BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 27. 17:11

A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.

A járvány lecsengésével egyre tisztább képet kapunk, hogy a védekezéssel kapcsolatos közvetlen ráfordítások mekkora összeget emésztettek fel. A 2020. évi központi költségvetésről szóló törvény módosító indítványából kiderült, hogy a bérjellegű költségek viszonylag kis részét tették ki a kiadásoknak. Az egészségügyi szakdolgozók és védőnők korábban eldöntött béremelése 81,9 milliárd forintot emészt fel, míg az egyszeri bérkiegészítés - mely a dolgozóknak adandó 500 ezer forintos juttatást jelenti - 70,6 milliárd forintba kerül.

Az eszközbeszerzések, és egyéb tételek ugyanakkor 608,5 milliárd forintot tesznek ki. Ezek ugyanakkor az eldöntött kiadások, amelyek egy része jelenleg még nem realizálódott. A tervezetből kiderül, hogy a megvalósult kiadások 431,2 milliárdra rúgnak. A legnagyobb tételt a Külgazdasági és Külügyminisztérium jegyzi, az ő járványügyi büdzséjük 470 milliárd forint, amelyből 363 milliárdot már el is költöttek. A törvénytervezet nem részletezi, de feltételezhető, hogy ez az elsősorban Kínából érkező orvosi eszközökre (lélegeztetőgép) és segédeszközökre (maszkok, védőruhák, kesztyűk) ment el.

Egészségügyi felszerelések érkeznek Kínából (MTI fotó - Botár Gergely/ kormany.hu) Egészségügyi felszerelések érkeznek Kínából (MTI fotó - Botár Gergely/ kormany.hu)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 7,6 milliárdot kapott, amit már fel is használt. Hasonló a helyzet a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósággal, amelynek 900 millió büdzséje volt, amit fel is használt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ rendelkezik még komolyabb forrásokkal, hiszen 129,9 milliárd felett diszponálhat, amelyből 59,5 milliárdot költött el.

Ami a Járvány Elleni Védekezési Alapot illet, annak forrásainak jelentős része költségvetési átcsoportosításból származik, ez 426 milliárdot tesz ki. Emellett a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadó (36 milliárd), a pénzintézeti szektor hozzájárulása (55 milliárd) és a gépjárműadó önkormányzatoktól átirányított része (34 milliárd) adja ki a forrásokat.

Ennyi ment gazdaságvédelemre és annak újraindítására

Ami a járvány kapcsán született gazdaságvédelmi lépések forrásait illeti, az a központi intézmények és programok megtakarításaiból (922 milliárd) és a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevételeiből (423 milliárd) álltak össze. Az elköltött összegek nagyobb része (466,5 milliárd forint) egyébként a gazdaság újraindítása sorra került, míg gazdaságvédelmi címszóval 80,7 milliárdot költött el május 25-ig az állam.

Érdekes megnézni azt is, hogy mire mennyit fordítottak, amelyek közül nem a munkahely-megtartás vagy a -teremtés kapta a legtöbb forrást, hanem a kiemelt ágazati programok (összesen 259 milliárd). Munkahely-megtartásra 26 milliárd ment, míg munkahely-teremtésre 154 milliárd. Értelemszerűen előbbi elsősorban a gazdaságvédelem, míg utóbbi jórészt a gazdaság újraindítása érdekében történt.

A kiemelt ágazati programoknál is elsősorban az újraindítás volt a fókuszban, hiszen a közel 260 milliárd forintból 234 milliárd ezt szolgálta. A fentiek mellett a kormány 95 milliárdot szánt vállalkozások finanszírozására, család- és nyugdíjasvédelmi programra pedig 12,9 milliárdot fordítottak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
hírlevél