<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Bankok által is kedvelt, régi, jól bevált értékbecslő partnereivel becsülteti fel ismét termőföldek, laktanyák, stadionok, kórházak, szállodák értékét az MNV, amely most is számos állami ingatlantól szeretne megszabadulni. Milliárdokért a balatonőszödi kormányüdülő is eladó.

Idén is mindent elkövet annak érdekében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., hogy minél több állami tulajdonban lévő ingatlant adjon el.

Ezt jelzi például, hogy 324 állami ingatlan értékbecslésére kötött 24,5 millió forintos megállapodást három budapesti céggel, a City-Form 2000 Kft., az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., és a Pátria Consult Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt.-vel. A felbecsülendő ingatlanok értéke esetenként várhatóan a 15 milliárd forintot is meghaladhatja - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Lesz dolguk bőven a becsüsöknek, hiszen laktanyák, kórházak, szállodák, üdülők, termőföldek és stadionok értékbecslését is el kell készíteniük. Mindhárom cég régi partnere az MNV-nek: tavaly márciusban például négy pályázóval kötöttek három évre, vagy az 500 millió forintos keretösszeg kimerüléséig keretmegállapodást értékbecslése, és ez a három cég már akkor is a nyertesek között szerepelt.

Nem mindegy, hogy az állami ingatlanok értékét mennyire becsülik a kiválasztott cégek, hiszen ha az állam értékesíteni akarja az adott ingatlant, akkor ez alapján is határozzák meg, hogy az árverezéskor milyen összegről indul a licit.

Régi partner

A most is nyertesnek hirdetett cégek közül kettő biztos, hogy régóta ismeri egymást, hiszen még 2010-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az A.N.Z.S.Ó. 2001 Kft., az FHB Ingatlan Zrt., a Landimpex Kft. és a Pátria Consult Zrt. székhelyén.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis alaposan feltehető volt, hogy az MNV által a 2009. és 2010. években termőföld és ingatlan értékbecslése tárgyában kiírt egyes közbeszerzési eljárások keretében az FHB Ingatlan Zrt. és a tőle független, de vele termőföld, illetve ingatlan értékbecslése tárgyában 2009-ben szerződésben álló vállalkozások megállapodtak az adott közbeszerzés nyerteseiről, ajánlati árairól és a szereplők alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

A GVH-nak végül nem sikerült bizonyítania az ingatlan értékbecslési kartellezést. Az MNV szerződései szerint pedig a City-Form 2000 Kft. már 2015-ben is dolgozott az állami vagyonkezelőnek. A végelszámolás alatt álló NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. értékbecslő partnerei között szintén ott találjuk a City-Form, a Pátria Consult és az A.N.Z.S.Ó 2001 Kft. hármasát, de mindhárom céget több bank, önkormányzat választotta értékbecslő partnernek.

Eladó a kormányüdülő

Jelenleg a balatonőszödi kormányüdülő és az Andrássy úti volt MÁV-székház a két legdrágább ingatlan, amitől szívesen megszabadulna az állam. Az előre megszabott árakból ugyanakkor annak ellenére nem engednek, hogy mindkét ingatlant már sokadszorra próbálják meg értékesíteni.

A balatonőszödi kormányüdülő 2016 decembere óta üresen áll, de kiváló adottságokkal rendelkezik: saját kikötője van, a 16 hektáros területen három szálloda volt, öt villa a kiemelt vezetőknek, öt kisebb ház az őrezrednek és két kiszolgáló épület. Anno összesen 250 főt tudtak elszállásolni. A közel 5,7 milliárd forintos vételár eddig azonban még túl drágának bizonyult, de csütörtöktől hétfőig újra lehet licitálni a kormányüdülőre.

Az Andrássy úti palota pedig már 10 éve áll üresen, miután az államvasutak igazgatóságait összevonták egy modernebb épületbe. A patinás épületet 5-7 milliárd forintért árulták korábban, vevő azonban nem akadt rá. Nyár óta bárkinek odaadná az állam, aki kiperkál 7,9 milliárd forintot, de ilyen ember a februári licitáláson sem akadt.

Az MNV elektronikus aukciós rendszeréből tudható, hogy a siófoki Erzsébet szállodát (korábban Hotel Aranypart) is eladná a magyar állam a parádfürdői Károlyi-kastéllyal egy csomagban, de 2,3 milliárd forintot egyelőre senkinek nem értek az ingatlanok.

Bérlőből tulajdonos

A legtöbb eladásra ítélt állami ingatlan évek óta lakatlan, nem használja senki semmire, ellenben a II. kerületben, a Vadaskerti utcában lévő sporttelepen ma is teniszcentrum működik, így nem lehet kizárni, hogy akad majd jelölt, aki megvenné 548 millió forintért. Az állam 2013-ban húsz évre bérbe adta a területet, de most az eladás mellett döntött.

Volt már arra példa, hogy a korábbi bérlő vett meg egy ingatlant az államtól: Csány Sándor OTP-vezér Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-je vette meg az államtól az egykori Honvédkórház Királyhágó utcai épületét 4 milliárd forintért, amelyet a Budai Egészségközpont Gerincgyógyászati Központja bérelt 15 éve.

A vagyonkezelő korábbi közlése szerint az eddig megszokott egyedi ingatlanértékesítés mellett több, nagy értékű ingatlanokból álló, csomagszerű értékesítést indított, hogy olyan ingatlanok is gazdára találjanak, amelyek a korábbi értékesítési kísérlet során önállóan nem keltek el.

Az értékesítendő vagyonelemek nem látnak el közfeladatot, ezért állami tulajdonban tartásuk - az MNV portfóliótisztítási stratégiájával összhangban - sem vagyonpolitikai, sem költséghatékonysági szempontból nem indokolt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG