<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A piaci várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal, 1,5 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a monetáris politikáért felelős alelnök, Virág Barnabás 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján ismerhetjük meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 1,2 százalékos jegybanki alapkamat 0,3 százalékponttal, 1,5 százalékra emelkedik. Ez június végétől sorrendben a harmadik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája több mint hat éve nem látott magas szintre ment fel.

A többi monetáris kondíció mértéke augusztus 25-étől az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 0,55 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 2,45 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 2,45 százalék.

A tanács döntése megfelel a piaci várakozásoknak. Hiába lett ugyanis az éves infláció 0,7 százalékponttal alacsonyabb, 4,6 százalék a júniusi, amúgy éves csúcsnál, ez még mindig jelentősnek tekinthető távolságra van az MNB céljától. Ez középtávon 3 százalék, amelytől a jegybank mindkét irányba 1-1 százalékpontos eltérést tolerál.

Sorrendben harmadszor szigorítottak. Fotó: MTISorrendben harmadszor szigorítottak. Fotó: MTI

A felgyorsult infláció miatt az MNB május végén helyezte kilátásba, hogy június végén alapkamatot emelt, majd miután ez megtörtént, Matolcsy György közölte, hogy nem egyszeri alkalomról, hanem egy kamatemelési ciklus kezdetéről van szó. Amely legalább a következő inflációs jelentés megjelenéséig tart - jelentette be július végén a monetáris politikáért felelős alelnök, Virág Barnabás. Ez a bizonyos infllációs jelentés szeptember 23-án jelenik meg, de a Monetáris Tanács már korábban megismeri a főbb számokat, így azok figyelembevételével határozhat a szeptember 21-ei ülésén arról, fenntartja-e a 30 bázispontos emelési ütemet, vagy attól eltér.

A piacon mindenesetre arra számítanak, hogy bár az MNB szeptemberben is tovább emeli az alapkamatát, sőt az év további hónapjaiban is szigoríthat, azt már kisebb mértékben teszi.

Bár a forint az euróval szemben a ma reggeli 350-es szintről délután 1 órára jelentősen, a 349-es szint alá erősödött, a kamatdöntés előtt ismét gyengülni kezdett, s 349,4 forint körül várta a Monetáris Tanács bejelentését.

Mint arról laptársunk, az Mfor.hu ma reggeli cikkében beszámolt, a kamatemelés hatása hamar érződhet az új hitelek feltételein és azon változó kamatozású kölcsönök kondícióin, amelyek fordulónapja szeptemberre esik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos