BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. február 27. 14:44

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi programja, amelyben 12 területen 330 javaslatot tesznek Magyarország versenyképességének javítására. Ezek között külön szerepel a külföldön élő magyarok hazahozatala is, mint a hazai munkaerőpiac lehetséges tartalékai. A hazavonzást többek között a hiányszakmák bérfejlesztésével, külföldi toborzással, adókedvezményekkel és a nem itthon szerzett diplomák elfogadtatásának egyszerűsítésével képzelik el.

600 ezer magyar is élhet külföldön

Hogy pontosan hány magyar él külföldön, arról eltérnek a becslések. A Központi Statisztikai Hivatal a külföldön életvitelszerűen élő magyarok számát 260-350 ezer fő közé teszi, míg az ENSZ szerint 600 ezer körül alakulhat a számuk. A külföldön élő magyarok többsége az Európai Unióban él, azon belül pedig Németország, Nagy-Britannia, Ausztria és Hollandia a fő célországok, míg Európán kívül a legnagyobb célország az Egyesült Államok.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 230 oldalas Versenyképességi programjának munkaerőpiaci területe külön alfejezetben foglalkozik a külföldi magyarokkal, mivel ők (az inaktívak mellett) jelentős munkaerőtartalékot jelenthetnek a magyar gazdaságnak.

A válság után vették a sátorfát a magyarok 

Az MNB programja szerint a külföldön élő népesség arányát tekintve a hazai mutató a legalacsonyabb (6,5 százalék 2017-ben) a kelet-közép-európai térségben és jelentősen elmarad az EU-s átlagtól is - az elmúlt két évtizedben a régiós országok mindegyikében nőtt a külföldön élők aránya. Azonban míg az újonnan csatlakozó EU-s országok többségében már a csatlakozás után érdemben megindult a kivándorlás, addig hazánk esetében csupán a válság után vált jelentősebbé. A visegrádi országok közül Lengyelország rendelkezik a legjelentősebb külföldön élő népességgel (12,4 százalék), míg a KKE régióban Románia uniós szinten is kimagaslik (18,2 százalék).

A külföldön élő, itthon született magyarok számának alakulása (Forrás: ENSZ/MNB)

A külföldön élő magyarok döntő része a fiatalabb korosztályokba tartozik, emellett iskolai végzettségük és munkavállalási hajlandóságuk is átlag feletti. A kint élők többsége még nem érte el a 40 éves kort, a diplomások aránya pedig közel kétszerese a hazai lakosságon belüli aránynak a KSH szerint.

Jelentős emellett a szakmunkások külföldi munkavállalása is, akiket elsősorban Németország és Ausztria vonz. (Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók számának alakulásáról minden hónapban beszámolunk, legutolsó összesítésünket itt találja.)

A magyar állampolgárok Magyarország felé irányuló
nettó migrációjának egyenlege (Forrás: Eurostat/KSH/MNB)

Korosztályi összetételük, magasabb végzettségük és munkavállalási hajlandóságuk miatt a külföldön élő magyarok érdemi növekedési potenciált jelentenek a hazai gazdaságnak – állapítja meg az elemzés, amely 100 ezer külföldről hazatérő állampolgár foglalkoztatásával számol.

A magyar munkavállalók hazahozatalára négypontos javaslatot is megfogalmazott az MNB:

  • bérfejlesztés az állami hiányszakmákban,
  • a családtámogatási elemek ismertségének növelése,
  • magyar vállalatok külföldi toborzásának támogatása,
  • és a külföldön szerzett diplomák elfogadtatásának egyszerűsítése.

A bérfejlesztés több állami és egyéb hiányszakma esetében is hozzájárulhat azok vonzerejének és megtartó erejének növeléséhez. Az elmúlt időszakban egyre nagyobb a szakemberhiány az építőipari és szolgáltatói szektor mellett az egészségügyben, de előretekintve a pedagógushiány is egyre komolyabb lehet.

Egyes hiányszakmák bruttó átlagkeresete Magyarországon 2016-ban.
Sötétkékkel az elsősorban állami foglalkozások (Forrás: NFSZ/MNB)

A jelentés egyúttal kitér arra: az elmúlt évek béremelései ellenére is szükséges a bérek további növelése az érintett hiányszakmákban, ami egyrészt segítheti a külföldön élő állampolgárok hazatérését, másrészt vonzóbbá teheti ezen szakmákat a fiataloknak. (Egy példát is hoznak, eszerint Lengyelországban a külföldön, tudományos területen dolgozókat kívánják hazavonzani egy programmal, amelynek keretében a hazatérők nyugat-európai szintű díjazásban részesülhetnek.)

Itthon bőkezűen támogatják a családokat, ingyenes az oktatás és az egészségügy

Második eszköz lehet a külföldön élő magyarok hazavonzásának a „nemzetközileg bőkezű hazai családtámogatási elemek széleskörű ismertségének növelése” – írják, egyúttal emlékeztetnek is arra, hogy Magyarországon az állam a gyermek születését követő első három évben folyamatosan biztosít valamilyen jövedelempótló pénzbeli ellátást. Ez a jelentés készítői szerint átlagon felüli gyakorlat nemzetközi összehasonlításban (családi adó- és járulékkedvezmény, csed, gyed, gyes, családi pótlék), továbbá egyéb juttatások is igénybe vehetők (például a családok otthonteremtési kedvezménye, első házasok adókedvezménye).

Hatékony eszköz lehet a kivándoroltak hazavonzására az államilag támogatott oktatási és egészségügyi rendszerre való figyelemfelhívás, amit belföldi és külföldi kampányok is segíthetnek.

Nem volt népszerű a Gyere haza, fiatal! programA külföldön munkát vállaló magyar fiatalok hazahozásával a kormány is próbálkozott, kevés sikerrel. Alig több mint egy év után a programot 2016-ban le is állították. 100 millió forintot különítettek el rá, a kormány célja az volt, hogy lakhatási, letelepedési támogatással és munkahely biztosításával segítse a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését.

Toborzás adókedvezményekkel

Harmadik út a magyar vállalatok külföldi toborzásának támogatása költségek leírásával, adókedvezményekkel. Eszerint a hazai tulajdonú vállalatok külföldi munkaerő-toborzása is támogathatja a külföldön élő magyarok hazavonzását. Különböző kedvezmények, például a toborzási költségek leírása, adókedvezmény biztosítása a hazatért munkavállalók után, vagy a külföldi hirdetésekhez nyújtott támogatások ösztönözhetik a hazai vállalatokat külföldön élő magyarok hazahívására.

A külföldről hazatérő, ott nem a szakmájukban dolgozó munkavállalóknál magasabb adókedvezmény – például egy éven keresztül – segítheti a pályaelhagyó diplomás fiatalok eredeti végzettségüknek megfelelő szakmában történő elhelyezkedését Magyarországon.

A toborzáshoz hasonló kezdeményezés Romániában is volt, ahol a kormány a külföldön dolgozó állampolgárok hazacsábítására a kivándorlás legfőbb célországaiban (Olaszországban és Spanyolországban) szervezett állásbörzéket, és ismeretterjesztő kampányt tartott a szülőhazájukban történő vállalkozásalapítás lehetőségeiről.

Hónapokig tart a szakképzettség honosítása

Negyedik, utolsó javaslatként a külföldön szerzett diplomák elfogadtatásának egyszerűsítését említik. A külföldön szerzett felsőfokú oklevelek elismerésének egyszerűsítése és akár ingyenessé tétele támogathatja a külföldön végzett fiatalok hazatérését és itthoni munkaerőpiaci elhelyezkedését.

Továbbtanulás esetén a kiválasztott oktatási intézmény hatásköre az elismerés, míg a szakma gyakorlása céljából a végzettségi szint és a szakképzettség elismerése az Oktatási Hivatal feladata. Jelenleg a szakképzettség elismerése 4 hónapot is igénybe vehet, valamint díja elérheti a 60 ezer forintot. Emellett bizonyos szakmák esetében kamarai tagság vagy egyéb vizsga letétele is szükséges lehet.

A Versenyképességi program további részeiről itt írtunk:
Matolcsyék több nyugdíjat adnának a gyerekeseknek >>>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél