BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2019. február 20. 13:15

Jobban fogtok élni – ez volt a fő üzenete az orosz elnök évértékelő beszédének. Vlagyimir Putyin ígérete szerint növelik a családtámogatásokat, hogy megállítsák a népességfogyást, és emelik a nyugdíjakat. Figyelmeztetett: ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepít Európába, akkor Moszkva az ezeket befogadó országokat és az USA-t is célba fogja venni. Putyin népszerűsége az elmúlt egy évben érezhetően csökkent.

Putyin a mai évértékelőn. EPA/MAXIM SHIPENKOV

A belföldi témákra koncentrált Vlagyimir Putyin az orosz törvényhozás két háza előtt elmondott, mintegy másfél órás évértékelő beszédében. Az orosz elnök a 90 perc nagy részében azt vázolta fel, milyen intézkedésekkel kívánják növelni az életszínvonalat és az életminőséget. A külpolitikai kérdéseket csak a beszéd vége felé érintette.

Több gyereket szeretne

Putyin egyrészt – Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan – átfogó családtámogatási programot jelentett be annak érdekében, hogy megállítsák a születésszám csökkenését, és 2024-re, azaz öt éven belül már ismét növekedjen a lakosságszám.

Ennek részeként több pénzt szánnak családi kedvezményekre, a sokgyermekes családok ingatlanadóját csökkentik, a három vagy annál többgyermekes családok lakáshiteleinek visszafizetését pedig egyszeri juttatással és kamattámogatással segítik. A program mintegy 600 ezer család megélhetését könnyíti meg a tervek szerint.

Putyin „parancsba adta” azt is, hogy 2021-re szüntessék meg a bölcsődei- és óvodai férőhelyek hiányát.

Csökkentené a szegénységet

Az orosz elnök a szegénységet csökkentő intézkedéseket is kezdeményezett. Oroszországban 19 millió ember él szegénységben – bár már voltak ennél többen is, ez a szám akkor is sok, mondta Putyin.

A kormány a következő években kilenc millió rászoruló emberen akar segíteni a regionális szervekkel együttműködve. Képzési programokat indítanak, „szociális szerződéseket” kötnek az érintettekkel és segítik a munkába állásukat.

Az elnök az időseket sem hagyta ki a csomagból: az alacsony nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok plusz támogatást kapnak, hogy fedezni tudják a megélhetési költségek növekedését.

Több pénz az elzárt régióknak

Az egészségügyet elsősorban az elzárt, vidéki területeken fejlesztenék: 2020 végéig 1600 modern egészségügyi központot építenek majd. Emellett jelentős befektetéseket valósítanak meg például a rákdiagnosztizálás és -kezelés területén.

Az oktatásban szintén az elmaradottabb vidéki régióknak juttatnak több pénzt,  és anyagilag is ösztönözni fogják a  tanárokat, hogy ott vállaljanak munkát.

Ami a gazdasági célkitűzéseket illeti, Moszkva négy eszközzel segítené a növekedést. Egyrészt növelnék a produktivitást, másrészt a jogi környezet javításával ösztönöznék az Oroszországban működő cégeket befektetésekre, harmadrészt fejlesztenék a vidéki infrastruktúrát, negyedrészt növelnék a minőségi munkaerő nagyságát.

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Rakéták Európára?

Putyin csak a belföldi témák után tért ki a külpolitikai kihívásokra. Ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepít Európába, akkor Oroszország nemcsak az ezeket befogadó országokat, hanem az Egyesült Államokat is célba fogja venni – jelentette ki. Szerinte Moszkva nem szándékozik elsőként ilyen eszközöket telepíteni Európába.

Az elnök ismételten azzal vádolta Washingtont, hogy megsértette a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről megkötött INF-egyezményt. Szerinte Oroszország senkit sem fenyeget, válaszlépései védelmi jellegűek, az Egyesült Államokkal pedig egyenjogú és baráti viszonyra törekszik.

Berágtak Putyinra

Az életszínvonal-javító intézkedések alighanem összefüggésben állnak azzal, hogy az orosz elnök támogatottsága az elmúlt egy évben érezhetően csökkent. Elfogadottsági indexe 64 százalékon áll – ez a legalacsonyabb érték a Krím-félsziget 2014-es annektálása óta –, és egy tavaly októberi felmérés szerint már csak a választók negyven százaléka szavazna rá.

Elemzők szerint a népszerűségvesztés hátterében a gazdasági nehézségek és az ezzel összefüggő népszerűtlen reformok állnak – tavaly ősszel például nagy nemtetszést váltott ki a nyugdíjkorhatár emelése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Friss
hírlevél