1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az év végéig szeretnének egy új, a meglevő start-számlákhoz kacsolódó babakötvény-jellegű terméket indítani a lakosság hosszú távú öngondoskodásának ösztönzésére – mondta el Varga Mihály gazdasági miniszter. Holnap számolnak be arról, hogy a túlzottdeficit-eljárás szempontjából fontos jelentéssel mi lesz.

Vannak tervek az úgynevezett babakötvény megújítására, a részleteken azonban dolgoznak. Varga Mihály gazdasági miniszter szerint ezt a munkát igyekeznek felgyorsítani, remélik, hogy még az idén el tud indulni az új rendszer. A lakossági megtakarítások futamidejét növelni szeretnék, ehhez a babakötvény is hozzájárulhat. (A „babakötvények”, illetve start-számlák tavaly őszi állami kézbe vételével erősen visszaesett az irántuk való érdeklődés – a szerk.)

Jön az új konvergencia-jelentés

A héten kell elküldeni Brüsszelbe az új konvergencia-jelentést, erről holnap számol majd be a minisztérium. Varga szerint a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülésre komoly esély van, ebben lesz komoly szerepe a benyújtandó jelentésnek. A bankokkal folynak a tárgyalások a devizaadósok helyzetének rendezéséről, a Banszövetség tisztújítása miatt körülbelül két hét múlva kezdhetenek ebben újabb fordulóba. Az MNB hitelbővítő programjának részleteiről is tárgyalnak a pénzintézetekkel.

(Fotó: kormany.hu)

Varga a minisztérium háttérintézményeit látogatta végig, ebből az alkalomból látogatott el az Államadósság Kezelő Központhoz is (ÁKK). Még 2010 –ben két fontos célt tűztünk ki, az egyik a foglalkoztatás növelése volt, a másik pedig az államadósság csökkentése. Az ország jelentős adósságállománya következében sérülékennyé vált, szükségessé vált, hogy ez kisebb legyen – mondta el. Az elmúlt három év ezek jegyében telt, meg tudtuk állítani az államadósság növekedését, a sérülékenység növekedését. Az államadósság a GDP 79,2 százalékára csökkent 83 százalékról a miniszter szerint.

A magyar kormány is szeretné tudni

Mindebben nagy szerepe volt az Államadósság Kezelő Központnak is, amely eredményesen oldotta meg az államadósság finanszírozását. A CDS-felárunk csökkent, a hozamszint csökkent, a kamatszint mérséklődött, az államadósság finanszírozása olcsóbbá vált és többszörösen jegyezték túl dollárkötvényeinket – tette hozzá. A bizalom a miniszter szerint belföldön is magas fokú, ezt jelzi a lakossági állampapírok állományának dinamikus növekedése.

Az offshore-üggyel kapcsolatban elmondta, a magyar kormány is szeretné tudni, milyen pénzmozgások történtek az offshore-paradicsomok irtányába. Ezért Németországhoz hasonlóan Magyarország is támogatja az adatok nyilvánosságra hozatalát.

Nagy megtisztetetés

Töröcskei István vezérigazgató szerint nagy megtiszteltetés, hogy a miniszter ellátogatott egy ilyen kis intézményhez, hogy megnézze, hogyan dolgoznak. Annak idején Töröcskeit családias hangulat fogadta az ÁKK-nál, ami megkönnyítette, hogy elkezdjenek dolgozni. Pedig annak idején éppen ellenséges hangulat uralkodott Magyarország ellen, és sokan vitték ki a pénzüket az országból – tette hozzá.

Rájött a lakosság, hogy megéri államapírt vásárolni – mondta el Töröcskei. Ám szeretnék a befektetési horizontot hosszabbítani, hogy az ország kiszolgáltatottságát ez csökkentse, és a befektetőknek a jövőre, például a gyerekeik taníttatására vonatkozó megtakarításait is összegyűjthessék.

Nem zárható ki újabb devizakötvény-kibocsátás

Varga szerint áttörést értek el azzal, hogy a magyar lakosság számára egyre vonzóbb a magyar állampapír, és lassan akkora szerepe van, mint más befektetési formáknak. A ciprusi történet is azt mutatja, hogy akkor járnak legjobban a magyar állampolgárok, ha itthon tartják a pénzüket. Abban viszont, hogy milyen termékekbe is fektetnek konkrétan, nagy szerepe van az Államadósság Kezelő Központnak.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még az idén devizakötvény-kibocsátás, Varga azt válaszolta, hogy nem lehet és nem is szabad kizárni, mindig az aktuális piaci környezeten. Hivatalos tárgyalások jelenleg ninsenek az IMF-el, különböző nem hivatalos konzultációk atonban vannak. Részt veszek az IMF jövő heti közgyűlésén – mondta el. Ez a szál most elvékonyodott, de nem szakadt el – tette hozzá. Amennyiben a Valutaalap is értékeli az elmúlt három év eseményeit, és belátja, hogy nem forrást akarunk gyűjteni, hanem biztonsági hálóra van szükségünk, akkor a kapcsolatot szerinte újra lehet éleszteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG