<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Fényképet hozott nyilvánosságra a holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport annak az orosz gyártmányú Buk rakétának egy darabjáról, amely feltehetően a Kelet-Ukrajnában 2014 nyarán lezuhant maláj utasszállító katasztrófáját okozta - jelentette kedden az ukrán média.

A katasztrófa körülményeit vizsgáló holland, ausztrál, maláj, belga és ukrán bűnügyi szakértőkből álló csoport jelentésében közölte, hogy a fotón látható rakétadarabot az utasszállító gép becsapódásának helyszínén találták.

A rakétadarab újabb bizonyíték lehet arra, hogy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el a malajziai légitársaság Boeing 777-esét 2014 júliusában, vagyis a korábbi moszkvai állítással szemben nem egy ukrán csatarepülőgép lőtte le.

A rakétadarabról készült kép. Forrás: JIT

A maláj utasszállító a Donyeck megyei szakadárok által ellenőrzött területen csapódott be. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járaton 298-an voltak, a szerencsétlenséget egyikük sem élte túl. Mivel az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandia koordinálja a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozást.

A pilótafülke mellett robbanhatott fel

A vizsgálatot összehangoló Holland Biztonsági Iroda (OVV) 2015. október 13-án tette közzé a nemzetközi szakértők végleges jelentését. Ebben már kétséget kizáróan megállapították, hogy Buk rakéta okozta a tragédiát. A dokumentum alapján a rakéta - működési elvének megfelelően - a repülőgép pilótafülkéje mellett, tőle kevesebb mint egy méterre robbant fel, repeszei azonnal megölték a személyzet három tagját, valamint leszakították a gép orrát. A jelentés azonban nem nevezte meg, hogy ki a felelős a rakéta indításáért, és arra sem tért ki, hogy honnan lőtték fel. Kijev és Moszkva azóta is kölcsönösen egymást vádolja az utasszállító lelövésével. Sok nemzetközi szakértő és több nyugati hírszerző szolgálat viszont Kijevhez hasonlóan azon az állásponton van, hogy Oroszország a felelős a repülőszerencsétlenségért.

A lelőtt maláj gép roncsai

Eliot Higgins, a független oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet alapítója a keddi médiajelentésekre reagálva kijelentette, hogy az 53-as orosz dandár Buk rakétájával lőtték le a maláj gépet a donyecki szakadárok által uralt Sznyizsne település környékéről. Higgings bizonyosnak mondta magát abban, hogy a Bellingcat által korábban közzétett nyomozati eredmények hitelességét a nemzetközi nyomozócsoport is alá fogja támasztani. Kétségének adott hangot viszont azzal kapcsolatban, hogy a tragédia felelősét is meg fogják nevezni.

"Úgy gondolom, nehéz dolog lesz a többi országnak az, hogyan bánjon egy olyan országgal, amely megölt 298 embert, majd erről nem egyszer hazudott és bizonyítékokat hamisított meg" - jelentette ki Higgins Oroszországra utalva.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG