<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kormány alulbecsülte az idei inflációt. Vagy az MNB felül?

A monetáris tanács nyilvánosságra hozta a legfrissebb makroszámait, ebből pedig az derül ki, hogy a testület magasabb inflációt vár idén, mint a kormány. A Pénzügyminisztérium változatlanul 2,8 százalékkal számol erre az évre, a tanács viszont 3,2-3,3 százalékkal.

Márciusban - az előző inflációs jelentés idején - még 2,6-2,8 százalékot jelezte előre, vagyis időközben romlottak a kilátások. Emögött megítélésünk szerint az élelmiszerárak változatlan ütemű emelkedése áll, amit a szűkösebb kínálat (a járvány miatt nehézkessé vált termelés és szállítás) és az alapvető élelmiszerek iránti változatlan kereslet magyaráz. A részletek majd a csütörtökön megjelenő inflációs jelentésből derülnek ki.

A következő évre viszont valamivel kedvezőbb pályát lát a tanács, mint három hónappal ezelőtt.

Az előbb említett számok abból a szempontból igazán érdekesek, hogy mire számíthatnak a nyugdíjasok idén. A nyugdíjuk 2,8 százalékkal emelkedett az év elején, de az év eddig eltelt időszakában a körükben intenzívebb inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal. Lapunk számítása szerint öt hónap átlagában 3,9 százalékos volt a nyugdíjas infláció, ami érdemben meghaladja az előbb említett 2,8 százalékot.

A nyugdíjakról szóló törvény alapján tehát járna a kiegészítés, amennyiben ezek a folyamatok változatlanok marandának az év első nyolc hónapjában - a jogszabályok szerint ugyanis az ebben az időszakban mért nyugdíjas inflációt kell alapul venni a kiegészítés megállapításakor, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árindexet.

A tegnap megjelent számok alapján is járna az időseknek a kompenzáció a tervezettnél magasabb infláció miatt, hiszen a 3,2-3,3 százalék is nagyobb, mint a kormány 2,8 százalékos terve. Ráadásul a jegybanki stáb a fogyasztói árindexre vonatkozó előrejelzését közölte, nem a nyugdíjas inflációra, ami - mint említettük - idén elszakadt a teljes társadalmat leképező kosár szerint számolt inflációtól.

A kormány egyelőre kitart a maga száma mellett, ezt kérdésünkre a korábbi Kormányinfókon megerősítette Gulyás Gergely miniszter. Aki azonban egyértelművé tette, hogy amennyiben ennél magasabb lenne az infáció, akkor a nyugdíjasok megkapják a kiegészítést, amire novemberben kerülne sor.

A következő évben 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a parlament előtt lévő költségvetési törvényjavaslat szerint. A jegybanki előrejelzés arra az évre is magasabb - 3,2-3,3 százalékos - áremelkedést vetít előre, bár ez a különbség jóval csekélyebb, mint ami idén kialakulni látszik. A nagy kérdés itt is az, hogy a nyugdíjasok kosara szerint számolt infláció mekkora lesz. Ugyanakkor jövőre már bejön a 13. havi nyugdíj első, egy heti részlete, ami az átlagnyugdíj esetében mintegy 35 ezer forintot jelent éves szinten a havi nyugdíjon felül. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezi a nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG