgysem lehetne stabil békemegoldást elérni.
Makro / Külgazdaság Irán vette rá az oroszokat a szíriai beavatkozásra?
Fellegi Tamás | 2015. október 8. 06:08
A nyár folyamán egy magasrangú iráni tábornok Moszkvába utazott, kiterítette vendéglátói elé Szíria térképét, és mutatta rajta, hogy Aszad bukásra áll: lassan a tengerbe szorítják. De mindjárt vázolta is elképzelését, mit kéne tenni. Az éledező szuperhatalomnak megtetszett az ötlet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG