BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 20. 11:24

E címet azok a konstrukciók nyerhetik el, amelyek egy kötelező alapcsomagot tartalmaznak, amely mellé az ügyfelek további kiegészítő fedezeteket választhatnak. Fontos változás, hogy az ilyen otthonbiztosításokat már negyedévente is fel lehetne mondani, nemcsak az éves szerződési fordulón.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások (mfo) bevezetésével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fő célja, hogy a lakásbiztosítók közötti, jelenleg gyenge verseny erősödjön – mutatott rá Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a mai sajtótájékoztatóján. A tizenkét lakásbiztosító között ugyanis nagy a koncentráció, a négy legnagyobb termelte ki a tucatnyi szolgáltató 2018-as össz-díjbevételének a 85 százalékát.

A lakásbiztosítók 2020. január 10-étől pályázhatnak a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások címre, amely elnyeréséhez a jegybank szigorú követelményeket támaszt a kárrendezés, ügyféltájékoztatás, díjmódosítás terén.

Az mfo a második az MNB minősített fogyasztóbarát minősítésű termékei sorában. A 2017 szeptemberében bevezetett minősített fogyasztóbarát lakáshitelből eddig közel 60 ezret helyeztek ki, 680 milliárd forint értékben – közölte Kandrács Csaba. Tízből hat hitel már ilyen, valamivel több mint a kétharmaduk pedig legalább tíz évre rögzített kamatozású.

Egy mfo-nak kötelező tartalmaznia egy alapcsomagot. Ez a piacon szokásos valamennyi környezeti csapás és külső okra visszavezethető 15 alapkockázat (például tűz, vihar, villámcsapás). Valamint 5 olyan kockázat fedezésére szolgál, amelyek általában csak kiegészítőként érhetők el, de gyakori – 80-90 százalékban előforduló – káresemények, mint például vízkár (ilyen az elfolyt víz is), betöréses lopás, rongálás vagy üvegtörés.

Az alapcsomag mellé az ügyfelek – igényeik szerint – ugyanolyan elnevezésű, de emellett további kiegészítő fedezeteket is választhatnak, anélkül, hogy ezt kötelező lenne az alapcsomaggal együtt megkötni. E kikötéssel az MNB célja az, hogy elkerülhető legyen, a kliensek a számukra lényegtelen biztosítási fedezetekre is díjat fizessenek.

Rugalmasabbá és gyorsabbá válhatnak az mfo-k kárrendezése. Az ügyfélbejelentés után a biztosítónak 2 munkanapon belül fel kell vennie a kapcsolatot az ügyfél, a kárszemlére ezután legkésőbb 5 munkanappal sort kell keríteni, a kárt pedig a kárszemlét vagy az utolsó szükséges dokumentum beérkezését követő 5 munkanapon belül ki kell fizetni.

Jelenleg a mintegy 4 millió ház-, illetve lakástulajdonosból 3 millió rendelkezhet otthonbiztosításból, vagyis egymillió van kitéve az esetleges károkból eredő kockázatoknak – tájékoztatott Nagy Koppány, az MNB igazgatója. A hazai lakásbiztosítók 100 milliárdos bevételre tettek szert 2018-ban, az éves átlagdíj 36 ezer volt.

A minősített otthonbiztosítást nyújtók a kárrendezés során kötelesek az ügyélnek részeletesen bemutatni, hogy mi alapján határozták meg a kártérítés összegét. A kárkifizetés elutasítása vagy az alacsonyabb összegű kárkifizetés esetén a biztosító az ügyfél részére írásban tájékoztatást nyújt, és megindokolja, részletesen alátámasztja a döntést. A mindennapi létet veszélyeztető kiemelt káresemények esetén (például, ha az épület használhatatlanná, részben vagy egészben lakhatatlanná válik) a biztosító a kárrendezés teljes folyamatára külön kárrendezési kapcsolattartót jelöl ki, s kárelőleg folyósításával is segíti a megoldást.

Fontos, hogy az mfo-termékek díjait csak az MNB által elvárt módszertan alapján módosíthatják a biztosítók. Az értékkövetés mértéke ingatlanoknál az új szerződések díjváltozásának megfelelő lesz, s ahhoz igazodik a biztosítási összeg növekedésének az aránya is. Ez garantálja, hogy az mfo-szerződéssel rendelkező „régi” ügyfelek díja nem lesz kedvezőtlenebb, mint az újonnan szerződőké.

Várhatóan 2020 első negyedévétől válhatnak elérhetővé az mfo-k, az ügyfelek a felügyelet honlapján is tájékozódhatnak.

Annak érdekében pedig, hogy az ügyfelek mindenkor a számukra legelőnyösebb mfo-konstrukciót választhassák, a meglévő ilyen szerződésüket bármelyik negyedévben felmondhatják – 30 napos felmondási idővel. Szemben a mai, „mezei” lakásbiztosításokkal, amelyeket az éves szerződési évfordulón lehet megszüntetni. Az is jegybanki elvárás, hogy az mfo-ra váltó ügyfelek a régi lakásbiztosításaikat a szerződéses évforduló előtt megszüntethessék.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
Friss
hírlevél