BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. március 4. 06:10

Bankok által is kedvelt, régi, jól bevált értékbecslő partnereivel becsülteti fel ismét termőföldek, laktanyák, stadionok, kórházak, szállodák értékét az MNV, amely most is számos állami ingatlantól szeretne megszabadulni. Milliárdokért a balatonőszödi kormányüdülő is eladó.

Idén is mindent elkövet annak érdekében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., hogy minél több állami tulajdonban lévő ingatlant adjon el.

Ezt jelzi például, hogy 324 állami ingatlan értékbecslésére kötött 24,5 millió forintos megállapodást három budapesti céggel, a City-Form 2000 Kft., az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., és a Pátria Consult Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt.-vel. A felbecsülendő ingatlanok értéke esetenként várhatóan a 15 milliárd forintot is meghaladhatja - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Lesz dolguk bőven a becsüsöknek, hiszen laktanyák, kórházak, szállodák, üdülők, termőföldek és stadionok értékbecslését is el kell készíteniük. Mindhárom cég régi partnere az MNV-nek: tavaly márciusban például négy pályázóval kötöttek három évre, vagy az 500 millió forintos keretösszeg kimerüléséig keretmegállapodást értékbecslése, és ez a három cég már akkor is a nyertesek között szerepelt.

Nem mindegy, hogy az állami ingatlanok értékét mennyire becsülik a kiválasztott cégek, hiszen ha az állam értékesíteni akarja az adott ingatlant, akkor ez alapján is határozzák meg, hogy az árverezéskor milyen összegről indul a licit.

Régi partner

A most is nyertesnek hirdetett cégek közül kettő biztos, hogy régóta ismeri egymást, hiszen még 2010-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az A.N.Z.S.Ó. 2001 Kft., az FHB Ingatlan Zrt., a Landimpex Kft. és a Pátria Consult Zrt. székhelyén.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis alaposan feltehető volt, hogy az MNV által a 2009. és 2010. években termőföld és ingatlan értékbecslése tárgyában kiírt egyes közbeszerzési eljárások keretében az FHB Ingatlan Zrt. és a tőle független, de vele termőföld, illetve ingatlan értékbecslése tárgyában 2009-ben szerződésben álló vállalkozások megállapodtak az adott közbeszerzés nyerteseiről, ajánlati árairól és a szereplők alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

A GVH-nak végül nem sikerült bizonyítania az ingatlan értékbecslési kartellezést. Az MNV szerződései szerint pedig a City-Form 2000 Kft. már 2015-ben is dolgozott az állami vagyonkezelőnek. A végelszámolás alatt álló NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. értékbecslő partnerei között szintén ott találjuk a City-Form, a Pátria Consult és az A.N.Z.S.Ó 2001 Kft. hármasát, de mindhárom céget több bank, önkormányzat választotta értékbecslő partnernek.

Eladó a kormányüdülő

Jelenleg a balatonőszödi kormányüdülő és az Andrássy úti volt MÁV-székház a két legdrágább ingatlan, amitől szívesen megszabadulna az állam. Az előre megszabott árakból ugyanakkor annak ellenére nem engednek, hogy mindkét ingatlant már sokadszorra próbálják meg értékesíteni.

A balatonőszödi kormányüdülő 2016 decembere óta üresen áll, de kiváló adottságokkal rendelkezik: saját kikötője van, a 16 hektáros területen három szálloda volt, öt villa a kiemelt vezetőknek, öt kisebb ház az őrezrednek és két kiszolgáló épület. Anno összesen 250 főt tudtak elszállásolni. A közel 5,7 milliárd forintos vételár eddig azonban még túl drágának bizonyult, de csütörtöktől hétfőig újra lehet licitálni a kormányüdülőre.

Az Andrássy úti palota pedig már 10 éve áll üresen, miután az államvasutak igazgatóságait összevonták egy modernebb épületbe. A patinás épületet 5-7 milliárd forintért árulták korábban, vevő azonban nem akadt rá. Nyár óta bárkinek odaadná az állam, aki kiperkál 7,9 milliárd forintot, de ilyen ember a februári licitáláson sem akadt.

Az MNV elektronikus aukciós rendszeréből tudható, hogy a siófoki Erzsébet szállodát (korábban Hotel Aranypart) is eladná a magyar állam a parádfürdői Károlyi-kastéllyal egy csomagban, de 2,3 milliárd forintot egyelőre senkinek nem értek az ingatlanok.

Bérlőből tulajdonos

A legtöbb eladásra ítélt állami ingatlan évek óta lakatlan, nem használja senki semmire, ellenben a II. kerületben, a Vadaskerti utcában lévő sporttelepen ma is teniszcentrum működik, így nem lehet kizárni, hogy akad majd jelölt, aki megvenné 548 millió forintért. Az állam 2013-ban húsz évre bérbe adta a területet, de most az eladás mellett döntött.

Volt már arra példa, hogy a korábbi bérlő vett meg egy ingatlant az államtól: Csány Sándor OTP-vezér Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-je vette meg az államtól az egykori Honvédkórház Királyhágó utcai épületét 4 milliárd forintért, amelyet a Budai Egészségközpont Gerincgyógyászati Központja bérelt 15 éve.

A vagyonkezelő korábbi közlése szerint az eddig megszokott egyedi ingatlanértékesítés mellett több, nagy értékű ingatlanokból álló, csomagszerű értékesítést indított, hogy olyan ingatlanok is gazdára találjanak, amelyek a korábbi értékesítési kísérlet során önállóan nem keltek el.

Az értékesítendő vagyonelemek nem látnak el közfeladatot, ezért állami tulajdonban tartásuk - az MNV portfóliótisztítási stratégiájával összhangban - sem vagyonpolitikai, sem költséghatékonysági szempontból nem indokolt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
hírlevél