<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.

Ezt a gyártó, a CSPC Pharmaceutical Group nevű kínai nagyvállalat jelentette be, aminek különös jelentősége van, mert a külföldi vakcinák továbbra sem engedélyezettek az ázsiai országban.

Kínában 2022 decemberében és 2023 januárjában robbanásszerűen megnőtt a koronavírusos esetek száma, miután váratlanul feloldották az addigi szigorú kijárási és utazási korlátozásokat.     A CSPC által kifejlesztett vakcinát az illetékes pekingi hatóság egyelőre csak "sürgősségi használatra" hagyta jóvá - írja az MTI a vállalat közleményére hivatkozva.

Ez lesz az első mRNS vakcina Kínában. Fotó: Depositphtoos
Ez lesz az első mRNS vakcina Kínában. Fotó: Depositphtoos

Az új kínai védőoltás nagyon hatásosnak bizonyult az ellenőrző tesztelés során, amikor emlékeztető oltásként használták olyan embereknél, akik már kaptak más típusú vakcinát - tette hozzá a CSPC, további részletek ismertetése nélkül.

Az úgynevezett hírvivő, azaz mRNS alapú védőoltásokat általában a leghatékonyabbnak tartják a súlyos fertőzőbetegségek, így a koronavírus okozta halálozások csökkentésében. A hagyományos vakcinák működésének alapja, hogy fokozatosan hozzászoktatják az emberi szervezetet a vírus jelenlétéhez oly módon, hogy a legyengített vagy hatástalanított vírust közvetlenül a szervezetbe juttatják.

Ezzel szemben a koronavírus-világjárványban széles körben elterjedt, mRNS alapú védőoltások másként működnek. Ezek a vírus egy kisebb elemére összpontosítanak: a SARS-CoV-2 vírus esetén a tüskefehérjére. Az ilyen vakcina fő feladata, hogy a genetikai utasítások hordozóját, az úgynevezett hírvivő RNS-t juttassa az emberi szervezetbe, amely azután arra utasítja, hogy ilyen tüskefehérjét termeljen. A szervezet immunrendszere ezt az önmagában ártalmatlan tüskefehérjét a koronavírus részeként fogja észlelni, és válaszul ellenanyagot, antitesteket fog termelni.

Kína eddig még nem engedélyezte semmilyen külföldi vakcina használatát az országban, sem a Pfizer-BioNTech, sem a Moderna vakcináit, amelyek szintén mRNS alapú védőoltások.

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG