Egy hónappal korábban, áprilisban 1,9 százalék volt az éves infláció.
Havi szinten az elemzők által várt 0,1 százalékos emelkedéssel szemben stagnáltak a fogyasztói árak Olaszországban, miután áprilisban 0,1 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest. Az Istat közleménye szerint az éves árnövekedés lassulásához főként a szabályozott és a nem szabályozott energiatermékek árának alakulása, valamint a rekreációs és szállítási szolgáltatások mellett a friss élelmiszerek árának lassuló ütemű drágulása járult hozzá.
A nem szabályozott energiatermékek ára 4,3 százalékkal csökkent az előző hónapban jegyzett 3,4 százalékos esést követően, a szabályozott energiatermékek drágulása pedig az előző havi 31,7 százalékról 29,1 százalékra mérséklődött májusban.
Fotó: Depositphotos
A feldolgozott élelmiszerek (beleértve az alkoholt) éves szintű áremelkedése 2,2 százalékról 3,3 százalékra gyorsult az év ötödik hónapjában, míg a friss élelmiszerek 3,7 százalékkal drágultak az áprilisi 4,2 százalékos árnövekedést követően.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme az elemzők által várttal összhangban 1,9 százalék volt az előző havi 2,0 százalék után, havi összevetésben pedig 0,1 százalékos emelkedést jegyeztek fel az előző havi 0,4 százalékos növekedést követően.
A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció 2,0 százalékra mérséklődött májusban az áprilisban regisztrált 2,1 százalékról. (MTI)
Havonta készített árkosarunk csak megerősíti az irigykedést: