BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 26. 13:06

Az MNB ma publikált inflációs jelentésének másik figyelemre méltó megállapítása, hogy lehet, az idén 378 milliárd forintos Országvédelmi Alapot 2020-ban teljes mértékben fel kell használni, így a költségvetési hiány a gazdasági növekedés mértékétől függően a GDP 1,6-2,0 százaléka között alakulhat.

A magyar gazdaság fundamentumai erősek: az elmúlt évtizedben követett gazdaságpolitika fenntartotta hazánk makrogazdasági egyensúlyát, valamint számottevően csökkentette a külső és belső sérülékenységét – ez a felütése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentésének.

Ahogy arról már két napja Nagy Márton, az MNB alelnöke beszámolt, a jegybank megítélése szerint a járvány negatív gazdasági hatásai miatt a növekedés 2020 első felében érdemben lassulhat, majd a negatív hatások kifutásával és a korábban kieső gazdasági aktivitás helyreállításával párhuzamosan a GDP, a munkaerőpiac, a hitelezés és a külkereskedelem is újra bővülhet. Ám annak ellenére, hogy a Pénzügyminisztérium már a recessziót sem zárja ki, a Szabadság téren még mindig arra számítanak, hogy a hazai GDP 2020-ban 2-3 százalékkal nőhet. Amelyet 2021-ben egy felpattanás, 4-4,8 százalékos bővülés követhet, míg 2022-ben 3,5 százalékos lehet a növekedési ütem. Mindazonáltal Magyarország eurózónához viszonyított, legalább 2 százalékos növekedési többlete megmaradhat.

Fékezett lassulás?

A GDP több mint felét kitevő háztartási fogyasztások lassulása nem lesz jelentős – mutatott rá Balatoni András, a jegybank igazgatója a mai, online sajtótájékoztatón. E téren a sok esetben pánikvásárlások, betárazások miatt az első negyedév kifejezetten jól sikerülhet, ám az MNB természetesen számít arra, hogy ez a szint az év további részében nem lesz fenntartható. A kereslethez muníciót adhat, hogy – jelezte Balatoni András – a bérek emelkedéséről szóló megállapodás még a koronavírus előtt megszületett, így a jövedelmek annak ellenére nőhetnek, hogy a munkanélküliség emelkedik. Az is pozitívum, hogy a lakossági megtakarítási ráta tartósan magasan alakul, amit a tavaly bevezetett Magyar Állampapír Plusz is támogat.

Ami a vállalati szektort illeti, az MNB már a három hónappal korábbi inflációs jelentésében is arra számított, hogy a beruházások 2020-ban 4-5 százalékkal lassulnak. A beruházási ráta (vagyis a beruházások GDP-hez viszonyított aránya) azonban magas maradhat, 28 százalék – ez a záloga a már említett 2 százalékos növekedési többletnek. Azt, hogy a beruházási kedv továbbra is élénk maradhat, a jegybank szerint a kedvező finanszírozási környezet mellett az általa tavaly júliusban elindított Növekedési Kötvényprogram is segít. Ugyanakkor azt elismerik, hogy a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt egyes beruházások későbbre tolódhat.

A járvány terjedése a külső konjunktúrát is ronthatja, emiatt 2020 első két negyedévében az export és az import egyaránt lassul. Az elmaradt kivitelt a vállalatok az idei év második felétől fokozatosan pótolhatják. Így 2021 második felétől a hazai áruexport ismét a külső keresletet meghaladó mértékben bővülhet, ami Magyarország exportpiaci részesedése javulását eredményezheti. Az exportteljesítmény helyreállásával a nettó export 2021-ben és 2022-ben ismét pozitívan járulhat hozzá a gazdaság növekedéséhez – ítélik meg az MNB-ben.

Az MNB legfrissebb prognózisai

A 2020-ban visszafogottabb fogyasztás miatt lényegesen alacsonyabb lehet a kereslet mind a jelzálog-, mind a fedezetlen fogyasztási hitelek iránt. Mindazonáltal a jegybanknál úgy vélik, a háztartási hitelek állománya az idén összességében 5 százalékkal emelkedhet, arra alapozva, hogy a munkaerőpiaci folyamatok hatására romló visszafizetési képességet az év végéig elrendelt törlesztési moratórium ellensúlyozhatja. 2021-től pedig 2023 elejéig évente akár 11 százalékos bővülést is elképzelhetőnek tartanak, de csak akkor, ha a járvány makrogazdasági hatásai átmenetiek lesznek.

A járvány következtében az MNB szerint nem kizárt, hogy az idén 378 milliárd forintos Országvédelmi Alapot 2020-ban teljes mértékben felhasználhatják, így a költségvetési hiány a gazdasági növekedés mértékétől függően a GDP 1,6-2,0 százaléka között alakulhat. Az államadósság-ráta 2022 végére 60 százalékra csökkenhet, s a devizaarány is mérséklődhet, ami Balatoni András szerint tovább javítja a magyar gazdaság ellenállóképességét.

Veszélyzónák

Idehaza a legkritikusabb ágazatok: a járműgyártás, a turizmus, a kulturális szolgáltatások, a szállítás és a raktározás – ismételte meg az igazgató Nagy Márton keddi szavait – ezek a GDP 12-15 százalékát termelik, de ez az arány a beszállítóikkal együtt már 15-20 százalék. Az a prognózis viszont újdonság, miszerint e szektorok egy hónapos leállása esetén 0,9-1,3 százalékkal lehet alacsonyabb az éves GDP-növekedés.

Ami az inflációt illeti, a jegybank szerint az üzemanyagárak számottevő csökkenése – mint arról beszámoltunk, péntektől olyan olcsó lesz a benzin, mint a 2008 őszi válság előtt volt – következtében az infláció már márciusban visszatérhet a 3 százalékos céltól mindkét irányba 1-1 százalékponttal terjedő mértékű toleranciasávba, s rövid távon, gyors ütemben a cél alá csökken. A nyersanyag- és élelmiszerárak magasabbak lehetnek, ezt kompenzálhatják a zuhanó olajárak. Mindazonáltal az infláció a következő hónapokban is nagyon változékony maradhat.

A Monetáris Tanács kamatdöntéseinél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció 2020-ban átlagosan 3,2-3,5 százalék körül alakulhat, majd fokozatosan 3 százalékra mérséklődhet, amiből arra lehet következtetni, hogy egyelőre nem lehet számítani arra, hogy az infláció miatt az MNB a 0,9 százalékos alapkamata megváltoztatására kényszerülne.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél