<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bankok által is kedvelt, régi, jól bevált értékbecslő partnereivel becsülteti fel ismét termőföldek, laktanyák, stadionok, kórházak, szállodák értékét az MNV, amely most is számos állami ingatlantól szeretne megszabadulni. Milliárdokért a balatonőszödi kormányüdülő is eladó.

Idén is mindent elkövet annak érdekében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., hogy minél több állami tulajdonban lévő ingatlant adjon el.

Ezt jelzi például, hogy 324 állami ingatlan értékbecslésére kötött 24,5 millió forintos megállapodást három budapesti céggel, a City-Form 2000 Kft., az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., és a Pátria Consult Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt.-vel. A felbecsülendő ingatlanok értéke esetenként várhatóan a 15 milliárd forintot is meghaladhatja - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Lesz dolguk bőven a becsüsöknek, hiszen laktanyák, kórházak, szállodák, üdülők, termőföldek és stadionok értékbecslését is el kell készíteniük. Mindhárom cég régi partnere az MNV-nek: tavaly márciusban például négy pályázóval kötöttek három évre, vagy az 500 millió forintos keretösszeg kimerüléséig keretmegállapodást értékbecslése, és ez a három cég már akkor is a nyertesek között szerepelt.

Nem mindegy, hogy az állami ingatlanok értékét mennyire becsülik a kiválasztott cégek, hiszen ha az állam értékesíteni akarja az adott ingatlant, akkor ez alapján is határozzák meg, hogy az árverezéskor milyen összegről indul a licit.

Régi partner

A most is nyertesnek hirdetett cégek közül kettő biztos, hogy régóta ismeri egymást, hiszen még 2010-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az A.N.Z.S.Ó. 2001 Kft., az FHB Ingatlan Zrt., a Landimpex Kft. és a Pátria Consult Zrt. székhelyén.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis alaposan feltehető volt, hogy az MNV által a 2009. és 2010. években termőföld és ingatlan értékbecslése tárgyában kiírt egyes közbeszerzési eljárások keretében az FHB Ingatlan Zrt. és a tőle független, de vele termőföld, illetve ingatlan értékbecslése tárgyában 2009-ben szerződésben álló vállalkozások megállapodtak az adott közbeszerzés nyerteseiről, ajánlati árairól és a szereplők alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

A GVH-nak végül nem sikerült bizonyítania az ingatlan értékbecslési kartellezést. Az MNV szerződései szerint pedig a City-Form 2000 Kft. már 2015-ben is dolgozott az állami vagyonkezelőnek. A végelszámolás alatt álló NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. értékbecslő partnerei között szintén ott találjuk a City-Form, a Pátria Consult és az A.N.Z.S.Ó 2001 Kft. hármasát, de mindhárom céget több bank, önkormányzat választotta értékbecslő partnernek.

Eladó a kormányüdülő

Jelenleg a balatonőszödi kormányüdülő és az Andrássy úti volt MÁV-székház a két legdrágább ingatlan, amitől szívesen megszabadulna az állam. Az előre megszabott árakból ugyanakkor annak ellenére nem engednek, hogy mindkét ingatlant már sokadszorra próbálják meg értékesíteni.

A balatonőszödi kormányüdülő 2016 decembere óta üresen áll, de kiváló adottságokkal rendelkezik: saját kikötője van, a 16 hektáros területen három szálloda volt, öt villa a kiemelt vezetőknek, öt kisebb ház az őrezrednek és két kiszolgáló épület. Anno összesen 250 főt tudtak elszállásolni. A közel 5,7 milliárd forintos vételár eddig azonban még túl drágának bizonyult, de csütörtöktől hétfőig újra lehet licitálni a kormányüdülőre.

Az Andrássy úti palota pedig már 10 éve áll üresen, miután az államvasutak igazgatóságait összevonták egy modernebb épületbe. A patinás épületet 5-7 milliárd forintért árulták korábban, vevő azonban nem akadt rá. Nyár óta bárkinek odaadná az állam, aki kiperkál 7,9 milliárd forintot, de ilyen ember a februári licitáláson sem akadt.

Az MNV elektronikus aukciós rendszeréből tudható, hogy a siófoki Erzsébet szállodát (korábban Hotel Aranypart) is eladná a magyar állam a parádfürdői Károlyi-kastéllyal egy csomagban, de 2,3 milliárd forintot egyelőre senkinek nem értek az ingatlanok.

Bérlőből tulajdonos

A legtöbb eladásra ítélt állami ingatlan évek óta lakatlan, nem használja senki semmire, ellenben a II. kerületben, a Vadaskerti utcában lévő sporttelepen ma is teniszcentrum működik, így nem lehet kizárni, hogy akad majd jelölt, aki megvenné 548 millió forintért. Az állam 2013-ban húsz évre bérbe adta a területet, de most az eladás mellett döntött.

Volt már arra példa, hogy a korábbi bérlő vett meg egy ingatlant az államtól: Csány Sándor OTP-vezér Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-je vette meg az államtól az egykori Honvédkórház Királyhágó utcai épületét 4 milliárd forintért, amelyet a Budai Egészségközpont Gerincgyógyászati Központja bérelt 15 éve.

A vagyonkezelő korábbi közlése szerint az eddig megszokott egyedi ingatlanértékesítés mellett több, nagy értékű ingatlanokból álló, csomagszerű értékesítést indított, hogy olyan ingatlanok is gazdára találjanak, amelyek a korábbi értékesítési kísérlet során önállóan nem keltek el.

Az értékesítendő vagyonelemek nem látnak el közfeladatot, ezért állami tulajdonban tartásuk - az MNV portfóliótisztítási stratégiájával összhangban - sem vagyonpolitikai, sem költséghatékonysági szempontból nem indokolt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos